Buna ziua,
Suntem in cursul unei dezbateri a unei mosteniri. Este vorba de un teren la tara cu o casa batraneasca pe el. Mostenitorii au convenit sa imparta terenul astfel incat o parcela sa contina casa batraneasca. Mostenitorul care va lua parcela cu casa va deveni proprietar atat asupra terenului cat si asupra casei, celuilalt mostenitor revenindui parcela fara casa.
Acum intrebarea mea este daca exista vre-o forma (contract sau altceva) prin care se poate da dreptul mostenitorului cu parcela fara casa de a locui in casa batraneasca pana cand proprietarul decide demolarea casei in vederea construirii uneia noi?
Ideea este de a se realiza un contract intre cei doi mostenitori astfel incat amandoi sa fie cu inima impacata, unul ca nu este dat afara din casa peste noapte, iar celalalt, ca proprietar al casei, sa isi poata demola casa veche oricand, bineinteles cu conventia ca celalalt mostenitor sa fie anuntat din timp (sa zicem 6 lini inainte de intentia de a demola).
Multumesc anticipat.
Multumesc pentru raspunsul promt.
Din cate am citit, un contract de locatiune presupune si o chirie, inscrierea contractului la fisc, insa in situatia noastra nu e cazul.
Am citit despre usfruct si despre ce inseamna acest lucru si am gasit la sfarsit urmatoarea fraza:
"Uzufructul este un drept temporar care inceteaza la data stabilita de parti sau in lipsa unui termen la moartea uzufructuarului."
Oare un contract de uzfruct nu este o solutie mai buna in conditiile de mai sus? In cazul unui contract de uzfruct se poate trece la caluzele contractuale ca uzfructul va inceta la 6 luni de la decizia de demolare a casei?
Multumesc.
Uzufruct viager
knb
In urma semnarii unui contract de dezmembrare si contract de vanzare cumparare, vanzatorii isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra unei parcele.
Ca ... (vezi toată discuția)