avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1328 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drept de a locui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drept de a locui

Buna ziua,
Suntem in cursul unei dezbateri a unei mosteniri. Este vorba de un teren la tara cu o casa batraneasca pe el. Mostenitorii au convenit sa imparta terenul astfel incat o parcela sa contina casa batraneasca. Mostenitorul care va lua parcela cu casa va deveni proprietar atat asupra terenului cat si asupra casei, celuilalt mostenitor revenindui parcela fara casa.
Acum intrebarea mea este daca exista vre-o forma (contract sau altceva) prin care se poate da dreptul mostenitorului cu parcela fara casa de a locui in casa batraneasca pana cand proprietarul decide demolarea casei in vederea construirii uneia noi?
Ideea este de a se realiza un contract intre cei doi mostenitori astfel incat amandoi sa fie cu inima impacata, unul ca nu este dat afara din casa peste noapte, iar celalalt, ca proprietar al casei, sa isi poata demola casa veche oricand, bineinteles cu conventia ca celalalt mostenitor sa fie anuntat din timp (sa zicem 6 lini inainte de intentia de a demola).
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: rpd_2000 , utilizator 17:30, 14 Februarie 2013
Contract de locatiune, altceva nu cred ca se poate.
Ultima modificare: Joi, 14 Februarie 2013
Cristian Raduta - Birou de Mediator, Mediator
Multumesc pentru raspunsul promt.
Din cate am citit, un contract de locatiune presupune si o chirie, inscrierea contractului la fisc, insa in situatia noastra nu e cazul.
Am citit despre usfruct si despre ce inseamna acest lucru si am gasit la sfarsit urmatoarea fraza:
"Uzufructul este un drept temporar care inceteaza la data stabilita de parti sau in lipsa unui termen la moartea uzufructuarului."
Oare un contract de uzfruct nu este o solutie mai buna in conditiile de mai sus? In cazul unui contract de uzfruct se poate trece la caluzele contractuale ca uzfructul va inceta la 6 luni de la decizia de demolare a casei?
Multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager knb knb In urma semnarii unui contract de dezmembrare si contract de vanzare cumparare, vanzatorii isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra unei parcele. Ca ... (vezi toată discuția)
Inchiriere apartament donat cu scutire de raport si drept de uzufruct viager negrugri negrugri Buna ziua, Trebuie sa inchiriez un apartament, iar actul de proprietate al acestuia este contract de donatie cu scutire de raport si cu rezervarea dreptului ... (vezi toată discuția)
Bună ziua. am și eu câteva nelămurire poate ma puteți ajuta. ... Vladuta82 Vladuta82 Bună ziua. Am și eu câteva nelămurire poate ma puteți ajuta. Eu și soțul meu avem un contract de donație cu uzufruct ( fără alte clauze) pe o casă ... (vezi toată discuția)