avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 457 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Mod de rectificare CERTIFICAT DECES-eliberat dar ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Mod de rectificare CERTIFICAT DECES-eliberat dar intocmit gresit

Vreau sa aflu care sunt pasii de urmat pt. intocmirea si eliberarea unui NOU Certificat de Deces, avand in vedere urmatoarele:

- certificatul de deces al mamei a fost eliberat, am semnat pt el, dar nu am observat completarea gresita a localitatii de nastere

- am observat abia dupa aprox.4 luni, cand verificam actele in biroul notarului, cand demara procedura de succesiune din oficiu

- pe verso, actul detine viza de la Casa Jud. de Pensii de la ridicarea ajutorului de deces

Cum trebuie sa procedez pentru rectificarea actului de deces ?

Care este legislatia aplicabila in aceasta situatie ? As vrea sa mi-o indicati ca nr. de act normativ, eventual si nr.art., litera, etc. pt a-mi cunoaste drepturile si obligatiile.
:(

Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 16:33, 16 Februarie 2013
Examinarea de către oficiul stare civilă (în continuare OSC) a cererii privind rectificarea, modificarea şi completarea actului de stare civilă reprezintă o procedură de modificare a datelor înscrise în actul de stare civilă în temeiul deciziei oficiului stare civilă la solicitarea titularului acestuia sau persoanei îndreptăţite în cazurile:
-lipsei unor date în actele de stare civilă (numele, prenumele, data şi locul naşterii, datele despre părinţi, etc.);
-inexactităţii datelor înscrise în actul de stare civilă;
identificării greşelilor care au fost comise la înregistrarea actelor de stare civilă (omisiuni de date şi cuvinte, denaturări etc.);
neglijării regulilor stabilite pentru înregistrarea actelor respective;
schimbării numelui şi/sau a prenumelui copilului minor;
completării rubricii privind tatăl din actul de naştere al copilului, modificării sau omiterii datelor respective, în cazul în care rubrica respectivă a fost completată la indicaţia mamei solitare;
rectificării numelui şi/sau prenumelui în legătură cu schimbarea sexului (în caz de hermafroditism);
în alte cazuri prevăzute de legislaţie.

OSC va examina cererea respectivă doar în cazul, în care motivele privind rectificarea sau completarea actului de stare civilă sunt temeinice şi nu există litigii între persoanele interesate. În cazul dezacordului între persoanele interesate, problema privind rectificarea sau completarea actului de stare civilă urmează a fi soluţionată de instanţa judecătorească.

Cererea privind rectificarea sau completarea actului de stare civilă urmează a fi soluţionată în termen de 2 luni din ziua depunerii. În cazuri excepţionale, la existenţa motivelor temeinice, acest termen poate fi prelungit pînă la 3 luni.
[ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Februarie 2013
ynocentta, utilizator
Mai intai ar trebui sa faceti o verificare la oficiul de stare civila care a eliberat certificatul in sensul de a constata daca si in actele de deces rubrica privind localitatea nasterii mamei dvs. este sau nu completata gresit. Puteti avea surprinderea ca in registru sa fie corect si atunci nu trebuie decat sa depuneti certificatul pe care il aveti si sa solicitati eliberarea unuia nou de aceasta data completat corect. Aveti nevoie de 2 lei taxa timbru si cartea de identitate in original si copie xerox. Daca insa constatati ca si in registre este gresit, poate d.na avand in vedere ca are inca ambele registre, sau presupunem ca inca le are, poate va rectifica cumva-poate sunt denumiri apropiate-rubrica, nemaifiind nevoie de o rectificare propriuzisa de act. Rectificarile se fac conform Legii 119/1996 republicata cu privire la actele de stare civila si art.129 din HG 64/2011.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificarea certificatului de nastere al copilului meu marilenastefania marilenastefania sint necasatorita si am un copil cu perechea mea am nascut in spania si nu mi-au scris numele meu de familie in certificatul de nastere .am fost in rominia sa ... (vezi toată discuția)
Schimbarea prenumelui mamei decedate de catre fiu miodana miodana Buna ziua, Vreau sa intreb cum se procedeaza in cazul in care prenumele mamei este gresit trecut in certificatul de nastere al fiului.Concret este vorba ... (vezi toată discuția)
Rectificare act italia Justitiarul711 Justitiarul711 Certificat de nastere copil intocmit gresit de autoritatile italiene la rubrica numele de familie . Stie cineva cum se procedeaza in vederea rectificarii? ... (vezi toată discuția)