avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Ajustare TVA perisabilitati
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Ajustare TVA perisabilitati

Incepand cu 01..01.2013 TVA pentru perisabilitati se ajusteaza lunar sau anual la incheierea exercitiului?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 21:22, 17 Februarie 2013
Incepand cu 1 ianuarie 2013, prevederile de la art. 128 alin. 8) lit. a), b) si c) au fost retranspuse in cadrul prevederilor art. 148 alin. (2) din Codul fiscal . Astfel, incepand cu 1 ianuarie 2013, nu se ajusteaza deducerea initiala a taxei in cazul:

a) bunurilor distruse sau pierdute ca urmare a unor calamitati naturale ori a unor cauze de forta majora, in conditiile in care aceste situatii sunt demonstrate sau confirmate in mod corespunzator, precum si bunurilor furate dovedite legal prin hotarare judecatoreasca definitiva;
b) bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum si activelor corporale fixe casate, altele decat bunurile de capital, in conditii stabilite prin norme;
c) perisabilitatilor, in limitele prevazute prin lege, precum si a pierderilor tehnologice sau, dupa caz, al altor consumuri proprii, in conditii stabilite prin norme;
d) situatiilor prevazute la art. 128 alin. (8).

Conform normelor metodologice recent aprobate, potrivit prevederilor art. 148 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal nu se fac ajustari ale taxei deductibile:

a) in cazul bunurilor de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, respectiv cele care indeplinesc in mod cumulativ urmatoarele conditii:

1. degradarea calitativa a bunurilor se datoreaza unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse in aceasta categorie si produsele accizabile pentru care autoritatea competenta a emis decizie de aprobare a distrugerii;
2. se face dovada ca bunurile au fost distruse.

[ link extern ]

[ link extern ] /

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Scadere din gestiune produse expirate Cristina_Vladut Cristina_Vladut Este vorba despre o societate, care are ca obiect de activitate comertul cu amanuntul de produse farmaceutice (o farmacie) si care se confrunta periodic (avand ... (vezi toată discuția)
Despre perisabilitati pendre pendre Sant persoana fizica autorizata platitor de TVA cu activitate comert materiale de constructii, in depozit . Iarna anului 2010 am avut marfa degradata in urma ... (vezi toată discuția)
Marfa expirata - cum o scadem din gestiunea magazinului iulya_amc2006 iulya_amc2006 Buna ziua Am achizitionat marfa de la un furnizor, apa minerala. La momentul actual apa este expirata, furnizorul nu o primeste retur dar a zis ca ne ... (vezi toată discuția)