avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA despre perisabilitati
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

despre perisabilitati

Sant persoana fizica autorizata platitor de TVA cu activitate comert materiale de constructii, in depozit .
Iarna anului 2010 am avut marfa degradata in urma inghetului (ciment, vopsele, lacuri, etc.) in valoare de 23.500 lei, la un stoc de 300.000 lei marfa ce nu am putut-o valorifica .
Am intocmit proces verbal de constatarea degradarii pentru aceasta suma de 23.000lei.
Va rog frumos sa-mi scrieti in ce limita este deductibila fiscal aceasta suma ,cum se procedeaza ca sa fie legal si cum fac cu TVA-ul aferent acestui suma de 23.500 lei #-o :((
Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 25 Octombrie 2011
pendre, utilizator
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 07:28, 26 Octombrie 2011
art. 48, alin 7 cod fiscal
Nu sunt cheltuieli deductibile:
j) cheltuielile privind bunurile constatate lipsă din gestiune sau degradate şi neimputabile, dacă inventarul nu este acoperit de o poliţă de asigurare;

asadar, numai daca aveti asigurare cheltuiala este deductibila.

art. 128, alin 8 cod fiscal
Nu constituie livrare de bunuri, în sensul alin. (1):
b) bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, precum şi activele corporale fixe casate, în condiţiile stabilite prin norme;

În sensul art. 128 alin. (8) lit. b) din Codul fiscal, nu se consideră livrare de bunuri cu plată bunurile de natura stocurilor degradate calitativ, care nu mai pot fi valorificate, dacă sunt îndeplinite în mod cumulativ următoarele condiții:
a) bunurile nu sunt imputabile;
b) degradarea calitativă a bunurilor se datorează unor cauze obiective dovedite cu documente. Sunt incluse în aceastăcategorie și produsele accizabile pentru care autoritatea competentă a emis decizie de aprobare a distrugerii în cadrul antrepozitului fiscal;
c) se face dovada că bunurile au fost distruse.

atentie la cauzele obiective dovedite cu documente, pentru ca in conformitate cu prevederile art. 65 din codul de procedura fiscala, contribuabilul are sarcina de a dovedi actele şi faptele care au stat la baza declaraţiilor sale şi a oricăror cereri adresate organului fiscal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Marfa expirata si tva-ul leiila leiila Daca am marfa expirata( respectiv cutii de vopsea, gleturi, adezivi,etc), dupa ce o scad din contabilitate aceasta este supusa platii de tva? (vezi toată discuția)
Ajustare tva perisabilitati bodean bodean Incepand cu 01..01.2013 TVA pentru perisabilitati se ajusteaza lunar sau anual la incheierea exercitiului? (vezi toată discuția)
Marfa deteriorata faleza faleza CUM SE PROCEDEAZA CU MARFA DETERIORATA DE LA UN MAGAZIN DE MATERIALE DE CONSTRUCTII RESPECTIV 200 SACI CIMENT (vezi toată discuția)