Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Practicare profesie fara autorizatie
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Practicare profesie fara autorizatie

Buna ziua,

Statutul profesiei de psiholog este reglementat de legea 213/2004 care spune ca aceasta profesie poate fi practicata doar de persoanele autorizate de colegiul psihologilor.
As dori sa stiu ce risca o persoana care practica aceasta profesie:
- fara a detine o firma sau un pfa (adica face bani fara sa plateasca taxe)
- fara autorizatie din partea colegiului psihologilor.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 08:41, 18 Februarie 2013
Exista infractiunea de exercitare a profesiei fara drept.
Risca o condamnare penala.
Depinde insa daca sunt servicii psihologice.
Multumesc. Dar din punctul de vedere al fiscului, pentru ca nu plateste impozit, risca amenda sau inchisoare?
Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, la art.9 prevede urmatoarele:

" (1) Constituie infractiuni de evaziune fiscala si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 ani la 8 ani si interzicerea unor drepturi urmatoarele fapte savarsite in scopul sustragerii de la indeplinirea obligatiilor fiscale:
a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;
b) omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii, in actele contabile ori in alte documente legale, a operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;
c) evidentierea, in actele contabile sau in alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive;
d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;
e) executarea de evidente contabile duble, folosindu-se inscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;
f) sustragerea de la efectuarea verificarilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictiva ori declararea inexacta cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;
g) substituirea, degradarea sau instrainarea de catre debitor ori de catre terte persoane a bunurilor sechestrate in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala si ale Codului de procedura penala.
(2) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 2 ani.
(3) Daca prin faptele prevazute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, in echivalentul monedei nationale, limita minima a pedepsei prevazute de lege si limita maxima a acesteia se majoreaza cu 3 ani. "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala? dragonel dragonel O societate privata de instalatii, efectueaza o lucrare fara a incheia un contract de lucrari si fara a elibera chitanta corespunzatoare sumei primite, ... (vezi toată discuția)
Plangerea penala - organul de urmarire penala competent cyan cyan In cazul in care se descopera faptul ca prin intermediul unor facturi falsificate se platesc echipamente care nu intra in societate unde se depune plangerea ... (vezi toată discuția)
Nedeclararea venitului Flavius07 Flavius07 Pe langa amenda de 500-1.000 lei ( Art. 219 (2) d. ) pentru nedeclararea venitului obtinut in 2012 din activitati independente (declaratia 201), ce alte ... (vezi toată discuția)