avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Nedeclararea venitului
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Nedeclararea venitului

Pe langa amenda de 500-1.000 lei ( Art. 219 (2) d. ) pentru nedeclararea venitului obtinut in 2012 din activitati independente (declaratia 201), ce alte amenzi/dobanzi/majorari pot fi aplicate? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Flavius07 , utilizator 17:20, 30 Noiembrie 2013
Legea 241 2005 evaziunii fiscale , art.9 prevede urmatoarele:


"Art. 9
(1) Constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 ani la 8 ani şi interzicerea unor drepturi următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale:

a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile;

b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate;

c) evidenţierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale ori evidenţierea altor operaţiuni fictive;

d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau de alte mijloace de stocare a datelor;

e) executarea de evidenţe contabile duble, folosindu-se înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor;

f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate;

g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală.

(2) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 2 ani.

(3) Dacă prin faptele prevăzute la alin. (1) s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, limita minimă a pedepsei prevăzute de lege şi limita maximă a acesteia se majorează cu 3 ani."

Eu stiu ca nedepunerea declaratiei 200/201 de catre o persoana fizica este o contraventie, nu o infractiune, fiind mentionata in Articolul 219 (1) b.

P.S. Nu ma incadrez la niciunul dintre aliniatele pe care le-ai citat.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Noiembrie 2013
Flavius07, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evaziune fiscala? dragonel dragonel O societate privata de instalatii, efectueaza o lucrare fara a incheia un contract de lucrari si fara a elibera chitanta corespunzatoare sumei primite, ... (vezi toată discuția)
Plangerea penala - organul de urmarire penala competent cyan cyan In cazul in care se descopera faptul ca prin intermediul unor facturi falsificate se platesc echipamente care nu intra in societate unde se depune plangerea ... (vezi toată discuția)
Practicare profesie fara autorizatie eugen_r2 eugen_r2 Buna ziua, Statutul profesiei de psiholog este reglementat de legea 213/2004 care spune ca aceasta profesie poate fi practicata doar de persoanele ... (vezi toată discuția)