Buna ziua,
As dori cateva informatii privitoare la desfacerea unei casatorii pe cale judecatoreasca:
Situatia actuala:
- ambii soti avem varsta peste 60 ani;
- copii rezultati din casatorie sunt majori si nu exista alti copii (rezultati din alte casatorii, infiati, etc…);
- casatoria a fost incheiata in Bucuresti, sector 5, in anul 1978; arhiva fostului sector 5 a fost preluata de actualul Oficiu al Starii Civile – sector 4;
- valabil pentru ambii soti: sunt la prima casatorie si, respectiv, la primul divort;
- domiciliul comun a fost in Pitesti; la data actuala sotia are vechiul domiciliu iar eu (sotul) am domiciliul in Bucuresti;
- nu exista probleme de partaj; cu toate acestea, sotul-reclamant doreste inscrierea in hotararea de divort a faptului ca renunta la orice pretentii patrimoniale in favoarea sotiei-partea parata (in fapt, singurul bun partajabil ar fi un apartament in Pitesti).
Motivele divortului
In fapt, parasirea domiciliului conjugal, de peste 5 ani, de catre sot.
Divortul este solicitat de catre sot; acesta isi insuseste esecul casatoriei si, respectiv, invinuirea de parasire de domiciliu, cu consecintele ce decurg din aceasta situatie.
Ce nu stiu:
- daca doresc judecarea si respectiv pronuntarea la locul incheierii casatoriei (detalii mai sus, situatia actuala => punctul 3) atunci, care este instanta competenta – adica, unde se depune / unde se judeca dosarul;
- ce acte/documente trebuie depuse (a se vedea si detaliul privitor la domiciliul actual al sotului);
- este necesara medierea? daca da: de cand curge termenul de conciliere, de 30 de zile,pe care il va recomanda instanta (a nu se intelege ca ar exista vreun motiv de a se solicita accelerarea procedurii)?
- fata de situatia descrisa succint mai sus: care ar putea fi un onorariu al avocatului care va sustine cauza sotului (adica, avocatul reclamantului).
Multumesc anticipat pentru raspuns,
C.M.