avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Instanta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Instanta

Buna ziua,

As dori cateva informatii privitoare la desfacerea unei casatorii pe cale judecatoreasca:

Situatia actuala:
- ambii soti avem varsta peste 60 ani;
- copii rezultati din casatorie sunt majori si nu exista alti copii (rezultati din alte casatorii, infiati, etc…);
- casatoria a fost incheiata in Bucuresti, sector 5, in anul 1978; arhiva fostului sector 5 a fost preluata de actualul Oficiu al Starii Civile – sector 4;
- valabil pentru ambii soti: sunt la prima casatorie si, respectiv, la primul divort;
- domiciliul comun a fost in Pitesti; la data actuala sotia are vechiul domiciliu iar eu (sotul) am domiciliul in Bucuresti;
- nu exista probleme de partaj; cu toate acestea, sotul-reclamant doreste inscrierea in hotararea de divort a faptului ca renunta la orice pretentii patrimoniale in favoarea sotiei-partea parata (in fapt, singurul bun partajabil ar fi un apartament in Pitesti).

Motivele divortului
In fapt, parasirea domiciliului conjugal, de peste 5 ani, de catre sot.
Divortul este solicitat de catre sot; acesta isi insuseste esecul casatoriei si, respectiv, invinuirea de parasire de domiciliu, cu consecintele ce decurg din aceasta situatie.

Ce nu stiu:
- daca doresc judecarea si respectiv pronuntarea la locul incheierii casatoriei (detalii mai sus, situatia actuala => punctul 3) atunci, care este instanta competenta – adica, unde se depune / unde se judeca dosarul;
- ce acte/documente trebuie depuse (a se vedea si detaliul privitor la domiciliul actual al sotului);
- este necesara medierea? daca da: de cand curge termenul de conciliere, de 30 de zile,pe care il va recomanda instanta (a nu se intelege ca ar exista vreun motiv de a se solicita accelerarea procedurii)?
- fata de situatia descrisa succint mai sus: care ar putea fi un onorariu al avocatului care va sustine cauza sotului (adica, avocatul reclamantului).

Multumesc anticipat pentru raspuns,
C.M.
-e obligatorie
- pana sa depuneti actele sau pana la termenul dat de instanta, trebuie sa va prezentati la mediator in vederea informarii " cu privire la posibilitatea solutionarii diferendelor pe calea medierii, adica prin dialog si negociere"
-nu medierea e gratuita, ci sedinta de informare.
Medierea nu e gratuita, numai informarea despre avantajele medierii e gratuita.
Nu stiu daca informarea despre dezavantajele medierii costa... :)) Scuze, a fost o rautate din partea mea...

Mergeti sa faceti informarea obligatorie. E de discutat daca e obligatorie inainte de introducerea actiunii sau in cursul procesului, dar faceti-o inainte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Avem domiciliile in orase diferite, in raza carei judecatorii trebuie sa inregistam divortul? Andreea1984 Andreea1984 Va rog daca se poate sa ma informati si pe mine in legatura cu o nelamurire pe care o am. Am hotarat sa divortam de comun acord, amiabil, prin consimtamant ... (vezi toată discuția)
Pot divorta in alt oras? damian32 damian32 buna seara, am fost casatorit cu sotia mea timp de 8 ani de zile, in orasul braila, ne-am despartit de un an si 5 luni, dar nu am bagat niciunul dintre noi ... (vezi toată discuția)
Anulare casatorie sau divort lml lml Buna seara, m-am castorit cu cetatean american in 2003 in bucuresti, eu nu am ajuns in USA dar sotia este cetatean american si locuieste acolo. as dori sa ... (vezi toată discuția)