avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... transmitere DECIZIE INCETARE cim ART 55B
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

transmitere DECIZIE INCETARE cim ART 55B

Am obligatia sa transmit decizia de incetare CIM fostului angajat (prin of.postal)?!
In cerere a mentionat ca a primit toate drepturile la zi. (aceasta fiind pretentia mea, la orice desfacere CIM....bineinteles, daca e adevarat)
Daca nu o trimit, ce risc si cf. carui art.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:07, 25 Martie 2014
In Codul muncii nu este specificat niciun termen pentru comunicarea deciziei de incetare a c.i.m cf. art. 55 lit. b.
Aveti doar obligatia de a pune la dispozitia angajatului aceasta decizie in momentul solicitarii de catre acesta in scris a deciziei cf. art. 8 alin. 3 din HG 500/2011 in termen de 15 zile...
la solicitarea scrisa a fostului angajat, aveti obligatia sa-i comunicati un exemplat de pe decizia de incetare in termen de 15 zile de la data inregistrarii solicitatii ... angajtorul nu are obligatia de a-i comunica prin posta decizia respectiva.

Daca nu-i comunicati in termenul de mai sus decizia, angajatorul este pasibil de amenda de la ITM - 300 lei la 1000 lei.

Potrivit art.8 alin.3 lit.a din HG nr.500/2011, la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
nu am o solicitare scisa! :acute:
ce obligatie am?!...In sensul de a ii comunica decizia, de la data incetarii CIM.
Eu as vrea sa o trimit....dar patronul imi spune ca nu are obligatia...din moment ce "cererea de lichidare la zi" este intocmita de fostul angajat, asadar nu este disponibilizat.....
va multumesc
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
Herra_, utilizator
Intr-adevar, nu exista obligatia respectiva reglementata in Codul Muncii ... nu are nicio legatura temeiul de drept al incetarii c.i.m. ... singura prevedere legata de comunicarea deciziei de incetare este prevazuta la art.56 alin.2 C.mun. si art.252 alin.3 C.mun. ... in rest , nu exista prevazut asa ceva in Codul Muncii pentru celelalte temeiuri de drept al incetarii unui c.i.m. .....

Prin urmare, numai la solicitarea scrisa atunci apare obligatia angajatorului de a comunica decziia de incetare a c.i.m. ... devin incidente prevederile mentionate mai sus din HG nr.500/2011.
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Eliberare acte la incetarea cim anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti, de la data incetarii CIM (exemplu 27.09.2012), care este termenul legal de inmanare a deciziei de incetare a activitatii, ... (vezi toată discuția)
Concediere 55 lit.b- acordul partilor cirsteaioana cirsteaioana Buna ziua, Un salariat a facut cerere de incetare cim cu 55 lit. b, incepand cu data de 10.06.2012(duminica). Se poate aproba de catre conducere cu data de ... (vezi toată discuția)
Notificare incetare cim in perioada de proba cvt cvt buna ziua sunt angajator si am notifica un angajat care este in perioada de proba de incetarea cim. 1.nu a vrut sa semneze notificarea.o trimit prin posta ... (vezi toată discuția)