avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Legislaţie europeană, CEDO, UE, ... De cand se aplica termenul de 30 de zile de prescriere ...
Discuție deschisă în Legislaţie europeană, CEDO, UE, proceduri europene

De cand se aplica termenul de 30 de zile de prescriere a amendei? Sansele unei plangeri la CEDO pentru incalcarea dreptului de proprietate

Dragi colegi, va cer opinia in urmatoarele doua cazuri, cu multumiri pentru disponibilitate.

Referitor la o amenda contraventionala pentru lipsa rovinietei, am invocat exceptia prescriptiei executarii sanctiunii amenzii contraventionale: Procesul verbal de constatare a contraventiei s-a incheiat in data de 10.09.2012; evenimentul a avut loc in data de 17 august 2012; data comunicarii este 21 septembrie 2012, la o luna si 3 zile de la data evenimentului.
Instanta a considerat exceptia drept “aparare de fond” iar comunicarea ca facuta in termen. Consider comunicarea drept tardiva, intrucat constatarea este data producerii faptei si nu data la care s-a redactat procesul-verbal.
In extenso, s-ar putea ajunge la comunicarea la un termen peste cele 30 de zile de la data faptei, prin realizarea constatarii in mod abuziv la orice data. Constatarea si comunicarea trebuie sa se faca inlauntrul termenului de 30 de zile.

Alte probleme: nu s-a semnat pentru primire, semnand un martor ale carui nume si semnatura sunt complet ilizibile; instanta nu a luat in considerare si nu a mentionat inscrisurile prin care am dovedit existenta rovinietelor pe perioada apropiata,inainte si dupa data expirarii rovinietei.
Este amenda prescrisa, iar procesul-verbal lovit de nulitate absoluta pentru ilizibilitatea numelui martorului si lipsa semnaturii de primire? Ce relevanta au si ce aparari se pot invoca referitor la neprimire si ilizibilitate nume si semnatura?

A doua problema se refera la o cerere de chemare in judecata prin care am solicitat ca instanta sa emita o hotarare care sa constituie conventie de acces pentru Romtelecom pe terenurile unui proprietar privat, conform art. 25 si urm. din OUG 79/2002, care prevad in sarcina detinatorului de retele de telecomunicatii incheierea unei conventii autentice inainte de a efectua orice lucrare. Instanta de fond a respins cererea sub motivul ca am dovedit “inconsecventa”, deoarece, dintr-o eroare materiala, am folositexpresia “contract de inchiriere” in loc de conventie de acces. Cererea de chemare in judecata si cererea completatoare prevad clar termenul de conventie de acces si temeiul clar de drept. Nu ni s-a pus in vedere precizarea sau o neclaritate pe tot parcursul procedurii.
Am declarat in ultima sedinta publica si am facut si precizare scrisa in care am aratat ca solicitam incheierea unei conventii de acces in termenii OUG 79/2002. Instanta a constatat ca stalpii de telecomunicatii “se afla pe terenul proprietate privata al reclamantei, dar ocupa o suprafata redusa”. Nu s-a dispus expertiza.
Alte probleme: S-au facut foarte multe incalcari ale legii: instanta a invocat si admis exceptia necompetentei materiale dupa ramanerea in pronuntare pe fondul cauzei; a repus dosarul pe rol, la aproape 2 ani de la inceperea judecatii, dupa administrarea tuturor probelor si ramanerea in pronuntare.
Dupa ce s-a intors dosarul inapoi la instanta, instanta, la 2 ani si jumatate de la inceperea judecatii, a admis exceptia prematuritatii cererii, in conditiile in care exceptia prematuritatii a fost invocata la primul termen si nu s-a pronuntat niciodata pe ea, cu toate ca am facut numeroase cereri scrise in acest sens.
Am formulat cerere de interzicere a utilizarii terenurilor de catre parat pana la pronuntarea hotararii, dupa multe cereri si 3 termene, instanta a declarat-o exceptie, nu a administrat probe pe ea si nu s-a pronuntat niciodata pe ea, cu toate cererile noastre.
S-a facut de catre parata cerere de chemare in judecata a altei persoane in timpul judecatii, multe termene dupa inceperea judecatii in fond; respectiva persoana a depus intampinare si a refuzat introducerea; instanta a refuzat sa se pronunte pe exceptia tardivitatii cererii, nu s-a pronuntat nici mai tarziu, la urmatoarele termene, nu s-a pronuntat pe adminisbilitatea in principiu niciodata si a dispus comunicarea actelor catre tert, provocand 3 amanari. S-a declarat cererea tardiva la pronuntarea in cauza.
Sedinta a fost programata prin incheiere la ora 11, distanta fata de instanta fiind 300 de km. Cu toate acestea, la ora 11 fix sala era incuiata -2 martori. Instanta a dorit sa suspende cauza -dupa multe insistente, aratand ca am solicitat judecata in lipsa in scris, s-a acordat termen in cauza. Am facut plangere la CSM si s-a constatat ca sedinta respectiva a fost tinuta conform legii.
Recursul s-a respins ca neintemeiat, nu avem inca motivarea. Care sunt sansele/ sfaturile dv. privind o plangere la CEDO precum si pentru o plangere la CSM pentru toate abuzurile din cauza?

Va multumesc,

Luisa Mitroi
Ultima modificare: Luni, 18 Februarie 2013
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 21:21, 19 Februarie 2013
Stimată doamnă,

În ceea ce prvește întrebarea despre CEDO, este necesar să porniți de la premisa că CEDO nu este o instanță de recurs la nivel european, neputându-se iniția aplicații de natura unui recurs în care CEDO ar avea una așa-numit caz de tipul fourth-instance. Aceste aplicații sunt inadmisibile vădit.

Ceea ce trebuie dvs să demonstrați într-o astfel de speță este, posibil, caracterul neechitabil al procedurii, în înțelesul Convenției, și, eventual, dacă aveați un bun - o speranță legitimă de dobândire a lui.

Dacă reușiți aceste lucurri, putem vorbi despre un caz de Curte Europeană, dacă nu, nu.

Cu stimă.
Ultima modificare: Marți, 19 Februarie 2013
andreigrigoriu, moderator
Va rog sa emiteti opinia dv., in cazul in care aveti una si doriti sa o oferiti, referindu-va la incalcarile prezentate cu privire la procedura si la incalcarea dreptului de proprietate, tergiversarea procedurii, refuzul de a se pronunta pe obiectul cauzei, refuzul de a se prezenta pe un capat de cerere, nerespectarea disponibilitatii prin neadministrarea probei expertizei etc. Avand in vedere ca lucram in domeniul juridic, este exclusa ab initio considerarea CEDO ca instanta de recurs.
Daca veti studia practica CEDO, veti observa ca acest caz "sta in picioare". Am studiat practica CEDO, am discutat si cu dl. profesor Bogdan Dumitrache, si eu si dansul consideram ca "avem un caz".

Am prezentat pe scurt, specific, incalcarile de lege si procedura pentru a obtine opiniile dv. si sfaturile dv. cu privire la acestea. Daca aveti nevoie de precizari, va stau la dispozitie.
Mi-ar fi de folos sfatul unui avocat specializat in domeniu/cu experienta in domeniu.

Va multumesc.
La CEDO va puteti adresa doar dupa epuizarea tuturor cailor de atac, si in termen de 6 luni de la recurs.
Readresez rugamintea de a va referi in mod expres la cazul prezentat, procedura fiind cunoscuta, caile de atac epuizate si in termen pentru formularea plangerii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere contestata "tardiv" - ...cedo ContSters83715 ContSters83715 am contestat preavizul de concediere si apoi concedierea prin precizare la multe zile ...dupa cele 30 inscrise in decizia de concediere. (De fapt nu exista ... (vezi toată discuția)
Recurs pierdut inseamna contestatie la executare? ContSters83715 ContSters83715 am pierdut un litigiu de munca la recurs, la fond am castigat, am fost reintegrat, mi s-au platit salarii. Cand am pierdut... mi s-a pus in vedere de pe o zi ... (vezi toată discuția)
Intampinare la recurs litigiu de munca florinm. florinm. Buna ziua! In calitate de contestator al unei sanctiuni disciplinare, am castigat procesul pe care l-am intentat angajatorului la Tribunal (instanta de ... (vezi toată discuția)