avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... nedeclarare la fisc a contractului de inchiriere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

nedeclarare la fisc a contractului de inchiriere

Buna ziua! Va solicit un sfat in aceasta privinta:
Am inchiriat garsoniera proprietate personala unei persoane si am incheiat un contract. Avand domiciliul la 120 km de localitatea in care se afla garsoniera, am pregatit dosarul de depus la fisc si l-am rugat pe chirias doar sa-l lase la registratura. Ulterior am facut greseala de a nu verifica daca acesta luase intr-adevar un nr. de inregistrare. Dupa 2 luni chiriasul nu si-a mai platit intretinerea sau alte cheltuieli. Dupa multe certuri, i-am cerut sa plece. El a preferat sa plece fara sa ma anunte in prealabil. Nefiind prezenta, el a plecat si cu cateva bunuri care imi apartineau. Ca urmare, am facut plangere la politie. Politia fireste ca nu a rezolvat nimic (cica nici un vecin nu a vazut nimic, etc) si dosarul s-a inchis. Acum am fost chemata la politie din nou pe motiv ca mi s-a deschis dosar penal din oficiu, ca urmare a faptului ca, contractul nu fusese inregistrat la fisc pentru a ma sustrage de la plata impozitului. Cum procedez in continuare?
Cel mai recent răspuns: kres , utilizator 17:45, 25 Februarie 2013
Contractul de inchiriere trebuia inregistrat in maxim 15 zile de la incheiere la administratia financiara de domiciliu a dumneavoastra/proprietar, indiferent de locul unde se afla proprietatea inchiriata.
Da, am inteles, eroarea a fost deja facuta. Intrebarea mea era ce pot face in continuare ca sa pot evita neplacerile? Multumesc
Obligatia declararii si inregistrarii contractului de locatiune la autoritatea fiscala reprezinta responsabilitatea exclusiva a proprietarului spatiului
Daca detineti procura autentificata prin care mandatati locatarul sa desfasoare demersurile inregistrarii contractulu la autoritatea fiscala,puteti sa va folositi de aceasta in cadrul cercetarilor
Multumesc, dar tot nu mi-ati raspuns la intrebare...
Daca aveti contractul semnat de chirias (preferabil in 3 exemplare, daca nu se pot face 2 copii) si o copie a cartii de identitate a acestuia puteti inregistra contractul retroactiv. Se plateste o amenda la administratie (acum ceva timp era 50 lei, acum nu mai stiu cat este). Ulterior depuneti la politie un contract inregistrat si dovada ca ati platit impozitul.
In baza acestui contract puteti deschide proces chiriasului pentru recuperarea sumelor restante si eventuale prejudicii.
Daca contractul a fost facut pe o anumita perioada iar chiriasul a plecat fara sa va anunte si fara sa rezilieze contractul va datoreaza chiria pana la data la care contractul se reziliaza sau se incheie.

Alte discuții în legătură

Contract de inchiriere neinregistrat la fisc sau avocat stefaniadorianac stefaniadorianac Buna ziua, Am cateva nelamuriri referitoare la contractul de inchiriere. Vreau sa gasesc o garsoniera in care sa stau, insa am inteles ca, de obicei, ... (vezi toată discuția)
Contract inchiriere imobil kostasko kostasko Vreau sa fac un contract de inchiriere al imobilului cu chiriasul,dar pe firma la care lucreaza, va rog sa-mi spuneti: -ce trebuie facut in primul rand -ce ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere verbal neinregistrat la fisc retromusculo retromusculo Ce cale as putea urma in cazul in care ca si proprietar am lasat in garsoniera mea contracost pe chirias fara contract inregistrat la fisc? Am ramas cu ... (vezi toată discuția)