avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 835 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Contract matrimonial. Clauza de preciput
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Contract matrimonial. Clauza de preciput

Buna ziua

M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am cetatenie dubla- engleza si romana

Noi ne-am casatorit conform legii engleze si am transcris recent casatoria in registrul starii civile romane.

Am vrea ca fiecare dintre noi sa poata lasa "partea" lui din aceasta proprietate celuilalt, fara a fi complicatii la mostenire etc.

El are 2 fete majore dintr-o casatorie anterioara, prima lui sotie a murit acum 16 ani. Eu am o mama de 80 de ani si un frate major, nu am copii.

Va rog sa ne lamuriti:

- Daca am incheia un contract matrimonial cu o clauza de preciput, lasandu-ne reciproc partea din apartament, aceasta ar functiona ca si cum ar fi un contract de vanzare cumparare intre noi, inainte de a se discuta mostenirea? (din cate am inteles, sotul supravietuitor ar putea sa preia fara plata o proprietate, inainte de partajul mostenirii - am inteles bine?)

- In conditiile unei clauze de preciput, partea din apartament a celui care ar deceda ar mai face parte din masa succesorala a acestuia la momentul decesului? (daca da, in cazul nostru, aceasta ar avea implicatii pentru masa succesorala din Anglia)

In conditiile incheierii unui contract matrimonial cu o de clauza de preciput care i-ar lasa sotului supravietuitor partea din apartament a celui decedat, ce drept ar avea mostenitorii rezervatari asupra proprietatii incluse in clauza de preciput:

- In cazul decesului meu, ce drept ar avea mama? Dar fratele meu?

- In cazul decesului sotului meu, ce drept ar avea copii lui?

In contextul noului cod civil, cui ar fi mai bine sa ne adresam pentru intocmirea unui contract matrimonial - unui avocat sau unui notar?

Multumim anticipat,

Laura

Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 11:28, 3 Martie 2013
Multumesc pentru raspunsuri si sugestii.

Sa inteleg ca, avand in vedere varsta mamei (80 de ani) si de faptul ca sotul meu va avea grija de ea daca eu as deceda, ar fi mai bine:

- sa incheiem o conventie matrimoniala sub regimul separatiei de bunuri, in care apartamentul sa fie trecut ca l-am dobandit in cote parti egale de 1/2

- sotul sa-mi vanda cota parte de 1/2 astfel incat sa devina bunul meu propriu si sa nu intre in masa succesorala a sotului in eventualitatea unui deces

- dupa realizarea vanzarii sa includem in contractul matrimonial o clauza de preciput prin care ii las sotului tot apartamentul

- mama sa aiba o "intelegere" autentificata cu sotul meu, prin care, daca mi-ar supravietui (eu am 45 de ani), atunci renunta la ce i s-ar cuveni din partea mea, iar sotul meu sa confirme ca va continua sa o sprijine dupa eventualul meu deces?

NB
Sotul meu are proprietati si in Anglia si vrea sa separe proprietatea din Romania de rezerva succesorala totala. Prin intermediul testamentului lui din Anglia, el le va lasa copiilor lui corespunzator mai mult (contravaloarea a ce ar fi mostenit aici). In total, copii lui nu vor pierde nici din drepturile lor, nici din ce vrea el sa le lase mostenire. El se gandeste ca in felul asta s-ar simplifica lucrurile si nu ar vrea ca ei sa nu fie implicati in proprietatea din Romania.

Eu nu am copii, asa ca as vrea ca totul sa-i revina lui si el sa aiba grija in continuare de mama, daca mama mi-ar supravietui.

Multumesc anticipat
lauraconstantinescu7 a scris:


Sa inteleg ca ...ar fi mai bine:

- sotul sa-mi vanda cota parte de 1/2 astfel incat sa devina bunul meu propriu si ...

- dupa realizarea vanzarii sa includem in contractul matrimonial o clauza de preciput prin care ii las sotului tot apartamentul



Nu e bine! Nu e bine deloc!

Bunurile care fac obiectul clauzei de preciput NU apartin patrimoniului UNUIA dintre soti, ci masei bunurilor COMUNE. (nu sunt bunuri proprii, ci comune)

Potrivit art 333 alin 1 NCC (al carui continut a fost redat si mai sus) pot constitui obiect al clauzei de preciput: "unul sau mai multe dintre bunurile COMUNE detinute in devalmasie sau in coproprietate".

Doamna, daca dvs. doriti sa va planificati viata ...si moartea cu informatii culese de pe net, nu o sa gasiti oameni cu scaun la cap dispusi sa va ...incurce (se vor rezuma la a spune ce nu e bine sa faceti si nicidecum ce este de facut).

De ce?

Pentru ca un singur AMANUNT daca il veti schimba/adauga dvs. in (ecuatia) informatia initiala (cum ar fi, spre pilda, cote, in primul mesaj, versus tot, in ultimul) poate schimba opinia/spusa lor initial corecta si pertinenta intr-una ...culeasa de la ospiciu :)

Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
romascanu, moderator
Multumesc pentru lamuririle referitor clauza de preciput.

Indraznesc sa adaug o intrebare:

- In cazul sotului meu (cetatean englez cu domiciliul in Anglia) ce lege - romana sau engleza- s-ar aplica pentru mostenirea unor bunuri imobiliare in Romania?

Am inteles recent ca este posibil sa se aplice legea engleza si daca cetateanul englez este rezident in Romania, succesiunea se decide in Romania, conform legii engleze, luand in considerare testamentul lui din Romania.

Multumesc anticipat
Pana la urma care ar fi solutia la problema ridicata de dna lauraconstantinescu?
Vad ca sunt 19 utilizatori care urmaresc aceasta discutie.
Ar fi interesant de stiut ce este de facut intr-o atare situatie, in care doi soti vor ca dupa eventualul deces al unuia dintre ei, bunurile (sau un anumit bun) sa ii ramana celuilalt, fara riscul sa fie atacat de rezervatari?
Rog specialistii sa isi exprime opinia. Multumesc.
APA este buna sau este rea, domnule trandafir?

Aduce încântarea gleznelor umflate dacă ne bălăcim într-un lighean şi poate aduce moartea dacă ne azvârlim în ocean. ªi e tot APA ...

La fel şi clauza de preciput sau alt soi de clauză din alt soi de contract. (depinde de ...)

Nu există soluţie bună sau rea în sine, ci in funcţie de circumstantele cauzei. Si chiar în funcţie de oameni, pentru că se deosebesc unii de alţii atât în alcătuire, cât şi în ceea ce înseamnă, pentru fiecare dintre ei, bun şi rău. (binele unuia poate fi răul altuia).

Din această pricină, soluţiile le caut şi le discut în birou, după ce am ascultat toate amănuntele din speţa omului şi m-am uitat în ochii lui să văd dacă nu cumva îi sclipeşte oceanul cand eu ii vorbesc despre riscurile apei din lighean.

Orice soluţie comporta riscuri şi se întâmplă un fenomen straniu când începi să le explici oamenilor riscurile fiecărei soluţii pe care ar putea s-o aleagă.

De la cine te-ai fi aşteptat mai puţin, parcă-l auzi deodată gândind: Eu prefer să mă arunc în ocean, decât să mă înec într-un lighean cu apă.
ªi viceversa: unii nu mai vor nici de-o bălăceală, după ce au înteles că apa puţină din lighean nu-i vreo garanţie contra riscului de înec.

ªi apoi (dacă tot m-am apucat de grăit în metafore) între soluţia lighean şi soluţia ocean (după câte riscuri vrea să-şi asume fiecare) exsită şi o mare de alte soluţii. Unele ca nişte sforicele care, luate în parte, n-ar ţine nici la o bătaie de vânt, dar adunate la un loc fac cât o parâmă.








Ultima modificare: Duminică, 3 Martie 2013
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire- clauza preciput lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Buna ziua M-am casatorit in Octombrie 2011 cu un cetatean englez si avem un apartament in Romania (cumparat in cote egale de 1/2 inainte de casatorie) Eu am ... (vezi toată discuția)
Bunuri in comun sau separate - sot supravietuitor lauraconstantinescu7 lauraconstantinescu7 Subiect: Mostenire sot cetatean englez Buna ziua M-am casatorit cu un cetatean englez, care are doua fete majore din casatoria precedenta. Fosta sotie ... (vezi toată discuția)
Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)