avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere materiala si disciplinara in acelasi timp!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere materiala si disciplinara in acelasi timp!

Intr-o societate comerciala se produce din vina unui angajat o paguba materiala.Salariatul in cauza isi recunoaste vina si semneaza un angajament de plata pentru acoperirea pagubei pe parcursul catorva luni. In aceasta perioada firma poate sa-i retina si tichetele de masa? Mentionez ca in ccm la nivel de unitate exista o clauza prin care se da dreptul angajatorului de a retine tichete de masa ca o sanctiune in caz de abatere disciplinara. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:57, 21 Februarie 2013
Sanctiunile disciplinare aplicabile sunt prevazute expres de Codul muncii, nu aveti cum sa aplicati alte sanctiuni.
Nu se mai pot face retineri pe baza de angajament de plata, ci doar pe baza acordului partilor sau prin instanta...

Codul muncii:

Art. 254. (3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.

Art. 248. - (1) Sanctiunile disciplinare pe care le poate aplica angajatorul in cazul in care salariatul savarseste o abatere disciplinara sunt:
a) avertismentul scris;
b) retrogradarea din functie, cu acordarea salariului corespunzator functiei in care s-a dispus retrogradarea, pentru o durata ce nu poate depasi 60 de zile;
c) reducerea salariului de baza pe o durata de 1-3 luni cu 5-10%;
d) reducerea salariului de baza si/sau, dupa caz, si a indemnizatiei de conducere pe o perioada de 1-3 luni cu 5-10%;
e) desfacerea disciplinara a contractului individual de munca.
(2) In cazul in care, prin statute profesionale aprobate prin lege speciala, se stabileste un alt regim sanctionator, va fi aplicat acesta.
Retinerea tichetelor de masa nu este o sanctiune disciplinara ... prin urmare, aceasta retinere este nelegala.

Referitor si la titlul topicului deschis va pot spune ca se pot cumula cele doua raspunderi.
Masura disciplinara de retinere a tichetelor de masa prevazuta in CCM nu e legala, insa...eu vad asa situatia: daca in contractul de munca al salariatului/ROI/CCM nu e prevazut in mod expres faptul ca salariatii primesc lunar tichete raportat la nr de zile lucrate, atunci aceste tichete se pot retine. Ele constituie in acest caz un beneficiu acordat angajatului, care poate fi retras in caz de abatere disciplinara. Oficial, nu facem niciun act in acest sens. Daca acest lucru contravine unor prevederi legale, corectati-ma, pt ca asa am procedat la o societate.
Daca acordarea tichetelor de masa nu este prevazuta in niciun document intern al angajatorului , atunci se poate decide neacordarea acestora ...
Acest lucru ar putea fi considerat discriminare...

Alte discuții în legătură

Retinere din salariu MMCAM MMCAM Problema in care doresc o lamurire este urmatoarea: o firma a dat spre executare o comanda unor laboratoare care au facut niste greseli ce au compromis unele ... (vezi toată discuția)
Cercetare disciplinara- retinerea tichetelor de masa viki_marinescu viki_marinescu Deoarece un angajat a absentat de la muna 3 zile consecutiv, s-a intrunit comisia de cercetare disciplinara. Angajatul s-a prezentat in fata comisiei unde ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa retinute ptr abateri disciplinare user43 user43 Buna ziua, Compania la care lucrez a introdus o procedura [b]de sanctionare ptr abateri disciplinare prin retinerea tichetelor de masa.[/b] S-a intocmit ... (vezi toată discuția)