Buna ziua,
Am contractat in 2009 o linie de credit pentru dezvoltarea societatii, bani pe care i am folosit pentru avans la un camion - cred sa pot demonstra cu OP.
la momentul respectiv directorul bancii mi a spus sa aduc casa gaj ca sa imi acorde creditul insa am refuzat explicand ca nu am nevoie de credit in cazul asta.
Problema este ca ulterior acesta m a contactat si m a anuntat ca banca mi a acceptat creditul si fara ipoteca dar sa semnez bo in alb...ca reprezentant al societatii, fara sa imi explice exact adevarata calitate si efectele acestui bilet la ordin.
[pot depune plangere penala impotriva bancii? daca da, trebuie depusa la politia economica? pot face actiune in anulare A executarii silite?
firma este in insolventa din 2011, lucru pe care abea astazi l am aflat.
pe 11 februarie am contactat un avocat pentru a introduce firma in insolventa. Am verificat impreuna siteul tribunalului sa vedem daca este vreo actiune impotriva firmei si nu era nimic.
azi, supriza!!!! am verificat din nou si apare deschiderea procedurii din 26 octombrie 2011 la cererea bancii.
Avocatul cu care am semnat contractul pentru deschiderea procedurii de insolventa a depus si el cerere de insolventa pe 14 februarie fara sa i fie respinsa.
Va multumesc din suflet pentru informatiile pretioase pe care mi le ati oferit de fiecare data.
Urmatorul meu pas la data primului termen de la introducerea opozitiei la executare era sa solicit amanarea pentru angajare aparator(la indicatiile avocatului), dar o sa ma razgandesc multumita sfatului dumneavoastra, aveti idee ce se poate intampla la acest termen? oare cum m am putea pregati?
- totodata, luni voi depune plangere penala impotriva bancii si a directorului bancii(pot depune la 2 sectoare plangerea? banca e in sect.2, directorul locuieste in sect.6)
INSELACIUNE, fapta prevazuta si sanctionata de art. 215 alin. 1 si 3 c.p.;
MOTIVELE PLANGERII :
In fapt, la inceputul anului 2008, am solicitat catre S.C. Banc.. S.A., un credit in vederea dezvoltarii societatii SC ... SRL, al carei administrator si unic asociat eram.
Intrucat actele financiar-contabile ale societatii nu indeplineau toate conditiile necesare aprobarii creditului, reprezentantul bancii, a propus urmatoarele sugestii :
1.Sa achit catre stat datoriile societatii la momentul respectiv, ajutandu-ma in acest sens prin a oferi credite unei persoane cunoscute mie, urmand ca eu sa returnez imediat suma respectiva - exista dovada.
2.Sa maresc capitalul social al societatii cu suma egala datoriilor achitate sau mai mare - exista dovada
3.Sa aduc garantie apartamentul proprietate personala, lucru pe care l-am refuzat, mentionand in mod clar ca nu vreau sa-mi pun in pericol situatia personala deoarece am un copil de crescut si nu imi permit sa risc in asa fel situatia financiara a intregii familii.
Acesta a afirmat ca trimite totusi dosarul spre verificare si ca ma va contacta.
La scurt timp am primit un telefon din partea acestuia, prilej cu care a mentionat ca poate fi aprobat creditul cu conditia sa accept ca si garantie un Bilet la Ordin in alb. I-am cerut sa-mi prezinte avantajele si dezavantajele emiterii BO in alb, modalitatea de evaluare si executare a acestui BO, moment in care acesta m-a indus in eroare, spunandu-mi ca nu am de ce ma teme, este garantia firmei care trebuie semnata de administrator pentru ca am calitatea de reprezentant si de organ de conducere al societatii si executarea silita consta in introducerea BO la scadenta, moment in care daca nu am disponibil in cont, firma va avea de suportat consecintele legale.
Daca mi-ar fi spus faptul ca semnarea unui Bilet la ordin de catre mine, conduce la atragerea raspunderii personale si la garantarea imprumutului cu bunurile mele, nu as fi semnat niciodata contractual de credit, insa m-a indus si mentinut in eroare cu faptul ca firma va fi cea raspunzatoare pentru neplata imprumutului.
mai mult decat atat cunostea faptul ca nu exista disponibilitati in cont.
Mentionez ca acest credit a fost folosit numai pentru dezvoltarea societatii, conform documentelor doveditoare.
Acest lucru il pot confirma documentele de creditare ale matusei mele care a contractat, cu sprujinul direct.bancii un credit pe care l-am platit imediat dupa ce am primit linia de credit din partea Bancii si martorul Uce, angajat al SC .. SRL, care a contractat credit cu Banca , conform sugestiei si sprijinului, cu toate ca acesta mai avea un credit la aceiasi banca( si restant )credite care au acoperit datoriile firmei catre stat.
Mentionez ca firma avea contracte de transport cu societati importante, plata dobanzii si restituirea creditului nu reprezentau o problema.
Mentionez ca in contractual de credit, la Conditii generale, cap. 2.1, exista un dictionar cu interpretare si definitii in care sunt inclusi majoritatea termenilor contractului, mai putin explicatia termenilor “Garanti per aval”, explicatie verbala care mi-a indus o falsa valoare si interpretare, determinandu-ma sa accept ca si garantie biletul la ordin in alb.
Pentru aceste considerente, va rog sa apreciati ca in cauza a fost savarsita infractiunea de inselaciune, fapta prevazuta si sanctionata de prevederile art. 215 al. 1 si 3 c.p.
In drept, imi intemeiez plangerea in baza art. 215 al. 1 si 3 c.p.
Va multumesc enorm, sfaturile dvs ma foarte mult.
Va rog frumos daca mai aveti idei, sfaturi absolut tot ce ma poate ajuta sa scap de nenorocirea aceasta, sa mi le aratati cand si cum puteti
Nimeni nu poate invoca necunoasterea legii - nemo censetur ignorare legem. Este de datoria dv. sa va asigurati consultanta si asistenta, nu este de datoria partenerului de contract sa va informeze.
Plangerea penala este neintemeiata. Mai mult, puteti raspunde pentru denunt calomnios daca aduceti invinuiri mincinoase unei persoane:
ART. 259 C. penal - Denunţarea calomnioasă
(1) "Învinuirea mincinoasă făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de către o anume persoană, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani."
(2) "Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte,
se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani."
(3) "Dacă cel care a săvârşit fapta declară mai înainte de punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de persoana în contra căreia s-a făcut denunţul sau plângerea, ori împotriva căreia s-au produs probele, că denunţul, plângerea sau probele sunt mincinoase,
pedeapsa se reduce potrivit art. 76".
Trebuie identificate motive intemeiate de nulitate a biletului la ordin/a actelor de executare silita, motive de prescriptie a dreptului la actiune/suspendare/anulare a executarii silite etc. si trebuie formulata apararea de catre un profesionist. Pentru aceasta, trebuie verificat biletul la ordin si documentatia cazului - indeplinirea conditiilor de forma de catre biletul la ordin, respectarea legii in procedura de executarea silita/somatie, trebuie identificate.
Sfatul meu: Angajati-va un avocat/consilier juridic specializat in acest domeniu. In situatia aceasta s-a ajuns din lipsa asistentei legale si ea nu poate fi ameliorata decat prin asistenta de specialitate. V-am detaliat faptul ca nu puteti fi executat silit in cazul in care nu detineti bunuri sau nu inregistrati venituri pe numele dv.
Imi cer scuze ca v-am botezat(Luiza in loc de Luisa)
Multumesc pentru raspunsurile pretioase:
Directorul bancii chiar a procedat la o inselaciune mai ales ca am specificat clar ca nu aduc garantie bunurile personale si am chiar si martor.
avand in vedere ca sunt profesionisti, ei(banca) aveau obligatia, conform legii, sa prezinte clauzele contractuale sa relateze modalitatile de evaluare si executare a garantiei - lucru care m-a determinat sa accept acest bo, deoarece m a indus si mentinut in eroare?????
pe langa asta din cat am studiat eu: cf.art.84 lit1 pct 2 legea 59/1934 este infractiune incidenta(nu stiu exact la ce se refera dar banuiesc ca il incrimineaza pe bancher) cand beneficiarul BO a cunoscut lipsa acoperirii in cont si a acceptat primirea BO in aceste conditii, mai mult de atat BO se aduce la initiativa debitorului nu a creditorului??????
eu pot cere si incuviintarea probei cu detectorul de minciuni, pentru ca stiu clar ce am facut(nu stiu daca se admite asa ceva, dar nu vreau sa i las sa scape iar eu sa pierd totul!)
nu ma incadrez la art.259 - nu este o invinuire mincinoasa, tot ce specific in plangerea penala pot proba cu dovezi(contr matusei care a fost acordat cu toate ca mai avea alte 2 credite de platit si care a fost achitat imediat, contr de credit al angajatului care mai avea si el un credit tot la bancpost si restant! retragerile in cont si marturia angajatului firmei care a fost cu mine in momentul in care am refuzat clar aducerea garantiilor personale pentru semnarea contractului.)
Mai mult de atat se stie clar ca BO avalizat era si este o practica bancara de a duce oamenii in situatii similare cu a mea si probabil ca se poate proba.
Nu inteleg de ce toate portitele de iesire din situatia asta se deschid in favoarea lor a bancherilor.
\"Trebuie identificate motive intemeiate de nulitate a biletului la ordin/a actelor de executare silita, motive de prescriptie a dreptului la actiune/suspendare/anulare a executarii silite etc. si trebuie formulata apararea de catre un profesionist. Pentru aceasta, trebuie verificat biletul la ordin si documentatia cazului - indeplinirea conditiilor de forma de catre biletul la ordin, respectarea legii in procedura de executarea silita/somatie, trebuie identificate.
Sfatul meu: Angajati-va un avocat/consilier juridic specializat in acest domeniu. In situatia aceasta s-a ajuns din lipsa asistentei legale si ea nu poate fi ameliorata decat prin asistenta de specialitate. V-am detaliat faptul ca nu puteti fi executat silit in cazul in care nu detineti bunuri sau nu inregistrati venituri pe numele dv. \"
exact asta caut un avocat/consilier juridic care sa si dea interesul insa sunt foarte dezamagita, (avocatul cu care am discutat nicimacar nu si amintea ca i-am lasat copie dupa contractul de credit)
si pe de o parte sa identific motive intemeiate de nulitate a bo, de prescriptie etc, avocatul cu care am luat legatura mi-a redactat opozitia la executare si mi a zis sa astept primul termen sa depun cerere de amanare pt angajare aparator, apoi intra el in actiune, iar in acelasi timp imi spune sa fac rost de bani.
exista somatie de plata inscrisa in cartea funciara, deci bunuri am iar opozitia a fost impotriva acestui act de executare.
inainte de a avea aceasta somatie inscrisa in cartea funciara am apelat la avocat care mi a zis ca nu am ce sa patesc ca am deschis procedura insolventei si nu ma poate executa( la momentul respectiv nu stiam ca firma este deja in faliment deoarece nu aparea nici o actiune pe siteul firmei cu problema (care a fost judecat in lipsa si fara citarea mea; am solicitat o copie a dosarului la tribunal de 2 saptamani, nici acum nu l am primit) - oare pot invoca si motivul acesta in proces?
procedura de faliment a fost deschisa tot de banca cu care am problema,
nici eu nu stiam despre faliment - am doar o copie a rezumatului falimentului ce a aparut ulterior pe site(dupa ce am introdus eu cerere de insolventa)
nici adminitratia financiara - nu cunoaste ca firma este in familent (cu toate ca apare la masa credala ) pentru ca mi -a depus plangere penala la politie pentru taxele salariale(ale angajatilor) neplatite si mi-au cerut acte contabile din anul 2011 - 2012
nici directia de taxe si impozite nu stie de faliment(si ei apar la masa credala) deoarece anul acesta mi-a eliberat certificat fiscal pentru deschiderea procedurii de insolventa cu toate ca falimentul este declarat din noiembrie anul trecut, probabil ca sunt mult mai multe de zis si de facut.
toate acestea au dus la curgerea timpului si ajungerea in situatia asta
Va pot pune pe mail copii dupa titlurile executorii si a bo sau eventual sa ne intalnim pentru consultanta(contra cost).
PS. opozitia la executare am depus o pe data de 21 martie, iar avocata a trimis o pe fax executorului bancar.
Executorul bancar in mod abuziv a formulat cerere de evaluare imobil, antedatat - cu o zi in urma, adica pe 20 martie si mi a trimis o mie pe 5 februarie( sa iau la cunostiinta)
Repet pentru ultima data: nu aveti temei pentru inselaciune, dv. trebuia sa va asigurati asistenta de specialitate privind ceea ce va asumati prin semnarea contractului si biletului. Creditoarea nu are nicio obligatie sa va prezinte ceea ce va asumati, dv. trebuie sa va informati. Va puteti afla in situatia de a raspunde pentru denunt calomnios in cazul in care formulati o plangere penala.
Afirmatiile dv. ca nu garantati cu averea personala sunt irelevante. Trebuia sa va asigurati prin asistenta de specialitate ca nu garantati cu aceasta.
Nu priveste discutia de fata intelegerea dv. cu avocatul. Cazul este complex: dosare de insolventa, opozitie la executare, dosare penale. Nimeni nu este obligat sa depuna activitate neremunerata. Iar piata este libera, puteti angaja un altul daca intelegerea propusa nu va este convenabila.
Trebuie verificata urgent situatia societatii – exista sanse (deja prezentate), in cazul in care se aproba un plan de reorganizare si puteti dovedi capacitatea societatii de a achita creantele prin desfasurarea de activitate/ existenta de bunuri/lichiditati suficiente. Verificarea si copierea dosarului se fac prin cerere adresata personal la arhiva Sectiei a-VII-a Bucuresti, 9-14, luni-vineri.
Pentru neplata contributiilor la asigurarile sociale reprezentantii legali ai societatii raspund, conform legii.
Faptul ca nu exista atunci sau nu exista acoperire in cont nu are absolut nicio relevanta. Creditoarea este cea care are dreptul de a formula plangere pentru inselaciune, motivata de descoperirea contului. Cu slabe sanse de succes - numai in conditiile deja prezentate.
Administratia financiara si directia de taxe si impozite sunt creditori inscrisi la masa credala si vi s-a facut plangere penala pentru neplata contributiilor sociale. Situatia nu este buna deloc. Trebuie sa va asigurati de depunerea de catre societatea a actelor contabile corespunzatoare. In caz contrar, se poate angaja raspunderea reprezentantilor societatii pentru netinerea contabilitatii conform legii, neinregistrarea operatiunilor contabile, nedepunere actelor fiscale la organele competente etc.
Nu este clar despre ce antedatare faceti vorbire si daca exista o incalcare legala. Nu va pot oferi mai departe o opinie avizata fara verificarea documentatiei. Va rog sa programati o intalnire, daca doriti o consultatie.
Dubla executare?
axellcom
Buna ziua. In calitate de admin al unui sc. am contractat o linie de credit de la o banca. am platit ratele timp de un an si jumatare dupa care datorita unor ... (vezi toată discuția)