avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 222 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită eliberarea sumei dintr-un cont al unui tert poprit?
Discuție deschisă în Executare silită

eliberarea sumei dintr-un cont al unui tert poprit?

Este legala eliberarea sumei dintr-un cont al unui tert poprit in aceeasi zi(prima zi) cu emiterea popririi? termenul de 15 zile este perioada maxima, sau minima?daca a doua zi apare o a doua poprire a altui debitor?a gresit tertul poprit - banca?
contestatia la executare,poate fi primita?B-)

aveti oarece spete?va multumesc....
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
nicusorilinca, utilizator
Cel mai recent răspuns: Luisa Mitroi legalista.ro , Consilier juridic 00:50, 22 Februarie 2013
Suma poprita se blocheaza imediat dupa primirea dispozitiei din partea executorului si se elibereaza in 15 zile (se vireaza in contul indicat de executor).
termenul de 15 ( 5 - pe actualul cod de procedura ) zile este termenul maxim in care tertul poprit este obligat sa faca plata. Suma poate fi platita catre executor deindata. pe codul de procedura fiscala se mentioneaza ca plata sumei poprite trebuie facuta deindata.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
ContSters214341, utilizator
va multumesc, am inteles!dar intrebarea mea este de ce banca elibereaza suma azi, in prima zi, in conditiile in care, maine vin eu cu o alta poprire identica?
Contestatia la executarea este neintemeiata in acest caz.

Cand banca primeste orice poprire, isi indeplineste obligatia legala de a face toate popriririle DE INDATA, prin urmare banca a procedat legal. Termenul de 15 zile este maximal.
Daca ulterior primirii unei popriri se primeste o alta cerere de poprire, banca popreste contul si pentru noua poprire.

In cazul înfiinţării mai multor popriri, creditorul care a obţinut primul înfiinţarea popririi va veni în concurs cu toţi ceilalţi creditori popritori.
Aveti dreptul de a participa la distribuirea sumelor poprite de ceilalti creditori.
In urma popririi transmise de executorul dv., tertul poprit va va informa cu privire la poprirea deja instalata, cu datele popritorilor existenti. Faceti cerere de participare la distribuire la executorii judecatoresti care au procedat inaintea dv. la poprire.

Art. 571. Cod procedura civila prevede: După întocmirea procesului-verbal prevăzut de art. 570 alin. 1 nici un creditor nu mai este în drept să ceară a participa la distribuirea sumelor rezultate din executarea silită.

Art. 570. - Despre eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare, executorul va întocmi de îndată un proces-verbal, care se va semna de persoanele interesate care sunt prezente.
Cel nemulţumit de modul stabilit pentru eliberarea sau distribuirea sumei rezultate din executare poate cere executorului să consemneze obiecţiile sale în procesul-verbal, care poate fi contestat în termen de 3 zile. Contestaţia suspendă de drept eliberarea sau, după caz, distribuirea. Judecata ei se face de urgenţă şi cu precădere, cu citarea în termen scurt a părţilor.
Ordinea de preferinta: Art. 563 si urm. Cod proc. civ.
În privinta creantelor fiscale, Codul de procedura fiscala prevede faptul ca, în cazul in care sumele datorate debitorului sunt poprite de mai mulţi creditori, terţul poprit îi va anunţa în scris despre aceasta pe creditori şi va proceda la distribuirea sumelor potrivit ordinii de preferinţă prevăzute la art. 170 din Codul de procedură fiscală.

Cu stima,

Luisa Mitroi


Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Luisa Mitroi legalista.ro, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Popriri succesive! OvidiuDanut OvidiuDanut Salut! Cum ati proceda in speta urmatoare? Ai deja doua porpriri pe un salariu si s-a ajuns la concurenta a 1/2 din acesta. Iti vine a treia poprire... Ce ... (vezi toată discuția)
Poprire: banca a indisponibilizat suma de 423 lei la data 16.09.2011 si a virat suma la data 9.12.2011 marianturtoi marianturtoi la data de 16.09.2011 am primit in cont suma de 100 euro. am mers la banca si mi-au spus ca am poprire pe cont de la AFP si nu pot scoate banii. m-am conformat ... (vezi toată discuția)
Consemnarea sumei stelian67 stelian67 As avea o intrebare : In cit timp este obligata banca sa vireze banii in contul executorului judecatoresc dupa ce acesta a facut instiinatrea cu titlul ... (vezi toată discuția)