avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Contestatie la ICCJ
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Contestatie la ICCJ

In ce situatii se pot face contestatii la ICCJ ?
Cel mai recent răspuns: andreigrigoriu , moderator 18:51, 21 Februarie 2013
abeldan a scris:

Se poate ataca decizia Curtii de Apel la ICCJ ?
...

Stimat forumist,

Din păcate, tot nu am înțeles nimic din ceea ce vorbiți.

Dacă decizia despre care precizați a fost pronunțată în apel, puteți să o atacați cu recurs - este, deci, impropriu spus să o contestați - iar Înalta Curte de Casație și Justiție va judeca respectivul recurs.

Dacă este vorba despre o decizie pronunțată de Curtea de Apel, ca instanță de recurs, nu aveți ce căuta la ÎCCJ. Inclusiv procedura numită contestație în anulare (am în vedere vechiul Cod de procedură, aplicabil în speță) se va judeca tot la Curtea de Apel, având în vedere prevederile Art. 319 alin 1, Contestaţia se introduce la instanţa a cărei hotărâre se atacă.

La fel este și cazul procedurii denumite revizuire - Art. 323 alin 1: Cererea de revizuire se îndreaptă la instanţa care a dat hotărârea rămasă definitivă şi a cărei revizuire se cere. Aici, în cazul revizuirii, o singură excepție există, în care ar fi posibilă judecarea de către ÎCCJ, în cazul art. 322 pct. 7, dar nu cred neapărat că la aceasta vă referiți.

Oricum, cele două căi extraordinare de atac prevăd situații speciale, nefiind accesibile decât ca excepție, nu ca regulă.

Prin urmare, nu vorbim de ICCJ decât dacă este un recurs, nu o contestație.

Cu stimă.
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recurs - mai exista cai de atac? liminita liminita As vrea sa stiu daca dupa un recurs pierdut la Curtea de Apel Bucuresti se mai poate face ceva. Daca mai exista alta cale de atac. (vezi toată discuția)
Proceduri cedo marinica71 marinica71 am o hotarare definitiva si irevocabila la iccj intr un proces civil de stabilire a succesiunii unde mi s au incalcat mai multe drepturi.pot face o sesizare la ... (vezi toată discuția)
Pot ataca hotararea curtii de apel? mustafa iasar mustafa iasar Daca am castigat la tribunal si la curtea de apel am pierdut il mai pote ataca ,daca da unde.Multumesc (vezi toată discuția)