avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 445 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Divortata, dar mostenitoare cu drepturi depline!!! ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Divortata, dar mostenitoare cu drepturi depline!!! Revenire

Revin cu problema care am ridicat-o in 27 sept. 2011 si anume fratele meu, casatorit in anul 1978, a divortat in 1994, fara urmasi, dar conform hotararii judecatoresti, cei doi ex-soti au continuat sa locuiasca impreuna in locuita cu chirie la stat.
In anul 1996, au cumparat acesta locuinta si au locuit, in continuare, impreuna in ea.
In anul 2008, fratele meu a murit. Ex-sotia cu care locuia impreuna a prezentat notarului certificatul de casatorie din 1978, pretinzand ca nu sunt divortati. In consecinta, partajul urma sa se faca ca in cazul in care erau casatoriti.
Deoarece unul dintre mostnitori era minor, partajul nu s-a facut, iar in 2010 a decedat si ex-sotia, lasand mostenire totul rudelor sale.
Intrebare: Ce drepturi au urmasii ex-sotului asupra apartamentului cumparat de la stat dupa divort, cei doi locuind in continuare impreuna pana la momentul decesului?
Cel mai recent răspuns: cojocaruconstanta , utilizator 13:57, 27 Februarie 2013
In anul 1996, au cumparat acesta locuinta

cum au cumparat, pe numele cui ?

Deoarece unul dintre mostnitori era minor
, care e asta minor daca nu aveau copii ? Dvs ca frate al decedatului ?
La dezbatrea mostenirii chiar n-a fost nimeni care sa zica ca sunt divortat, ca acel certificat de casatorie e anulat ?
la fel ca "antevorbitorul" meu, complicata speta. Erau fara urmasi dupa care vorbim de un mostenitor minor...
Asteptam lamuriri...
1. Cred ca, locuind amandoi in aceasta casa cu chirie de la stat, nu putea sa cumpere casa unul singur, fara acordul celuilalt. Avand in vedere ca nu aveau alta proprietate, deci urma sa locuiasca impreuna in continuare, casa a fost cumparata in calitate de familie. In acesta casa au locuit impreuna, in concubinaj, pana la moarte, adica inca 14 ani.

2. Urmasul minor este fica surorii mele ai carei parinti au decedat si a carei tutore nu a fost de acord cu executarea succesiunii pana la implinirea varstei de 18 ani a fetei.

3. Divortul a fost anuntat familiei mele in treacat, precizandu-se ca este problema lor, iar relatia a continuat ca si cum ar fi fost casatoriti. La dezbaterea succesiunii ex sotia a anuntat ca de fapt s-a renuntat la actiunea de divort si a prezentat certificatul de casatorie. Am discutat cu notarul care mi-a precizat ca odata ce exista acest certificat inseamna ca sunt casatoriti, deci succesiunea se face tinand cont de casatorie.
De precizat ca acest divort nu este consemnat la primarie - Starea Civila. Dupa mai multe cautari in arhivele tribunalului am reusit sa gasesc hotararea judecatoreasca privind desfacerea casatoriei, pastrarea numelui sotului si impartirea spatiului locativ.
trebuie sa stiti exact pe numele cui a fost cumparat ap, sa gasiti si actele si sa mergeti cu ele la un avocat.
Trebuie sa cereti in instanta anularea certificatului de mostenitor al sotiei. Din ce spuneti si daca ap a fost pe numele fratelui, dvs si cea mica sunteti singurii mostenitori si veti imparti ap pe jumatate.

Tinand cont de faptul ca, desi nu mai aveau alte proprietati sau bunuri comune in afara de apartament, totusi, dupa moartea fratelui meu, ex sotia a demarat actiunea de succesiune pretinzand ca sunt inca casatoriti (depunerea certificatului de casatorie), singura concluzie e ca apartamentul este pe numele fratelui meu!!!!
Problema este ca actele de vanzare-cumparare ale apartamentului se afla la fratele ex-sotiei (in calitate de mostenitor a 5/8 din apartament, conform succesiunii) si nu putem intra in posesia lor.
Cum am putea altfel sa aflam numele proprietarului de drept al apartamentului?
Cu multumiri!

Alte discuții în legătură

Preluarea datoriilor de catre mostenitor cojocaruconstanta cojocaruconstanta Dupa moarea fratelui meu (2007) s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata (la acea vreme minora) dupa sora noastra ... (vezi toată discuția)
Divortata, dar mostenitoare cu drepturi depline!!! cojocaruconstanta cojocaruconstanta Dupa aprox 15 ani de casatorie, fratele meu a divortat de sotia sa, dar a continuat sa locuiasaca impreuna. Rudele au aflat din intamplare, dupa ce ... (vezi toată discuția)
Anulare certificat mostenitor cojocaruconstanta cojocaruconstanta Dupa moarea fratelui meu s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata ( la acea vreme minora) dupa sora noastra ... (vezi toată discuția)