avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 215 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Preluarea datoriilor de catre mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Preluarea datoriilor de catre mostenitor

Dupa moarea fratelui meu (2007) s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata (la acea vreme minora) dupa sora noastra decedata. Masa succesorala era constituita dintr-o masina si un aparament.
Succesiune facuta dupa moartea fratelui a prevazut 6/8 pentru fosta sotie (in prezent fratele acesteia) si cate 1/8 pentru fiecare dintre ceilalti mostenitori.
Din motive independente de noi (nepoata era minora), succesiunea nu a fost pusa in aplicare, sotia cestuia folosind in continuare atat apartamentul cat si masina.
Dupa 2 ani (2009) a murit si sotia fratelui meu, partea ei de mostenire revenind fratelui acesteia. Nici atunci nu s-a facut impartirea bunurilor din acelasi motiv. In 2012, cand nepoata a implinit 18 ani, s-a demarat punerea in aplicare a certificatului de mostenitor. Masina cumprata de noua de fratelui meu in 2006, a fost folosita de acesta doar un an, dupa care a fost folosita de sotie, iar dupa moartea acesteia de fratele ei. In 2012 avand vechime de 6 ani, masina a fost evaluata la 2400 Euro, iar apartamentul a fost scos la vanzare. Conform certificatului de mostenire, cota din masina care ne-a revenit mie si nepoatei a fost de cate 400 Euro. Pana sa se vanda apartamentul, in 2013 am intat in posesia deciziei de divort dintre fratele fratele meu si sotia sa, divort ce a avut loc in 2004. Dupa acest divort ei nu s-au mai casatorit, ramanand in concubinaj timp de 17 ani, pana la moarte. La doi ani dupa divort ei au cumparat apartamentul de stat in care locuiau, contractul de vanzare-cumparare fiind incheiat pe numele amandurora si platit in cote egale de catre amandoi.
In concluzie, in momentul decesului fratelui meu, acesta nu era casatorit, deci singurii mostenitori ai acestuia suntem nepoata mea si cu mine.
Am procedat la anularea certificatului de mostenitor incheiat fraudulos in 2007, iar acum trebuie refacut certificatul de mostenitor astfel incat masina si 1/2 din apartament sa ne revina noua, nepoatei mele si mie, in calitate de mostenitori legali.
Problema pe care as dori sa o ridic este cea a masinii cumparate de fratelui meu, dar care, fara nici un drept, a fost folosita de familia "sotiei", timp de 8 ani.
La nivelul carui an se stabileste valoarea ei? La nivelul 2007 cand a murit fratele meu si cand trebuia mostenita de urmasii de drept, sau in 2012, dupa 5 an de folosinta nelegala de catre familia sotiei, asa cum s-a procedat?
Intreb deoarece si cheltuielile procesului de anulare a certificatului de mostenire au tebuit sa le suportam noi, nepoata mea si cu mine, desi era vorba de o reparatie a unei nedreptati ca urmare a unei fraude facuta de fosta sotie, iar conform Codului Civil, art 774 "Coerezii contribuie la plata datoriilor si sarcinilor succesiunii, fiecare in proportie cu ce ia.", in acest caz de singurul mostenitor al fostei sotii, fratele acesteia.
Cum tebuie procedat pentru o evaluare corecta a masinii (2007) si ccre este modalitatea de recupere a acestei sume de la mostenitorul fostei sotii, conform acestui articol de lege?

Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Anulare certificat mostenitor cojocaruconstanta cojocaruconstanta Dupa moarea fratelui meu s-a facut succesiunea la notar, in care erau inclusi: sotia acestuia, eu si o nepoata ( la acea vreme minora) dupa sora noastra ... (vezi toată discuția)
Divortata, dar mostenitoare cu drepturi depline!!! revenire cojocaruconstanta cojocaruconstanta Revin cu problema care am ridicat-o in 27 sept. 2011 si anume fratele meu, casatorit in anul 1978, a divortat in 1994, fara urmasi, dar conform hotararii ... (vezi toată discuția)
Copropietari - mostenire laura_agapy laura_agapy este vorba despre casa parinteasca,a parintilor mei.Tatal meu a murit acum 12 ani,s-a facut succesiunea atunci.acum 3 ANI a murit si fratele meu.Am facut ... (vezi toată discuția)