avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe profit deductibilitate cheltuieli protocol
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe profit

deductibilitate cheltuieli protocol

Buna ziua,
In urma modificarilor din acest an, va rog frumos sa imi spuneti cum se inregistreaza o factura de protocol, in speta cafea cumparata lunar pentru angajati, din punct de vedere impozit pe profit si din punct de vedere TVA.
Cheltuiala este deductibila? TVA-ul se deduce sau nu?
Cel mai recent răspuns: Mirela Durnea - Expert contabil , Contabil 15:17, 22 Februarie 2013
Cheltuiala este deductibila in aceeasi limita de 2% ca si pana acum.
In ceea ce priveste TVA, prevederea este destul de vag formulata din punctul meu de vedere: nu se considera livrare de bunuri, deci nu se colecteaza TVA pentru fiecare bun (cadou ce poate contine mai multe bunuri) oferit, care se incadreaza in plafonul de 100lei.
In principiu, pentru fiecare pachet de cafea oferit (partenerilor si nu salariatilor) nu ar trebui sa fie colectat TVA.
Cate pachete aveti voie sa oferiti unei persoane, de cate ori pe an, o data pe an sau cu fiecare ocazie speciala (Paste, Craciun, 8Martie)?? Acestea sunt intrebari la care eu nu pot sa va raspund, intrucat nu este precizat nicaieri in mod clar.
Deci daca nu se ofera partenerilor sub forma de cadou, ci este consumata de salariati, asta inseamna ca trebuie colectat TVA-ul? Se face autofactura? La ce rand din decont trebuie trecuta TVA colectata prin autofactura?
Prin definitie, cheltuielile de protocol sunt cheltuieli ocazionate de acordarea unor cadouri, tratatii si mese partenerilor de afaceri, efectuate in scopul afacerii.
Acest lucru era valabil si pana acum, doar ca nu exista (si nu exista nici acum) obligatia stabilirii unei delimitari stricte intre consumul intern de cafea si consumul de cafea in cadrul unor discutii cu partenerii de afaceri.
Partea de cheltuieli de protocol care nu se incadreaza in plafonul de 100 lei va fi evidentiata prin autofacturare, constituie baza pentru colectare de TVA, constituie livrare de bunuri, asadar se trece in decontul de TVA la rubrica privind livrarile.
Cum pot stabili acel plafon de 100 lei, din moment ce cafeaua nu se achizitioneaza pentru cadouri catre parteneri, ci numai pentru a fi consumata intern de catre salariati?
Nu trebuie folosit 623 pentru inregistrare in conta, si in acest caz, TVA-ul este deductibil in totalitate?
Teoretic, consumul intern de cafea pentru salariati nu este cheltuiala de protocol efectuata in scopul obtinerii de venituri, deci ar trebui sa nu fie deductibila nici cheltuiala si nici TVA-ul, insa privind situatia mai analitic decat este cazul, daca aveti un pachet de cafea din care folositi o parte in relatia cu partenerii si o parte o oferiti salariatilor, cine poate delimita strict aceasta utilizare???
Din punctul meu de vedere, referitor la acest aspect, repet, prevederile legale nu sunt foarte clare.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
Mirela Durnea - Expert contabil, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie factura pe firma...bijuterii ionela11 ionela11 Bună seara, Situația este in felul următor: am primit o factura pe firma( firma este microintreprindere,) care este cu bijuterii cadouri de 8 mă ... (vezi toată discuția)
Inregistrare cheltuieli protocol mi_ta mi_ta Buna seara! As dori sa stiu si eu ce se poate inregistra ca cheltuiala de protocol la CMI. Multumiri anticipate! (vezi toată discuția)
Cheltuieli protocol iuli-ana iuli-ana patronul vrea ca fiecare angajat sa poata bea o cafea si apa minerala in fiecare zi, cheltuielile le voi inregistra pe protocol 2 % , e corect. (vezi toată discuția)