avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... poligraf obligatoriu la angajare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

poligraf obligatoriu la angajare?

buna ziua. lucrez de aproape 2 ani la o firma de material de constructii. la angajare am fost nevoita sa dau poligraf (era conditie obligatorie pentru angajare) pe care l-am trecut si iata-ma acum in fata celui de-al doilea poligraf, pe care trebuie sa-l sustin saptamana asta. este corect acest comportament din partea patronului?plus ca am inteles de la colegii care l-au dat pe cel de-al doilea ca sunt si intrebari legate de intretinerea raporturilor sexuale cu colegii sau la munca.are voie sa ma intrebe asa ceva?va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 15:12, 21 Februarie 2009
Nu va poate forta angajatorul sa faceti acest test. am auzit de asemenea practici in special la firmele care fac livrari dar asta nu inseamna ca este si legal.
Sfatul meu ar fi sa adoptati o pozitie de forta vis a vis de patronul d-voastra si eventual sa ajungeti la un compromis care sa prevada ca intrebarile din test sa faca referire stricta la obiectul activitatii si la fisa postului d-voastra.
mult succes
Doamnă, dvs. aveţi un contract de muncă, nu unul de sclavie. Prin acest contract vă obligaţi să respectaţi nişte sarcini de serviciu clare, în schimbul unui salariu. Atât. Ceea ce face acest angajator depăşeşte limitele autorităţii sale, pe care dvs. aţi recunoscut-o prin contract exclusiv în cadrul relaţiilor de serviciu.

Poligraful nu este recunoscut ca un instrument infailibil pentru aflarea adevărului, deci abordarea angajatorului este cel puţin una cu rezultate îndoielnice. Putea la fel de bine să aibă încredere în sfaturile astrologului, numerologului sau în rezultatele mai ştiu eu cărui aparat de radiestezie. Dincolo de asta, conţinutul întrebărilor vizează aspecte de viaţă privată şi intimă care nu-l privesc în nici un caz pe angajator.

Combinaţia patron paranoic şi autoritar - "specialişti" de la resurse umane grosolan de incompetenţi, dar cu idei năstruşnice este devastatoare pentru salariaţi.

Legea, într-adevăr, nu conţine prevederi clare care să se potrivească exact cazului dvs., dar asta nu înseamnă că astfel de abuzuri nu pot fi supuse judecăţii. Doar pentru că "legiuitorul" nu şi-a închipuit asemenea abuzuri şi aberaţii, nu înseamnă că ele rămân nepedepsite.

Primul lucru pe care aţi putea să-l faceţi ar fi să vă adresaţi sindicatului (dacă există, bineînţeles). Acesta poate face presiuni asupra angajatorului pentru a renunţa la practicile acestea abuzive.
Mai departe, puteţi sesiza ITM asupra acestor abuzuri.
Dacă aceste două variante nu dau roade, puteţi să chemaţi în judecată angajatorul, cerându-i daune morale pentru încălcarea dreptului la viaţă intimă, familială şi privată (articolul 26 din Constituţia României) şi pentru lezarea demnităţii dvs. (articolul 6 din Codul muncii). Pe lângă aceste remedii de natură civilă, puteţi folosi şi mijloace penale: infracţiunile de abuz în serviciu prevăzute de articolele 315-317 din Codul penal.

Pentru a avea ce reclama în instanţă trebuie ca prejudiciul să se fi produs cumva (fie daţi testul, fie îl refuzaţi şi sunteţi sancţionată abuziv). Ar fi bine şi dacă v-aţi alătura altor persoane care împărtăşesc aceeaşi nemulţumire. Ţineţi-ne la curent cu evoluţia cazului.

---------
Observ din ce în ce mai mulţi angajatori care, pentru că se află pe o poziţie privilegiată faţă de oamenii pe care îi angajează, îşi închipuie că sunt stăpânii lor. Există cazuri de percheziţie corporală la intrarea şi ieşirea din firmă. Există cazuri în care salariaţii sunt "supravegheaţi" video şi, mai nou, audio. Oamenii sunt întrebaţi despre viaţa lor privată. Conversaţiile pe instant messaging sau e-mail de la birou le sunt interceptate.
Mulţi acceptă asemenea tratamente de teama pierderii locurilor de muncă. Renunţă la demnitatea lor pentru a nu-şi pierde sursa de venit.

Esenţial este ca oamenii obişnuiţi să aibă reacţie şi să nu mai tolereze orice nemernicie la care sunt supuşi. Când se vor aduna suficienţi nemulţumiţi, încât să înceapă să fie luaţi în considerare, probabil că va începe şi viaţa noastră să se schimbe. Nu trebuie să mai conteze că patronul "e sus pus şi are relaţii peste tot". Acest patron, împreună cu toate relaţiile sale "de sus" dacă e nevoie, trebuie să dea socoteală pentru faptele sale, în egală măsură cu o persoană care nu are asemenea instrumente la îndemână. Este datoria noastră să schimbăm această stare printr-o atitudine fermă şi folosind inteligent toate mijloacele pe care legea ni le pune la dispoziţie.
multumesc mult pentru raspuns.am dat astazi poligraful, am semnat ca sunt de acord sa-l dau si a decurs cam asa: m-a intrebat daca am furat de la fima,daca m-am aliat cu colegii sa fur samd si ultima intrebare a fost daca intretin relatii sexuale cu un anumit coleg de serviciu (mentionez faptul ca deoarece ma inteleg mai bine cu aceasta persoana decat cu restul colegilor, colegii binevoitori m-au mancat de fund si au iscat fel de fel de barfe care se pare ca au ajuns si la urechile patronului). mi s-aparut aberanta aceasta intrebare care evident i-a fost adresata si colegului :D sincera sa fiu nu ma mai mira nimic la acest patron.l-as actiona in instanta dar nu am nici bani si nici timp de pierdut,din pacate, desi stiu ca ma las calcata in picioare plecand capul si neluand atitudine. pot doar sa-i mentionez articolele pe care mi le-ati prezentat si sa-i sugerez ca i-as putea deschide un proces dar......nu merita nici macar atata efort din partea mea si-n plus n-as vrea sa-mi tarasc si sotul intr-o astfel de situatie. oricum va tin la curent cu ce se mai petrece.
Ati dat testul.....dar asta nu inseamna ca sunteti obligata sa mai faceti asa ceva sau sa acceptati asemenea practici.
Ma intreb ce s-ar fi intamplat daca nu ati fi fost de acord.
:offtopic:
Mare este gradina lui Dumnezeu si multi salariati ii sar gardul =D>
Cum sa se distreze bietul patron altfel?Personal eu invitam un inspector de la ITM sa asiste la ultima distractie a angajatorilor ;)
Ultima modificare: Miercuri, 18 Februarie 2009
adelaida_07, utilizator

Alte discuții în legătură

Testul poligraf impus de angajator . NicolaeD13 NicolaeD13 Acum o luna si jumatate , patronul, fiind convins ca unul din angajati il minte cu privire la comportamentul lui fata de un alt coleg (a fost implicata ... (vezi toată discuția)
Curiozitate Daniela Vorovenci Daniela Vorovenci Ce parere aveti despre angajatorii care apeleaza la intimidarea angajatilor?.... (vezi toată discuția)
Testul poligraf deliandiana deliandiana Buna ziua. Lucrez la un amanet iar seful tocmai ne-a anuntat ca va trebui sa facem testul poligraf. In cazul in care refuzam acest lucru,ni se va desface ... (vezi toată discuția)