avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 303 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... vechimea la pensiile de boala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

vechimea la pensiile de boala

acum 4 ani am fost diagnosticata cu cancer de col uterin am stat 1 an si 6 luni in concediu medical apoi am fost pensionata si am si handicap de gradul II accentuat cand m-am pensionat am avut vechime 33 ani 8 luni si cateva zile...ma intereseaza daca primesc ceva vechime la ani mei lucrati pana in anul 2015 cand mi s-a spus ca voi fi pensionata de batranete
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 19:51, 21 Februarie 2013
La implinirea varstei standard de pensionare, pensia de invaliditate se transforma din oficiu in pensie limita de varsta. Atunci se va considera si stagiul asimilat pentru perioada de pensie de invaliditate.

Legea nr.263/2010:

ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învăţământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normală a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomă;

c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de accident de muncă şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învăţământ din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învăţământ superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiază de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) beneficiază de perioadele asimilate dacă în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevăzute la alin. (1) se valorifică pentru obţinerea prestaţiilor de asigurări sociale în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1) se acordă, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevăzută la art. 77 se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.


Multa sanatate!
Perioada(anii si lunile)in care beneficiati de pensie de invaliditate,este stagiu asimilat si vor intra in calculul pensiei de limita de varsta.

Legea 263/2010

Art. 82
(1) La data indeplinirii conditiilor pentru acordarea pensiei pentru limita de varsta, pensia de invaliditate devine pensie pentru limita de varsta.
(2) In situatia prevazuta la alin. (1) se acorda, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de invaliditate = stagiu asimilat de cotizare la pensie? dodorel62 dodorel62 Sotia mea are 56 de ani si este in pensie de boala si de la Casa Judeteana de Pensii a primit o decizie din care rezulta ca are lucrati 29 ani,9luni,9zile,din ... (vezi toată discuția)
Perioada de pensie de invaliditate va fi valorificata cand voi trece la pensie pentru limita de varsta? Dumies Dumies Sunt beneficiar de pensie invaliditate de gradul 3 in regim comunitar ,fiind cetatean roman cu domiciliul in UE.Cum conteaza aceasta perioada pentru vechimea ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata (fara diminuare) tripmedia tripmedia Cum stabilim varsta pentru pensia anticipata fara diminuare? Am vazut in raspunsul unui avocat vorbind despre acest subiect, si as vrea sa stiu cum a ... (vezi toată discuția)