avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensia de invaliditate = stagiu asimilat de cotizare ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensia de invaliditate = stagiu asimilat de cotizare la pensie?

Sotia mea are 56 de ani si este in pensie de boala si de la Casa Judeteana de Pensii a primit o decizie din care rezulta ca are lucrati 29 ani,9luni,9zile,din care 20ani,2luni,9zile in grupa a 3-a,iar cei lalti 9ani,7luni,0zile sunt perioade asimilate.
Intrebarile sunt
1.Ce inseamna perioada asimilata si daca aceasta perioada se considera ca vechime in munca si stadiu de cotizare?
2.Daca ea sta in pensie de boala cum se considera perioada de asimilare ( ca fiind ani de pensie care se adauga la cei existenti)?
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 18:38, 19 Noiembrie 2012
Conform Legii nr.263/2010, art.3 alin,(1)
j) perioade asimilate - perioadele pentru care nu s-au datorat sau plãtit contribuţii de asigurãri sociale şi care sunt asimilate stagiului de cotizare în sistemul public de pensii;

ART. 49
(1) În sistemul public de pensii se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora cu diplomã;
c) a satisfãcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilitã, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1 aprilie 2001 - 1 ianuarie 2006 de indemnizaţii de asigurãri sociale, acordate potrivit legii;
e) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2005, de concediu pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de accident de muncã şi boli profesionale;
f) a beneficiat, începând cu data de 1 ianuarie 2006, de concediu pentru creşterea copilului în vârstã de pânã la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de pânã la 3 ani;
g) a fost elev al unei şcoli militare/şcoli de agenţi de poliţie sau student al unei instituţii de învãţãmânt din sistemul de apãrare naţionalã, ordine publicã şi siguranţã naţionalã pentru formarea cadrelor militare, poliţiştilor şi funcţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, cu excepţia liceului militar.
(2) Asiguraţii care au absolvit mai multe instituţii de învãţãmânt superior, conform prevederilor alin. (1) lit. b), beneficiazã de asimilarea, ca stagiu de cotizare, a unei singure perioade de studii, la alegere.
(3) Persoanele prevãzute la alin. (1) beneficiazã de perioadele asimilate dacã în aceste perioade nu au realizat stagii de cotizare în condiţiile prezentei legi.
(4) Perioadele asimilate prevãzute la alin. (1) se valorificã pentru obţinerea prestaţiilor de asigurãri sociale în condiţiile prevãzute de prezenta lege.


La implinirea varstei standard de pensionare (conform tabelului din anexa 5 la lege, dupa luna si anul nasterii), pensia de invaliditate se va transforma in pensie limita de varsta din oficiu.

ART. 82
(1) La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã, pensia de invaliditate devine pensie pentru limitã de vârstã.
(2) În situaţia prevãzutã la alin. (1) se acordã, din oficiu, cuantumul cel mai avantajos.
(3) Indemnizaţia pentru însoţitor prevãzutã la art. 77 se menţine şi pe durata acordãrii pensiei pentru limitã de vârstã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea la pensiile de boala predeanu predeanu acum 4 ani am fost diagnosticata cu cancer de col uterin am stat 1 an si 6 luni in concediu medical apoi am fost pensionata si am si handicap de gradul II ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala tecuvaleriu tecuvaleriu buna ziua .as dori sa stiu in ce conditii pot beneficia de pensie anticipata partiala pentru barbati.data nasterii ianuarie 1953 vechime 35ani. multumesc (vezi toată discuția)
Care sunt stagiile asimilate stagiului de cotizare? baciu rodica baciu rodica pentru pensionarea anticipata, am inteles ca nu se ia in calcul stgiul asililat. care ar fi acesta??? Multumesc, (vezi toată discuția)