avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere cu uzufruct viager ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere cu uzufruct viager ?

Buna seara,
In 1994,tatal vitreg al persoanei X,i-a facut prin notariat un contract de intretinere cu uzufruct viager,urmand ca persoana X sa-l intretina pe toata durata vietii,ceea ce a si facut,iar apoi sa-i ramana apartamentul.
Dupa cativa ani,tatal vitreg a decedat,iar persoana X s-a ingrijit de toate demersurile ce urmeaza dupa un deces,inclusiv pmenile si cruce de marmura la implinirea unui an.
Acum,au venit copiii tatalui vitreg si vor sa o dea in judecata pe X,ptr.a-i lua apartamentul.
Se poate acest lucru,avand in vedere ca persoana X are acel document ?
Ce poate face in cazul in care va fi data in judecata ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: gigelas , utilizator 18:54, 22 Februarie 2013
Daca si-a indeplinit toate obligatiile din contractul de intretinere nu are de ce sa isi faca griji.
Vor avea sanse in cazul in care actul le-a incalcat rezerva succesorala.

Copii tatalui vitreg trebuie sa dovedeasca ca nu debitorul obligatiei de intretinere nu si a executat obligatiile, adica nu l a intretinut.
daca persoana X beneficiara a contractului de vanzare cumparare cu clauza de intretinere si uzufruct viager si-a indeplinit corespunzator toate clauzele contractuale, nu vad motive pentru care instanta sa anuleze actul.
Bineinteles ca mostenitorii pot introduce ce actiune doresc dansii (desi cand vor auzi de taxa de timbru si cele 3 grade de jurisdictie, adica timp si bani, cine stie.....poate le piere cheful), dar.....persoanei X ii trebuie doar un avocat bun care sa ii apere corespunzator interesele in cazul unei actiuni in instanta
cu stima
Tocmai,ca persoana X a fost foarte atenta cu tatal vitreg si l-a intretinut foarte bine.Acest aspect este cunoscut de toti vecinii din bloc si nu numai.Copiii buni,nici macar nu-l vizitau. Nici macar nu i-au adus vreodata ceva de mancare sau alte lucruri necesare. Practic,au fost absenti din viata tatalui lor,iar acum au venit cu pretentii ca au dreptul la mostenirea tatalui lor.
Sunt martori toti vecinii din bloc.Se stie situatia acestor asa zisi copii,care,de fapt,au fost niste straini fata de tatal lor.
Nu inteleg ce este cu incalcarea rezervei succesorale...Va rog o explicatie detaliata.
Va multumesc.

Alte discuții în legătură

Vanzare imobil Nico Trupoiu Nico Trupoiu Buna seara,sunt intr-o situatie complicata.Am act de vanzare-cumparare pe casa socrilor mei.In acest moment mai traieste doar soacra mea care are ... (vezi toată discuția)
Transferul bunurilor imobile catre copil IonorNovyde IonorNovyde Persoana X detine un imobil (o casa + teren) si doreste transferul dreptului de proprietate catre singurul sau copilul in timpul vietii sale (fara sa mai fie ... (vezi toată discuția)
Solicitare informatie eliberare act de identitate expirat ionut.tanase ionut.tanase Buna ziua, Va rog sa imi precizati daca in momentul cand doresc sa imi reinnoiesc cartea de identitate (care este expirata) este nevoie sa mai fie prezent ... (vezi toată discuția)