avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... reducere varsta standard de pensionare pentru cei care ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

reducere varsta standard de pensionare pentru cei care au lucrat in gr.a II-a de munca

Buna ziua,
Sotul meu este nascut in data de 18.02.1957 si are o vechime in munca de 34 ani, 8 luni si 9 zile din care:
- in grupa a II-a de munca = 17 ani, 1 luna si 5 zile
- in conditii normale = 12 ani, 7 luni si 1 zile
- stagiu asimilat (alte drepturi asig.sociale) = 0 ani, 9 luni si 3 zile
-stagiu aferent gr.II = 4 ani, 3 luni si 0 zile
Incepand cu data de 16.06.2009 este pensionat de invaliditate gr II.
Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarele intrebari:
1. In conditiile in care perioada de invaliditate este considerata stagiu asimilat iar stagiu de cotizare realizat + perioada de invaliditate depasesc 35 ani, poate beneficia de reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada cand a lucrat in grupa II de munca (pana in aprilie 2001), respectiv reducerea de 3 ani si 6 luni?
2.Se cumuleaza reducerea varstei standard de pensionare pentru perioada cand a lucrat in grupa II de munca cu acordarea de stagiu suplimentar aferent gr.II?
3.Urmatoarea revizuire medicala este in mai 2017. In conditiile in care stagiul de cotizare realizat + perioada de invaliditate asimilata depasesc 35 de ani iar in februarie 2017 implineste varsta de 60 de ani si conform Legii nr. 263/2010 -,, Art. 79. – (1) Nu mai sunt supusi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care: c) au vârsta mai mica cu pâna la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare, conform prezentei legi'', va intreb daca dupa 2017 va mai fi chemat la revizuire medicala .
4. De asemenea va intreb daca beneficiaza de majorarea cu 25% a punctajelor anuale realizate in gr.II de munca si implicit la recalcularea pensiei incepand cu anul 2016?
5.Si o ultima intrebare cand se poate pensiona pentru limita de varsta?

Va multumesc anticipat

Cu stima,
Felicia Cirstea
Cel mai recent răspuns: Felicia_Cirstea , utilizator 11:59, 11 Octombrie 2016
1-Da
2-Nu are nicio legtura reducere varstei cu stagiul aferent.
3-Veti trece la nerevizuibil cu 5 ani inaite de limita de varsta daca in ultima decizie veti indeplini conditia de stagiu complet.
4-Da.
5-Cand va iplini varsta de 61 de ani si 6 luni.
Multumesc mult.
La intrebarea 3 imi raspundeti ca nu va mai fi revizuibil daca indeplineste conditia de stagiul complet. Din cele expuse eu consider ca are stagiul complet. Gresesc? Perioada cat este pensionar de invaliditate gr.II se ia in calcul la completarea stagiului complet de 35 de ani? Se considera stagiu de cotizare asimilat intraga perioada, adica 7 ani, 3 luni si 24 de zile (16.06.2009-prezent) sau doar o anumita proportie din aceasta perioada?
Stagiul total de cotizare din ultima decizie trebuie sa fie cel putin egal cu stagiul complet pentru a putea trece la nerevizuibil.
Nu calculati ceea ce aveti, ci ceea ce este trecut in ultima decizie.
Buna ziua,
M-am uitat in ultima decizie de revizuire medicala si nu este trecut stagiul de cotizare.
Singura decizie in care este trecut stagiul de cotizare este decizia de pensionare din iunie 2009 si acolo estre trecut stagiul de cotizare realizat de 34 ani, 8 luni si 9 zile.
Nelamurirea mea este daca se ia in calculul stagiului de cotizare de 35 de ani (stagiul complet pentru a nu mai fi chemat la revizuire medicala), perioada de pensie de invaliditate sau stagiul potential de 3 luni si 21 de zile.
Multumesc

Alte discuții în legătură

Calcul varsta de pensionare asandulescu asandulescu Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care ar fi varsta la care pot sa ma pensionez tinand cont de Legea 380/24.12.2013 referitor la grupa 1 de munca.Datele mele ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate barnos barnos barbat, nascut in 20 martie 1955, pensionat gr.3 de invaliditate in 2010, avand stagiul de cotizare de 32 ani. din 2010 si pana in prezent a lucrat cu contract ... (vezi toată discuția)
Respingere dosar pensionare segovia_48 segovia_48 O ruda a primit Decizia prin care se respinge cererea de inscriere la pensie pentru LIMITA DE VIRSTA. Redau extrase din aceasta Decizie > Solicitant : Mihai ... (vezi toată discuția)