avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice penalizari AC neplata la termen
Discuție deschisă în Achiziţii publice

penalizari AC neplata la termen

Este obligatorie stipularea in contractul de achizitii -lucrari a penalizarilor de plata in cazul neachitarii la termen a obligatiilor de catre AC?
Mentiunea din contract, referitoare la penalizari, este obligatorie prin lege?

Este obligatorie stipularea in contract a avansului?
Este prevazuta in lege o cota maxima a avansului acordat? ... maxim 10%.

Ce spune practica?
Cel mai recent răspuns: soazig , utilizator 10:39, 25 Februarie 2013
In legislatia achizitiilor publice nu am vazut sa existe referinte la problema. Doar in FIDIC am vazut, dar nici acelea nu sunt imperative, cu atat mai putin sa stabileasca o cota.
Personal am vazut contracte de lucrari unde nu se acorda avans si nici nu se stabilesc penalitati pentru AC.
Intre timp am descoperit Ordinul 1034/2011 pentru aprobarea conditiilor contractuale speciale privind contractele pentru echipamente si constructii. Inca il studiez.

Din experienta, ce se intampla cu ofertantii castigatori care nu-si recupereaza sumele in urma lucrarilor?

Ma intereseaza mai mult anunturile pt lucrari publicate in TED/ JOUE care depasesc pragul de 5M Euro si care sunt finantate, in cea mai mare parte din Fonduri europene (AC publica). Contractele de acest gen prevad in general avans de pana la 10% si prevad si penalizari, grafic de lucrari+plati.

Si totusi, sunt cazuri in care ofertantii sunt obligati sa opreasca lucrarile sau dupa terminarea acestora sa astepte luni pana cand AC achita facturile.

Mai este si Directiva 2011/7/UE privind combaterea intarzierii in efectuarea platilor in tranzactiile comerciale, despre care nu se mai aude mare lucru, si pe care Romania trebuie sa o implementeze undeva pe la jumatatea lunii martie, termen limita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anunturi publicate pe seap de autoritati contractante mariusdrasovean mariusdrasovean Buna ziua, Imi puteti spune, va rog, care este perioada minima legala (intre data publicarii anuntului pe SEAP si data limita de depunere a ofertelor) pentru ... (vezi toată discuția)
Clauza la capitolul modificarea/rezilierea contractului soazig soazig Cum se interpreteaza acest articol din contractul propus de catre AC? \\"Achizitorul poate să renunţe definitiv la achiziţia de cantităţi parţiale de ... (vezi toată discuția)
Anunt in monitorul oficial ionut c ionut c Buna seara! Este obligatorie publicarea in Monitorul Oficial partea a VI-a a anuntului pentru achizitii publice prin cerere de oferte pentru un contract de ... (vezi toată discuția)