avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1237 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie EXCLUSIVA si pensie alimentara! rog ajutor!
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie EXCLUSIVA si pensie alimentara! rog ajutor!

Buna ziua,

Dupa ce zilele trecute am adresat niste intrebari legate de mediere, pensie alimentara si custodia exclusiva a copilului meu, si am primit raspunsuri de aici favorabile, am fost
sa vorbesc cu un avocat pe viu, i-am expus situatia mea (necasatorita, copil de 6 ani cu un barbat cu care nu am locuit niciodata impreuna, doar 1 an in afara tarii si atunci nu aveam copilul, nu s-a implicat material sau afectiv in cresterea copilului, betiv notoriu cu care nu se poate intelege un om matur si nu l doresc in preajma copilului) avocata imi sugereaza azi sa nu cer custodie exclusiva ca este in dezavantajul meu :O si ca acum instanta da custodie comuna parintilor, conform noii legi. Cum se poate sa fie asa, cum sa dea custodie comuna cuiva pe care copilul abia il stie si are probleme mari de tot cu bautura? A adaugat ca sa depun dosarul, sa vedem cum decug lucrurile, etc.etc. si mai vedem pe parcurs. Ce fel de avocata este asta? Eu nu joc la loterie viata copilului meu si nu-mi permit sa fac niste lucruri care l-ar afecta pe micut si e care nu sunt sigura, in conditiile in care el are liniste, educatie, buna crestere, camin, etc. Ma intelege cineva? Asa stau lucrurile, va rog? Mi-a mai spus, de asemeni, ca sedinta de inormare nu e obligatorie (abia dupa 15 august ac), ma rog...asta am vazut si eu pe net. Pe mine ma intereseaza sa merg la sigur cu custodia, nu doresc sa cer parerea unui betiv daca ies din tara, la ce scoli va merge fiul meu..pentru noi, e un strain. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
P.S. Am povesit un pic pentru ca situatia mea e un pic diferita, nu a existat casatorie, convietuire, implicare, etc., si trebuie inteles exact. Multumesc!
Marilena, situatia descrisa nu e singulara si daca judecatorii ar urmari intr'adevar interesul major al copilului, nu ar trebui sa iti faci probleme.
Ai sanse sa obtii autoritatea parinteasca unica daca poti dovedi cu acte ca tatal minorului este alcoolic. Pentru asta, ai nevoie de acte de la un spital de dezalcoolizare sau de condamnari repetate ale domnului fiindca a condus un autoturism sub influenta alcoolului sau niste dovezi ca a fost gasit in sant si dus la spital, etc. Deci, desi tu stii, stiinta ta nu e dovada.Neglijenta grava in indeplinirea obligatiilor parintesti este un alt motiv prevazut de lege pentru care parintele este decazut din drepturi.
Ciudatenia este ca abandonul de familie NU este considerat neglijenta grava de catre judecatorii romani. Daca un parinte nu contribuie material la cresterea copilului sau, ce ar trebui sa faca pentru a se considera neglijenta?:-/
Ar mai fi relele tratamente aplicate minorului; aici, daca respectivul l-a batut pe minor si a lasat urme, cu chemarea Politiei si exeminare la Medicina legala, in mod repetat, poate vi se iau in considerare probele. Dar relele tratamente pot fi si abuzul psihic si emotional asupra minorului: venit beat in vizita si speriat minorul, amenintarea mamei in prezenta minorului, amenintarea copilului cu bataia, fortarea copilului sa mearga cu el cand copilul se opune, etc.
Ei, abuzul asupra psihicului copilului nu-l puteti dovedi: nu poti chema Politia fiindca copilul are cosmaruri; nu poti chema politia cand copilul nu vrea sa iasa din casa nici la scoala, nici la joaca, orice i-ai promite. La Medicina legala nu te primeste fara trimitere de la Politie.
Si uite asa, este deschisa calea spre noi abuzuri, pe baze perfect legale.
Buna seara,cam aceeasi situatie o am si eu Marilena,doar ca tatal copilului meu nu este alcoolic,la fel ca si la tine,nu am fost casatoriti,am locuit un an in strainatate,si acolo s-a intamplat sa raman insarcinata,bineinteles la o luna dupa ce am nascut ne-a parasit pe mn si pe copil pentru alta femeie,care ulterior am aflat ca era cu ea in timpul sarcinii mele...in fine,chestia e ca acum aprox.un an l.am dat in judecata pentru custodie exclusiva si pensie alimentara,iar dupa aproape un an,saptamana trecut,am avut o infatisare la proces,el bineinteles nu s.a prezentat deloc la cele 5 infatisari,plus mama lui nu i.a primit pe cei de la asistenta sociala pentru ancheta sociala,iar doamna presedinte vazand ca nu s.a prezentat la nici o infatisare,si nici nu a aut ancheta sociala,a considerat ca sunt destule probe,si astfel mi.a admis cererea de custodie exclusiva si pensie alimentara.Tot ce trebuie acum sa astept sa primesc hotararea judecatoreasca si sa nu faca el apel in zilele specificare pe hotarare.De aceea te sfatuiesc si pe tine sa te mentii pe pozitie,si sa fi hotarata in ceea ce vrei pentru copilul tau.Si te sfatuiesc sa vb cu alt avocat,eu de cand am inceput procesul si de cand am angajat avocatul,i.am spus dinstart ca vreau custodie exclusiva si asa a fost.
Situatiile difera.
Ati avut noroc ca EL nu s-a interesat.
Daca fostul partener al Marilenei se prezinta la proces si VREA, este un pic mai greu.
S-a interesat,m-a ajutat oarecum lunar cu un bax de pampersi si o cutie de lapte,si venea odata pe luna sa.l vada,el avea pretentia sa.l ia la el acasa,si eu nu vroiam sa plece de langa mn copilul,care are un an.De aceea am ajuns la proces,dupa lungi amenintari si jigniri din partea lei.L tribunal nu s.a prezentat pt ca a fpst in mare parte plecat,sau din orgoliu,eu nu vad ca e cam mare diferenta.
Multumesc mult pentru raspuns (din suflet) :) Exact de subiectivism imi este teama, pentru ca altminteri, cu probele pe care le am, nici o instanta din lume nu ar trebui sa stea sa se gandeasca vreun pic la ceea ce eu cer (de drept). "Domnul' este un alcoolic cu "staif", adica nu e d-ala de cade prin santuri, nu e atat de prost...ca daca stau sa ma gandesc, nu ma incurcam cu el...doar eu l-am vazut in starile acelea deplorabile, si este un betiv "cuminte', e violent doar daca il provoci (si nu se pune nimeni cu el), tace, se inchide il el...eu l-am "luat' deja cu problemele acestea, cu frustrarile lui pe care nu le-am aflat pe deplin si pe care le-a inecat in alcool de zeci de ani incoace. Am incercat sa las deoparte relatia mea cu el, vazand ca nu merge si nu merge, si sa imi inving calitatea de femeie si s-o pun in fata pe cea de mama, pentru copil, vrand sa cladesc o relatie fiului meu cu tatal lui. Nu s-a putut sub nici o forma. As dori sa intreb daca martorii pot fi luati in consierare? Am niste idei de martori care cred ca ar putea depune marturie pt.alcoolism...Va multumesc! :)
Ce anume sa vrea, va rog?

Ioana, mult noroc, putere si multa sanatate va doresc, tie si copilasului! :) Va fi bine pana la urma!

[ va rog sa folositi functia editeaza cand aveti de completat un mesaj- pct 1.3 din regulament]
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Februarie 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Decadere din drepturi tata disparut fara urma Augusta86 Augusta86 Buna ziua, Am o fiica de 6 ani, in urma unei relatii cu un cetatean american. Nu am fost casatoriti, dar fetita mea ii poarta numele. Primii patru ani din ... (vezi toată discuția)
Divort cu minor in varsta de 9 luni Cristianaboicenco Cristianaboicenco Buna ziua! Sotul meu a plecat de acasa in timp ce eu eram in vacanta cu bebelusul la tatal meu in afara localitatii. Fara vreun motiv intemeiat mi-a trimis un ... (vezi toată discuția)