avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 712 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere copil

Va rog sa-mi spuneti daca am calculat bine?
Am 6 luni salariu net 880 iar restul suma totala este 7771 si am adunat
5280+7771=13051
13051*0,85=11093
Suma acesta o sa o iau?
Din suma aceasta se mai calculeaza odata 0,85%
Va multumesc

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:05, 30 Noiembrie 2017
Buna ziua,

Ma intereseaza metoda de calcul pentru indemnizatia de crestere copil. Eu sunt angajata si am si PFA. Am inteles ca indemnizatia de crestere copil pentru un an de zile este 85% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni anterioare nasterii in care intra si luna nasterii si desigur concediul prenatal daca este luat.

Data probabila a nasterii este 7 noiembrie, deci se calculeaza veniturile din lunile decembrie 2013- noiembrie 2014.

Am inteles de la alt PFA ca pentru PFA avand in vedere ca prind veniturile din 2 ani fiscali s-ar calcula asa:
- pentru 2013 nu se ia in considerare doar venitul net din luna decembrie (in cazul meu) ci se face o medie a veniturilor pe anul 2013, adica se aduna toate sumele nete de pe 2013 si se impart la 12 luni astfel obtinandu-se media lunara pt 2013 reprezentand luna decembrie (inca o problema eu pe luna decembrie am 0 lei incasari)
- pentru 2014 se aduna toate sumele nete din perioada ianuarie-noiembrie si se impart la 12 luni si se obtine media lunara pe 2014
Acum nu am mai inteles cum se procedeaza mai departe pentru a afla media lunara finala din cei 2 ani pentru a putea afla si cei 85%.

Modul de calcul pentru PFA este diferit de cel cu statul de angajat? Adica ca si angajata pentru perioada decembrie 2013-noiembrie 2014 doar se aduna venitul net din salariu si se imparte la 12 luni apoi se afla cei 85% sau trebuie ca la PFA medii diferite din cei 2 ani?

Multumesc frumos
1. Din Ordinul MMFPS 1474/2011:

Situatie:
În cazul persoanelor care realizează venituri din activităţi independente şi ai căror copii se nasc în cursul unui an fiscal cum se calculează veniturile realizate de acestea: se iau în calcul veniturile distribuite uniform prin împărţirea venitului anual la numărul de luni în care s-a obţinut (adeverinţă eliberată de administraţia finanţelor publice şi decizia de impunere) sau veniturile declarate de partea contractantă, distribuite lunar în cuantum diferit?

Solutie:
Luna luată în calcul la stabilirea dreptului la indemnizaţie pentru creşterea copilului este luna suspendării activităţii respective. La stabilirea venitului lunar se va lua în calcul numărul de luni în care au fost realizate venituri din activitatea respectivă. De exemplu, dacă persoana naşte pe data de 31 martie 2010 şi abia pe data de 15 aprilie îşi suspendă activitatea, pentru a putea stabili venitul lunar realizat până la data suspendării activităţii se va ţine cont de informaţiile privind veniturile înscrise în adeverinţa eliberată de Direcţia generală a finanţelor publice (DGFP), pe baza plăţilor de impozit anticipate stabilite conform veniturilor estimate declarate de persoană. Astfel, se va ţine cont de adeverinţa de venit estimată eliberată de DGFP pe trimestrul I (ianuarie-martie 2010), precum şi de adeverinţa eliberată de aceeaşi instituţie şi care precizează data la care s-a făcut suspendarea efectivă a activităţii. Venitul estimat pe trimestrul I trecut în adeverinţă va fi împărţit la cele 3 luni pentru a se afla venitul lunar astfel realizat de respectiva persoană.

Situatie:
Referitor la persoanele fizice autorizate cărora Agenţia Naţională de Administrare Fiscală le impune o cotă de impozitare pentru tot anul, chiar dacă aceste persoane realizează sau nu un anumit venit.

Solutie:
În această situaţie, dacă persoana respectivă plăteşte impozit aferent unui an întreg, se va proceda astfel: se va împărţi venitul estimat sau realizat la numărul de luni în care au fost realizate, respectiv la douăsprezece luni ori până la data efectivă a suspendării activităţii.

2. Pentru stabilirea indemnizatiei pentru CCC se au in vedere toate veniturile profesionale din cele 12 luni eligibile, indiferent de sursa lor.

3. Pentru lamuriri suplimentare va recomand sa va adresati Agentiei Judetene pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnizatia pentru concediu crestere copil (CCC).
Am facut niste calcule cu exemple, sa-mi spuneti daca am inteles corect cum se calculeaza

Pt PFA

Deci daca am pe 2013 incasari doar in pe 10 luni din 12, venitul net pe 2013 se imparte la 10 luni si se obtine media lunara x ? Adica presupunand ca am 30000 venit net pe 2013 ar veni 30000 :10 luni =3000 lei

Si pe 2014 incasari doar 2 luni din 12, venitul net fiind 400 lei, vine 400: 2=200 lei

Iar 2013+2014 = 3000+200=3200/2=1600 aflam media lunara pe cei 2 ani din acesta suma obtinandu-se cei 85 %, adica 1600x85%=1360 lei

cei 1360 lei insemnand indemnizatia lunara PFA

Pt Salariat

Daca toate salariile nete (inclusiv indemnizatia de maternitate) din decembrie 2013-noiembrie 2013 insumeaza 25000 lei aceasta suma se imparte la 12 luni apoi se calculeaza cei 85%, adica 25000:12x85%=1770.83 lei

cei 1771.83 reprezentand indemnizatia lunara ca Salariat

Apoi Indemnizatia lunara Salariat+Indemnizatia lunara PFA =1771.83 lei + 1360 lei = 3130.83 lei si suma asta finala ar trebui sa o primesc lunar ca si indemnizatie?
1. Nu degeaba v-am recomandat sa va adresati AJPIS.

2. Banuiam ca o sa veniti cu aceste exemple de calcul dar nu imi pot da cu parerea.
@roxa35
Modul de calcul este corect insa trebuie sa tineti cont ca anterior perioadei de concediu de crestere veti avea si un concediu de maternitate.
Indemnizatia pentru acest concediu se calculeaza ca orice concediu medical, si variaza in functie de zilele lucratoare din luna respectiva. Aceasta indemnizatia va constitui venit ce intra in baza de calcul pentru indemnizatia de crestere.
Atentie ca pentru indemnizatia de maternitate nu se pot lua in calcul veniturile ca pfa, legea nu permite sa platiti contributia de 0.85% si pt pfa daca sunteti angajat.

In schimb puteti sa obtineti venituri in calitate de pfa si pe timpul concediului de maternitate.
Ultima modificare: Luni, 8 Septembrie 2014
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Baza de calcul a indemnizatiei de crestere copil/concediului de maternitate alexfelea alexfelea poate afecta concediul medical acordat in perioada celor 6 luni care compun baza de calcul, la calcularea concediului prenatal,postnatal sau indemnizatia de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil vgeorge vgeorge In cazul in care, la salariul minim pe economie (1050 Ron), fiind in concediul medical din prima luna da sarcina - venit de 75% din salariul minim, care este ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate Dana Muresan Dana Muresan Am citit mai multe comentarii pe internet in care era specificat faptul ca indemnizatia pentru maternitate este calculata ca fiind 85% din veniturile nete ... (vezi toată discuția)