avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 166 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... MOTIVARE IN DREPT
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

MOTIVARE IN DREPT

O persoana a fost condamnata in 1956 la 10 ani temnita grea si confiscarea totala a averii pentru activitati contra clasei muncitoare. In anul 2002 Curtea Suprema de Justitie a admis recursul extraordinar in anulare al Procurorului Gereral a rejudecat cauza si a casat sentinta si anulat pedeapsa complementara de confiscare a averii.
mai tarziu mostenitorii au gasit in dosarul penal de la CNSAS un document din care rezulta ca in penitenciar inculpatului i s-a extras coroanele dentare din aur pe baza de proces verbal.
Intrebarea este cum pot mostenitorii sa solicite in instanta restituirea cantitatii de aur dentar specificata in procesul verbal, ce fel de actiune se promoveaza si daca se taxeaza actiunea ?
Pe vremea aceea metalele pretioase confiscate se depuneau pe baza de proces verbal la Banca de Stat (Banca Polulara Romana), actuala Banca Nationala a Romaniei.
In consecinta, trebuia ca in termenul prevazut de orgonanta sa depuneti o actiune in contradictoriu cu B.N.R.
Actiunea se intemeia pe art.26 din OUG NR.90/200 si art.39 din HG nr.1344/2003.

Art. 26
(1) Persoanele fizice şi juridice ale căror obiecte din metale preţioase şi pietre preţioase de natura celor prevăzute la art. 4 au fost preluate abuziv de către stat pot solicita restituirea acestora judecătoriei în raza căreia domiciliază sau îşi au sediul, până la data de 31 decembrie 2009.
(11) De prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă beneficiază şi moştenitorii persoanelor fizice, respectiv succesorii de drept ai persoanelor juridice îndreptăţite.
(12) În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, prin preluare abuzivă se înţelege preluarea efectuată în baza următoarelor acte normative:
a) Legea nr. 638/1946 pentru controlul producţiei, prelucrării şi circulaţiei metalelor preţioase;
b) Legea nr. 284/1947 pentru cedarea către Banca Naţională a României a aurului, valutelor efective şi altor mijloace de plată străine;
c) Decretul nr. 83/1949 pentru completarea unor dispoziţiuni din Legea nr. 187/1945;
d) Decretul nr. 111/1951 privind reglementarea situaţiei bunurilor de orice fel supuse confiscării, confiscate, fără moştenitori sau fără stăpân, precum şi a unor bunuri care nu mai folosesc instituţiilor bugetare;
e) Decretul nr. 210/1960 privind regimul mijloacelor de plată străine, metalelor preţioase şi pietrelor preţioase;
f) Decretul nr. 302/1965 privind unele măsuri referitoare la obiectele confecţionate din metale preţioase, la metalele şi pietrele preţioase;
g) Decretul nr. 244/1978 privind regimul metalelor preţioase şi pietrelor preţioase.
(2) În cazul metalelor preţioase şi al pietrelor preţioase preluate abuziv, care nu se mai regăsesc fizic, fiind valorificate, se vor acorda despăgubiri în condiţiile şi în limitele stabilite prin normele metodologice de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă.
(21) Banca Naţională a României recuperează de la Ministerul Finanţelor Publice sumele reprezentând contravaloarea obiectelor din metale preţioase şi pietre preţioase restituite în natură, despăgubirile acordate persoanelor îndreptăţite şi cheltuielile determinate de obţinerea şi punerea în executare a hotărârilor judecătoreşti, în condiţiile stabilite prin normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă.
(3) Cererile şi acţiunile în justiţie, legate de aplicarea prevederilor alin. (1) şi (2), sunt scutite de taxă de timbru.

Art. 39.
(1) Restituirea obiectelor din metale pretioase, aliajele acestora si pietre pretioase, confiscate abuziv in perioada de dupa anul 1946 si pana in anul 1990, aflate in depozitul Bancii Nationale a Romaniei, se efectueaza de catre Banca Nationala a Romaniei numai la cererea persoanelor indreptatite, in baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, investite cu formula executorie. Pentru obiectele si bijuteriile confiscate abuziv in perioada de dupa anul 1946 si pana in anul 1990, depuse in gestiunea de specialitate a Sucursalei municipiului Bucuresti a Bancii Nationale a Romaniei, restituirea fizica a acestora se efectueaza numai in masura in care acestea se mai regasesc ca atare in depozitul respectiv.
(2) Daca bunurile prevazute la alin. (1) au fost valorificate in folosul statului si nu se mai regasesc fizic in gestiunea de specialitate din cadrul Sucursalei municipiului Bucuresti a Bancii Nationale a Romaniei, urmeaza a se plati persoanelor indreptatite, in baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, investite cu formula executorie, contravaloarea metalului pretios fin continut in respectivele obiecte, calculata la pretul practicat de Banca Nationala a Romaniei la data platii.
(3) Pentru pietrele pretioase libere sau montate in bijuterii, confiscate abuziv in perioada de dupa anul 1946 si pana in anul 1990, care nu se mai regasesc fizic in gestiunea de specialitate din cadrul Sucursalei municipiului Bucuresti a Bancii Nationale a Romaniei, urmeaza a se plati persoanelor indreptatite, in baza hotararilor judecatoresti definitive si irevocabile, investite cu formula executorie, contravaloarea acestora, calculata potrivit pretului de evidenta al Bancii Nationale a Romaniei la data platii.

Fiind decazut din termenul de a mai solicita restituirea in natura, in fapt despagubiri pentru coroanele dentare de aur, nu vad ce alta actiune mai puteti face.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperarea banutilor de aur(cocosei) preluati abuziv in 1960 paraco paraco Buna ziua! Bunicii mei au avut niste banuti de aur, koroane austroungare sau cocosei cum li se mai zicea.In 14 iunie 1960 s-a dat un decret (nr. 210), prin ... (vezi toată discuția)
Cum recuperez o creanta impotriva bnr? aris01 aris01 Cum pot recupera o creanta de la BNR? Aceasta reprezinta o despagubire ceruta in anul 1983 de BNR in baza Decretelor 244/1978 si 210/191960 si reprezinta ... (vezi toată discuția)
Accize produse aur lumib78 lumib78 Buna ziua, O societate achizitioneaza din romania de la alta firma romaneasca niste pandantive din aur de 14 karate, personalizate cu denumirea firmei pe care ... (vezi toată discuția)