avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... preluare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

preluare asociatie de proprietari

cum se face o preluarea unor blocuri (infiintandu-se o noua asociatie) din alta asociatie cand blocurile care trebuie sa intre in noua asociatie au datorii ? (de exemplu in momentul de fata sunt 3 blocuri care trebuie sa se desprinda din asociatia veche si au de platit 20 mii lei pentru toate cheltuielile conform listelor de plata) care sunt pasii de parcurs si cum se poate proceda legal in momentul cand se face procesul verbal de predare primire intre asociatii?in cat timp si cum trebuie sa se restituie banii datorati vechii asociatii ? tin sa mentionez ca facturile pentru utilitati sunt platite la zi de catre administratorul vechii asociatii...
Cel mai recent răspuns: jflorina , utilizator 09:01, 30 Noiembrie 2022
va multumesc pentru sfaturile de pana acum...mi-au fost de mare ajutor...am reusit sa infiintez asociatia de proprietari,am primit personalitate juridica si am inregistrat-o la finante...acum va rog sa-mi spuneti daca se poate ca eu sa fac aceasta preluare incepand cu data de 1 aprilie de la 0(zero) doar sa citesc apometrul general de apa care apartine acestor blocuri si contorii de curent de pe casa scarii si cu un proces verbal semnat intre mine ca si administratorul noii asociatii si cel al asociatiei vechi...?
sa va explic putin:toate apartamentele care au intrat acum in noua asociatie au centrale termice,platesc la asociatie doar apa potab,canal,meteo,curetul pe casa scarii ,curatenia si chelt.admin... s-a dorit infiintarea acestei noi asociatii pentru ca proprietarii nu erau multumiti de ceea ce gaseau pe listele de plata si nu primeau nici o explicatie...si multi din proprietari nu vor sa-si plateasca toate sumele de plata pe care le au in liste pentru ca spun ca sunt abuzive...acum vechiul admin.ar vrea ca eu sa fac preluarea tot cu datoriile respective...eu sa strang banii si sa-i dau lui...pentru ca el chiar daca nu a incasat toti banii de la proprietari...a platit la randul lui apa si curentul la zi(din alte surse)-tin sa specific ca nu avea fond de rulment si nici alte fonduri...cum as putea eu sa fac aceasta preluare ca sa-mi tin evidenta doar la cheltuielile care incep cu luna aprilie-de la citirile facute - si vechile datorii sa fie platite in continuare la asociatia veche care este la un bloc distanta de asta noua?pentru ca nu as vrea sa ma incarc cu niste datorii care stiu ca nu o sa fie achitate de catre proprietari...eu de unde sa i le dau lui dupa aceea daca nu mi achita ? poate sa ma oblige cumva vechiul administartor sa preiau tot cu datorii...?
as vrea sa stiu daca el poate sa incasese banii din listele de plata intocmite de el pentru cheltuileile aferente lunii martie inclusiv si dupa ce incepe functionarea celei noi ...eu sa incasez datoriile care incep cu luna aprilie-afisate in mai... va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi si cum as putea sa-l ajut sa-si recupere banii de la proprietarii care nu vor sa mai mearga la el pentru ca au avut multe conflicte...pot sa-i incasez eu cumva de la proprietari si sa-i duc la vechiul admin.si sa-mi taie chitanta pe ei...?
sunt multe intrebari :( dar va rog sa-mi raspundeti cum si la care reusiti...multumesc frumos...
Ultima modificare: Joi, 21 Martie 2013
laurab82, utilizator
Felicitari pentru reusita dv.!
Acum incepe partea cea mai dificila.
Dv. trebuie sa preluati de la vechiul administrator situatia asa cum se prezinta ea la ora actuala - cu datoriile proprietarilor si cu eventualele debite sau credite in privinta platii facturilor la furnizori.
In primul rand trebuie sa faceti situatia soldurilor PASIV - ACTIV pentru noua asociatie si veti constata ca, daca e asa cum spune administratorul vechi, veti iesi cu plus.
Asta inseamna ca administratorul a platit facturile si ca proprietarii trebuie sa achite aceste plati, ca le place sau nu le place.
Asadar cand faceti PV de predare-primire trebuie sa scrieti un paragraf in care sa specificati ca dv. veti plati in viitor, pe masura incasarii, suma pe care vechiul administrator a achitat-o la furnizori, dar nu a apucat sa o incaseze de la proprietarii noii asociatii.
Proprietarii vor achita listele lunii martie la vechiul administrator pentru ca el va face listele, dv. nepreluand inca si pe listele din aprilie elaborate de dv. vor plati la dv. (inclusiv restantele provenite din listele lunii martie ale vechiului administrator).

Nu este important sa cititi contoarele de bransament sau de scara, poate doar pentru dv., facturile se emit de catre furnizori prin citirile lor si nu ale dv.
Daca preluati asociatia de la 1 aprilie asta inseamna ca va veti incepe activitatea la aceasta data si nicidecum ca stergeti cu buretele ce-a fost pana acum in gestiune. Deci preluati gestiunea cu plusuri si minusuri si incercati in timp sa echilibrati balanta.

Daca proprietarii si-au inchipuit ca infiintand o asociatie noua li se vor sterge datoriile neachitate, s-au inselat. Asta nu se poate face decat daca printr-o expertiza contabila pe care s-o achite toti, se constata ca in activitatea financiara a vechiului administrator au existat erori care i-au afectat pe ei, punandu-i sa plateasca in plus.

In consecinta propuneti-le proprietarilor urmatoarele:
- o expertiza contabila;
- preluarea in urma rezultatului expertizei

sau

-preluarea asa cum se prezinta situatia acum, cu tot cu restantele lor pe care va trebui sa le plateasca si sa inapoiati vechiului administrator suma pe care o consemnati in PV.
- intre timp sa faceti expertiza si sa vedeti daca suma ceruta de administrator in PV este corecta. Daca nu e corecta, sa-i inapoiati numai ce i se cuvine.

Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
elga50, moderator
dar nu stiu daca s-a inteles...eu preiau doar 3 blocuri din asociatia respectiva...el ramane in vechea asociatie cu alte blocuri...
si as fi vrut ca datoriile care sunt pana in martie sa se achite la el (chiar si dupa luna aprilie)si cele din aprilie sa se achite la mine...pentru ca eu nu pot sa ma cert cu proprietarii pentru vechile datorii care nu vor sa le achite-el sa-si recupere banii trecuti de el pe liste si eu ale mele-ca eu nu stiu sa le explic proprietarilor neregulilor lui...dar este un articol de lege unde scrie cum se preiau asociatiile?va multumesc
Ultima modificare: Vineri, 22 Martie 2013
laurab82, utilizator
Daca nu vreti sa va certati cu proprietarii, atunci nu preluati administratia.
Doamna, in momentul in care faceti predare-primire intre dv. si administratorul vechi trebuie sa luati atat debitele, cat si creditele.
Ce vreti dv. este un fel de cracanare intre doua luntrii, ceea ce nu se poate.
Orice gestiune se primeste prin PV cu plusuri si minusuri, daca cel care primeste gestiunea accepta.
Daca nu accepta, atunci se apuca de alta treaba.

E laudabil din partea dv. ca v-ati zbatut sa faceti aceasta asociatie si numai cine nu stie ce inseamna asta ar considera floare la ureche, dar cand ii preluati activitatea de administratie, atunci va inhamati incluziv la aspecte care nu va plac.

Intrebarea mea este: la noua asociatie nu aveti comitet executiv? Ca ei ar trebui de fapt sa preia aceasta gestiune si apoi sa v-o incredinteze spre administrare.
Eu am trecut peste faza asta pentru ca am vrut sa va raspund la esenta intrebarii dv., dar nu sunteti acolo de una singura, trebuie sa aveti si presedinte si comisie de cenzori si comitet executiv. Toti trebuie sa contribuie la preluarea gestiunii.
V-am mai spus, daca nu intelegeti sa va certati cu locatarii pentru niste sume pe care nu le-ati calculat dv., atunci comitetul executiv sa aduca un expert contabil care sa faca o verificare a gestiunii administratorului vechi in privinta blocurilor care tocmai s-au desprins pana cand inca gestiunea nu este predata.
Si asa va veti lamuri.
laurab82 a scris:
..si as fi vrut ca datoriile care sunt pana in martie sa se achite la el (chiar si dupa luna aprilie)si cele din aprilie sa se achite la mine...pentru ca eu nu pot sa ma cert cu proprietarii pentru vechile datorii care nu vor sa le achite-el sa-si recupere banii trecuti de el pe liste si eu ale mele...

Cred ca priviti situatia prea personal. Acum sunt doua asociatii. Cele doua asociatii sunt administrate de doi administratori dar putea foarte bine ca ambele sa fie administrate de acelasi administrator. Sunt administratori angajati la 3-4 asociatii in acelasi timp.
Asadar datoriile nu se achita "la el" sau "la mine" ci la o asociatie sau la alta. Iar acum pentru ca s-a creat o noua asociatie, aceasta noua asociatie trebuie sa tina evidenta tuturor proprietrilor ce o formeaza cu toate fondurile, restantele, penalizarile acestora indiferent cat de vechi sunt iar toate incasarile se vor face la noua asociatie.
Poate ca sa ne intelegem mai usor, considerati ca o sa fiti administrator la aceasta asociatie 2 ani si-apoi plecati in alta asociatie sau in alt domeniu de activitate iar asociatia actuala isi angajaeza alt administrator. Pai indiferent de momentul cand predati gestiunea noului administrator, vor exista fonduri, restante, penalizari neincasate, furnizori neachitati, impozite neplatite... Ori nu cred ca poate concepe cineva ca proprietarii trebuie sa mearga sa-i achite fostului administrator (care intre timp a devenit primar sau ministru), si-acesta sa achite furnizorii... Administratorul nou preia tot, vechi sau nou, debit si credit...
Asa ca gestiunile se impart, se regleaza intre cele doua asociatii acum si nu intre cei doi administratori. De aceea am amintiti de o comisie formata din cenzorii si membri ai celor doua comitete care vor stabili sumele (fonduri, debite, credite...) si vor incheia un protocol, un grafic de stingere a acestora intre cele doua asociatii indiferent cine sunt sau vor fi administratorii celor doua asociatii.

Alte discuții în legătură

Cum preluam debitele scarii la desprinderea din vechea asociatie de proprietari flory_a42 flory_a42 Dupa constituirea asociatiei de proprietari la nivelul scarii,judecatoria acordand personalitate juridica asociatiei,care este procedura corecta de desprindere ... (vezi toată discuția)
Recuperare datorie ONOFREIIBOIKA ONOFREIIBOIKA Sunt presedintele unei asoiatii de proprietari cu 4 scari de bloc. Una dintre ele a pornit procedurile de desprindere de asociatia mama fara nici o anuntare in ... (vezi toată discuția)
Înființare asociație de proprietari Daniela-Ionela Daniela-Ionela înfiintarea unei asociații de proprietari implică în mod obligatoriu și preluarea datoriilor de la vechea asociație de locatari? (vezi toată discuția)