avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Ce este medierea?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Ce este medierea?

Ce este medierea:stunned:
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 17:41, 24 Februarie 2013
Conform unei definiţii , aflaţi că medierea este o modalitate de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, cu ajutorul unei terţe persoane specializate în calitate de mediator, în condiţii de neutralitate, imparţialitate, confidenţialitate şi având liberul consimţământ al părţilor.
Profesia de mediator este reglementata prin Legea nr. 192/2006.
Cu alte cuvinte, medierea reprezintă o modalitate de soluţionare a conflictelor, oalternativă la instanţa de judecată.
Părţile pot opta pentru această modalitate de soluţionare a conflictelor , care pot fi conflicte civile, de dreptul familiei, de drept penal , comercial , etc ., fără a mai merge în instanţă , ci la biroul unui mediator autorizat.
Buna ziua.

Rezolvarea clasică a conflictului, prin deducerea acestuia autorităţilor judiciare, nu satisface adesea interesele părţilor, deoarece este o rezolvare bazată pe conceptul învingător - învins. În schimb, rezolvarea conflictului prin mediere este rodul întâlnirii voinţei părţilor. Nimeni nu vine să le impună soluţia, prin urmare, părţile sunt singurele în măsură să hotărască. Mediatorul are rolul de a facilita crearea unui culoar de comunicare între părţi, prin intermediul căruia acestea să conştientizeze singure care este cea mai bună soluţionare a conflictului dintre ele.

Cu stima.
V-as mai spune doar ca rezultatul medierii se poate concretiza intr-un acord de mediere, total sau partial, asupra disputei astfel solutionate. Acest acord, atunci cand se incheie in forma scrisa, are valoarea unui inscris sub semnatura privata si poate fi respectat ca atare de parti, ca orice contract, sau poate fi supus autentificarii unui notar sau incuviintarii instantei de judecata. In anumite situatii aceasta procedura ulterioara privind acordul de mediere este obligatorie, in altele este doar recomandata.

La mediere se poate merge si in cazul conflictelor simple, de aproape orice natura, care nu ajung neaparat intotdeauna in instanta. Deci medierea nu e numai o alternativa la instanta de judecata, ci si o cale de intelegere civilizata intre oameni, in aproape toate aspectele vietii lor, in situatia in care simt nevoia de a fi ajutati sa se inteleaga (nu reusesc singuri) si doresc acest lucru.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere. este legala si constitutionala... Seffer Laurentiu Seffer Laurentiu [/i][b]Este legala si constitutionala stipularea intrun contract de credit bancar clauza ca litigiul intre parti poate fi solutionata pe calea proceduri ... (vezi toată discuția)
Presedintele romaniei despre mediere Zane Zane ,Fragment din discursul Presedintelui Traian Basescu,la Congresul Avocatilor. ,Pentru degrevarea activităţii instanţelor de judecată avocatului îi ... (vezi toată discuția)
Medierea in cazul litigiilor de munca Ana Cristina Margu Birou de mediator Ana Cristina Margu Birou de mediator După cum se ştie deja, prin Legea nr. 115/2012 , a fost reglementată obligativitatea participării la o şedinţă de informare privind avantajele ... (vezi toată discuția)