avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Patrimoniul fundatiei - ce se intampla in cazul ...
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Patrimoniul fundatiei - ce se intampla in cazul decesului unui membru fondator?

In cazul decesului unuia dintre cei doi membri fondatori, patrimoniul fundatiei (masini, sediu) trec la mostenitori sau raman celuilalt membru fondator, devenind bunuri ale fundatiei?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 03:23, 15 Martie 2013
Bunurile sunt în totalitate a fundaţiei. trebuie însă verificat, ce prevede actul constitutiv la punctul "dizolvare". Bunurile vor deveni proprietatea celor prevăzuţi de actul constitutiv numai la dizolvare.
ART. 60 din og 26 din 2000 privind asociatiile si fundatiile, actualizata
(1) În cazul dizolvării asociaţiei sau fundaţiei, bunurile rămase în urma lichidării nu se pot transmite către persoane fizice.
(2) Aceste bunuri pot fi transmise către persoane juridice de drept privat sau de drept public cu scop identic sau asemănător, printr-o procedură stabilită în statutul asociaţiei sau al fundaţiei.
Bunurile sunt ale fundatiei ca persoana juridica si fondatorii nu au niciun drept patrimonial asupra lor si nici asupra fundatiei. Banii pe care i-au pus ei cand au constituit patrimoniul initial al fundatiei au regim de liberalitate, se considera ca au fost donati, fara a primi ceva material in schimb nici atunci nici pe viitor! Nu e nicidecum o investitie ca in cazul constituirii capitalului unei societati comerciale, unde ai un drept de creanta, poti cesiona partile sociale... Se pare ca multa lume face confuzii mari, crezand ca exista similitundini intre aportul adus intr-o societate comerciala si un ONG, pe cand de fapt sunt diametral opuse situatiile, la un ONG ce ai dat e dat definitiv si legal nu vei mai putea vreodata recupera direct sau indirect ceva, nu este "a ta", nu poti vinde vreun drept asupra fundatiei, nu se mosteneste, nu poate produce dividende....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dovada patrimoniu fundatie Camy_ Camy_ Buna ziua, As avea o intrebare: cum se poate face dovada constituirii patrimoniului unei fundatii la infiintare atunci cand se va constitui atat dintr-o ... (vezi toată discuția)
Desfiintare asociatie non-profit danabadici danabadici Cum se poate lichida (desfiinta) o asociatie non-profit? Eu stiu ca nu se poate decit sa cedezi toate bunurile unei alte asociatii. Se poate vinde unor alti ... (vezi toată discuția)
Transfer patrimoniu intre asociatii Monica Baiceanu Monica Baiceanu Buna ziua, am o problema legata de doua asociatii: ambele au aceiasi asociati, una este mai veche si una este creata recent. Cea veche are patrimoniu initial ... (vezi toată discuția)