avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 667 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Consecintele unui accident de munca?
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Consecintele unui accident de munca?

Buna seara,

Am intrat intr-o situatie destul de incurcata,la o lucrare de curatenie dupa constructori pe santier pt decopertarea unui tavan de PFL se folosea un aparat cu apa sub presiune de minim 200 bari,iar in timpul actiunii de spalare unul din angajati a scapat furtunul aparatului din mana aceasta fiind sub presiune care a accidentat pe un altul,taiandu-l pe acesta in zona fetei.
Ambii angajatii erau la noi in firma trecuti ca zilierii conf legii 52/2011 si astfel instructajul pt protectia muncii si utilizarea utilajelor era facut zilnic.
Am raportat incidentul la ITM a doua zi (aveam 24 ore termen pt raportarea evenimentului), iar pe cel accidentat l-am transportat la spital de urgenta cand s-a produs evenimentul doar ca fiind zilier eu nu-i plateam contributii sociale la stat si astfel i-am platit eu toate interventiile medicale,investigatiile si controalele de care a avut nevoie si inclusiv tratamentul necesar.
Fiind pt prima oara cand ma confrunt cu un astfel de caz am angajat pe cineva care m-a ajutat cu dosarul de cercetare ce trebuie depus la ITM in termen de 10 zile.
Iar acum vin si va intreb cam la ce sanctiuni ar trebui sa ma astept eu? Daca eu ca si angajator sunt raspunzator de acest eveniment? Cel care a scapat jetul de apa va fi si el sanctionat? Si daca da, de catre cine? Cel accidentat ma poate actiona in instanta pe mine?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: deeapreda , utilizator 18:23, 28 Februarie 2013
Multumesc mult pentru raspunsurile dvs.Sa inteleg ca legea zilierilor nu sta in picioare si nu prea am ce face in acest caz,cel putin recuperarea baiatului merge foarte bine si in curand va fi din nou apt de munca.
Ar fi bine sa nu va mai faceti griji suplimentare pana nu se avizeaza dosarul de catre ITM, eventual pana nu se termina controlul ITM la sediul firmei dvs. si se intocmeste actul de control. Este posibil sa primiti o amenda, in special daca inspectorul de munca care va efectua controlul (nu este obligatoriu ca acest control sa fie efectuat) va constata ca instruirea lucratorului nu s-a facut cu respectarea legii (riscuri evaluate si aduse la cunostinta lucratorului, existenta instructiunilor ssm sau instructiuni incomplete pentru operatiunea executata si prelucrarea/ consemnarea acestei instruiri, etc.), respectiv faptul ca angajarea ca zilier a lucratorului sau/ si intelegerea cu proprietarul echipamentului de munca utilizat a fost deficitara.
In mesajul meu anterior, v-am sugerat ca ar fi bine sa aveti toate documentele/ chitantele care sa ateste toate cheltuielile facute de dvs., tocmai in ideea ca daca veti ajunge in instanta (in urma unei reclamatii facute de catre accidentat), sa puteti arata acest lucru in favoarea dvs. Aceste ajutoare deja acordate ar conta mult in hotararea ulterioara pe care ar putea-o lua instanta de judecata, asupra eventualelor daune materiale.
Conform mentiunilor facute de dvs. asupra ajutoarelor materiale si banesti deja acordate, in mod normal accidentatul nu ar trebui sa instroduca actiune in instanta de judecata. Depinde si de "sfaturile"pe care le va primi de la diversi binevoitori.
Daca accidentul va fi cu invaliditate sau si mai grav cu deces (desi nu cred ca este cazul) atunci lucrurile se complica, cercetarea accidentului de munca se va reface de catre ITM si dosarul de cercetare va fi trimis si la parchet.
Nu este cazul de invaliditate.Sper ca totusi baiatul accidentat sa tina cont ca am cooperat si am raspuns tuturor cerintelor lui si ca am facut tot ce am putut din punct de vedere material ca sa-l ajut. Multumesc pt raspunsurile dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instructaj ssm si psi pentru zilieri anca2sm anca2sm Buna ziua Va rog sa-mi spuneti cum se face instruirea zilierilor (legea 52/2011). Societatea noastra are contract de prestari serviciiu cu o alta societate ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm zilieri Ale232 Ale232 Buna seara, Este posibil ca un angajat al firmei (manager de proiect) sa poata avea atributii in ceea ce priveste instructajul SSM al zilierilor? Sau care ... (vezi toată discuția)
Fisa instructaj ssm si su pentru zilieri iulia0505 iulia0505 ma poate ajuta cineva cu o tematica pentru fisa de instructaj ssm si SU pentru zilieri ( in cazul meu promoter/hostess)? Multumesc (vezi toată discuția)