Sunt angajata a unei firme de aprox 3 ani..de pe 20 am fost bagata in preaviz (asa zic ei) fara sa mai fiu lasata sa muncesc pe motiv ca nu vreau sa sustin testul cu poligraful (suntem obligati toti angajatii). Am fost chemata la firma sa fiu pusa in tema,dar nu am semnat nimic..doar mi s-a spus ca din acel moment sunt in preaviz. Maine ma duc la firma sa vad care e situatia,vreau sa stiu: care imi sunt drepturile? Tocmai ptr ca nu am semnat preavizul ma poate da afara pe motiv de absenta nemotivata de la munca? Si daca da ce pot face? Am zile de concediu restante si de acum 2 ani,pot cere sa-mi fie platite?Daca nu ma lasa sa muncesc in preaviz imi mai este platit? Regulamentul de ordine interioara poate fi modificat fara sa ne anunte pe noi? Si daca da,ma poate da afara ca nu am fost de acord sa sustin testul? Stiu ca sunt multe intrebari dar nu vreau sa fiu trasa pe sfoara. Inca un lucru,contractul de munca este part-time (4 ore) iar noi munceam 12-14 ore...si multe alte nereguli. Ii pot ameninta cu proces daca incearca sa ma fraiereasca?
Exact cum m-am asteptat..am fost la birou iar c.i.m mi se va desface cu motivul de suspiciune de frauda,asta ptr ca n-am fost de acord sa sustin poligraful. Toate ca toate dar nu vor sa-mi dea nici drepturile (concediu 2012,2013,salariu,comision,garantie). I-am amenintat cu procesul insa nu i-a impresionat prea tare. Imi pot desface contractul de munca cu motivul asta fara dovezi? Ce pot face tinand cont ca au multe nereguli (contractul e part-time,noi lucram full time si multe alte chestii)?! Va rog din suflet astept un raspuns!
Asteptati comunicarea deciziei de concediere si vedeti daca va platesc drepturile salariale la data stipulata in c.i.m.
Pana atunci faceti o sesizare in scris la ITM.
Dupa comunicarea deciziei de concediere, daca nu v-au platit drepturile salariale la data stabilita prin c.i.m, promovati si o actiune in instanta impotriva angajatorului la Tribunalul in raza caruia aveti locul de munca sau domiciliul.
Actiunea este scutita de taxe judiciare iar sarcina probei revine angajatorului.
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, nicio masura, cu exceptia avertismentului, nu poate fi dispusa mai inainte de efectuarea unei cercetari disciplinare prealabile.
2. Indiferent de motivul cu care inceteaza c.i.m., angajatorul are obligatia legala de a va plati salariul ... in caz contrar, sesizati ITM-ul sis/au promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului.