avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi Co la expirare preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi Co la expirare preaviz

Buna ziua,
In cazul in care a expirat preavizul de 20 zile ptr restructurare post, iar salariatul nu a solicitat concediul de odihna ptr perioada lucrata, i se pot da drepturile la expirarea preavizului.(in cazul de fata a expirat la 31.08.2015)














9
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:28, 8 Septembrie 2015
Potrivit art.146 alin.3 C.mun., la incetarea c.i.m. zilele de CO neefectuate de catre salariat se compenseaza in bani .

Art.146 C.mun.
....
(3) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

In speta, la data platii drepturilor salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. , angajatorul trebuie sa achite si compensarea in bani a CO neefectuat.
Ultima modificare: Luni, 7 Septembrie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna ziua.Daca , in calitate de angajat, nu mi-am efectuat toate zilele de concediu de odihna si am restante aferente anilor 2011, 2012...pana in prezent , mai am dreptul sa mi se plateasca daca mi se inchide contractul de munca? Se pierd la un moment dat aceste zile de concediu?Multumesc!
Legislaţia muncii nu prevede o perioadă pentru care se pot compensa concediile de odihnă, ci doar faptul că, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.

In cazul unei actiuni in instanta, termenul de prescripţie este cel mentionat de art. 268 alin. (2) din Codul muncii, respectiv cererea în instanţă a salariatului va putea fi formulată în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Daca salariatul nu va solicita in instanta acordarea CO,sau acordarea sumelor compensatorii în cazul neefectuării concediului, în termenul de prescripţie, angajatorul/instanta va putea invoca excepţia prescripţiei dreptului la acţiune pentru drepturile ce nu sunt solicitate în termenele de prescripţie prevăzute de lege.
Deci pot sa pretind concediul doar de acum 3 ani ? adica din 2012? ca asa si angajatorul ar putea sa imi plateasca doar din perioada respectiva, ce e inainte se ''pierde'' .....
El poate sa va plateasca toata perioada , insa in instanta nu veti obtine decat pe ultimii 3 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la plata zilelor de concediu odihna existente in contract in cazul demisie DELPH DELPH Buna Ziua, Doresc sa stiu in cazul in care mi-am incetat contractul de munca in 17 august 2015 dupa incheierea concediului de maternitate in care am ramas din ... (vezi toată discuția)
Compensare concediu odihna in bani cristina29 cristina29 Buna ziua! Conform Codului Muncii, concediul de odihna neefectuat se compenseaza in bani doar la incetarea contractului de munca. Dar daca acest CO nu s-a ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat gina2010 gina2010 Buna ziua, la plecarea unui salariat din firma, daca au ramas zile de co neefectuate in ultimii 7 ani ( cate 2,3) trebuie calculate pe toti anii sau numai pe ... (vezi toată discuția)