avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Normarea muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Normarea muncii

Buna ziua,
Am o problema legata de normarea muncii. S-a constatat de catre angajator ca la unul din produsele pe care le realizam , norma de munca se putea face intr-un timp mult mai scurt. Muncitoarele si-au facut norma de fiecare data, dar acum sunt amenintate cu referat si cu taierea primei, care era data in functie de randament si calitatea lucrarilor. Sunt vinovate muncitoarele ca nu au spus? Cine trebuie sa faca normarea muncii?Mentionez ca sunt unele produse la care nu se poate realiza norma, oricat de rapid ai fi. Se poate cere revizuirea normelor?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:50, 27 Februarie 2013
Codul muncii:

Art. 129. - Norma de munca exprima cantitatea de munca necesara pentru efectuarea operatiunilor sau lucrarilor de catre o persoana cu calificare corespunzatoare, care lucreaza cu intensitate normala, in conditiile unor procese tehnologice si de munca determinate. Norma de munca cuprinde timpul productiv, timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic, timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca.
Art. 130. - Norma de munca se exprima, in functie de caracteristicile procesului de productie sau de alte activitati ce se normeaza, sub forma de norme de timp, norme de productie, norme de personal, sfera de atributii sau sub alte forme corespunzatoare specificului fiecarei activitati.
Art. 131. - Normarea muncii se aplica tuturor categoriilor de salariati.
Art. 132. - Normele de munca se elaboreaza de catre angajator, conform normativelor in vigoare, sau, in cazul in care nu exista normative, normele de munca se elaboreaza de catre angajator dupa consultarea sindicatului reprezentativ ori, dupa caz, a reprezentantilor salariatilor.
Potrivit art. 39 alin. (2) lit. a) din Codul muncii, salariatului ii revine obligatia de a realiza norma de munca sau, dupa caz, de a indeplini atributiile ce ii revin conform fisei postului.
Norma de munca cuprinde:
-timpul productiv, respectiv timpul in care lucratorul executa lucrari,
-timpul pentru intreruperi impuse de desfasurarea procesului tehnologic,
-timpul pentru pauze legale in cadrul programului de munca, spre exemplu pauza de masa.

Asadar,este posibila reexaminarea normelor de munca, dar este si recomandabil ca periodic sa fie reexaminate si imbunatatite, luandu-se in considerare modificarile intervenite intre reexaminari si faptul ca in timp normele de munca ajung sa fie depasite.

Reexaminarea normelor de munca este posibila atat la cererea patronului, cat si a sindicatului.
Exista aceasta posibilitate cand, de exemplu, se constata ca normele de munca nu asigura un grad complet de ocupare al timpului de lucru ori cand acestea duc la o solicitare excesiva a lucratorului sau cand se fac dotari tehnice, tehnologice la nivelul locului de munca si vechile norme de munca nu mai corespund acestor noi conditii.

Prin contractul colectiv aplicabil, prin reg.intern al angajjatorului se pot conveni situatiile in care au loc reexaminari ale normelor de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Timpul de odihna pettrika pettrika timpul de lucru in timpul saptamanii este de 60 de ore, la firma la care lucrez,si as vrea sa stiu daca este legal fara timpi de odihna. (vezi toată discuția)
Unde se termina cat poate munci o menajera in 4 ore si unde incepe abuzul dorina59 dorina59 fisa postului unei menajere la o firma care detine mai multe etaje ,cu pereti de sticla intre birouri ,splat podele ,sters geamuri si pereti de sticla ,sters ... (vezi toată discuția)