avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 238 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sfaturi in legatura cu mostenire dupa casatorie si ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sfaturi in legatura cu mostenire dupa casatorie si altele.

Buna ziua,

O sa incerc sa fiu cat se poate de scurta.

M-am casatorit recent (¬acum 15 zile). Noul meu sot s-a mutat la mine.Mi-am schimbat buletinul, actele pe firma, pe masina etc cu noul nume. Am un singur copil din prima casatorie.

Eu am o firma (cu persoana unica administratora - eu), o masina (trecuta pe numele firmei), si terenul (primit din donatie de la parintii mei) pe care am construit o casa (casa e ipotecata la banca, mai am cateva rate).

As dori sa intreb:

1. Odata schimbat numele meu in numele respectivului, acesta are dreptul la toate bunurile mele (firma, masina, casa, teren tot), sau mostenitorii lui (cei 2 copii pe care ii are), sau numai si numai copilul meu din prima casatorie?

2. In caz de deces al meu, bunurile firmei se considera bun comun sau vor fi preluate prin mostenire numai de baiatul meu din prima casatorie (firma cu asociat unic - cabinet individual)?

3. In caz de deces al lui, cei 2 copii ai lui au si ei dreptul la bunurile care nu sunt pe firma (citate la punctul 2), implicit casa, terenul si toate bunurile acesteia? Daca da in ce proportie fata de copilul meu unic din prima casatorie?

4. In legatura cu ratele bancii la care am casa ipotecata, m-au sfatuit niste prietene sa nu platesc rata inca pe numele meu nou ci prin firma sau prin numele parintilor mei, pentru ca in caz de divort acesta sa nu posede nimic din ratele platite catre banca, este posibil asa ceva? (De ex: parintii sa imi dea bani sa sting o ipoteca)

5. Donatia terenului si a partii vechi de casa din partea parintilor inainte de casatorie se imparte cu respectivul in caz de divort sau cu mostenitorii lui ?

Multumesc si astept raspunsul dvs cat se poate de posibil!
Cel mai recent răspuns: ContSters42249 , utilizator 15:09, 18 Februarie 2009
Tot ce aveti dobandit inainte de casatorie va apartine in mod exclusiv. In caz de divort nu vor fi considerate bunuri comune. In caz de deces al dvs, sotul si copilul dvs din prima casatorie sunt mostenitori (asta daca la momentul decesului dvs casatoria subzista inca).
Sotul dvs si copilul dvs (copiii lui il mostenesc pe el si pe mama lor) va mostenesc toate bunurile care v-au apartinut. In ceea ce priveste societatea comerciala, se mostenesc partile sociale, nu bunurile detinute de societate, pentru ca acestea sunt bunurile proprii ale societatii ca persoana juridica.
sper ca v-a fost de folos.

Av. Julia Watkins
Se poate sti si in ce % cota se imparte aceasta mostenire?

Intre sot, fiul din prima casatorie si cei 2 copii ai lui

In caz de deces?
1. În timpul vieţii, nici soţul, nici descendenţii lui nu au vreun drept asupra bunurilor dumneavoastră. Dacă actualul soţ îşi va păstra această calitate pînă la decesul dumneavoastră, va moşteni (doar el, nu şi copiii lui) 1/4 din bunurile dumneavoastră. Puteţi reduce această cotă la 1/8 (atîta este rezerva soţului supravieţuitor) dacă lăsaţi un testament altei persoane (fiului dumneavoastră, de exemplu).

2. Vedeţi mai sus.

3. La decesul soţului, patrimoniul său va fi moştenit de cei doi copii ai lui şi de dumneavoastră dacă veţi fi în viaţă.

4. Corect.

5. În caz de divorţ se împart doar bunurile comune. Bunurile primite prin donaţie sunt bunurile dumneavoastră proprii, cu atît mai mult cu cît au fost dobîndite înainte de căsătorie.

In cazul in care decedati dvs, sotul dvs daca la momentul decesului dvs avea inca aceasta calitate, moteneste 1/4 din masa bunurilor succesorale iar copilul dvs 3/4. Copiii lui nu va mostenesc pe dv absolut deloc.
Cu stima,

Av. Julia Watkins
Votul negativ primit de Watkins la primul răspuns este absolut gratuit. Mi se pare de prost gust să notezi astfel un răspuns corect.

Gest incalificabil, oricine l-ar fi făcut.


Liviu S.Bordaş

Alte discuții în legătură

Actul de donatie dana vitalia dana vitalia revin cu subiectul nu am fost destul de explicita:tatal meu este decedat, mama este recasatorita legitim cu o persoana care din casatoria anterioara ere un ... (vezi toată discuția)
Vanzare-cumparare cu cumparator minor: conditii yamada yamada Am un copil in varsta de 2 ani. Bunica lui (mama mea) vrea sa-i treaca un teren pe numele lui, asa incat eu sa ma apuc sa-i fac o casa. Se poate face un ... (vezi toată discuția)
Drept la partaj? madutza0391 madutza0391 Buna ziua..sunt casatorita si impreuna cu sotul meu am ridicat o casa. Insa parintii lui au scris pe contractul casei cum ca patrimoniul ar fi fost ridicat ... (vezi toată discuția)