avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... plangere contraventionala - neacordare prioritate ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

plangere contraventionala - neacordare prioritate pieton

buna seara.situatia este asa: la trecere de pietoni, nu vad nici un pieton pe sensul meu de mers, reduc viteza etc pt ca vazusem deja echipajul de politie de dupa trecere. surpriza a fost ca am fost oprita si mi s-a intocmit proces verbal pt neacordare de prioritate a pietonului angajat in trecere. permis suspendat 30 zile, amenda. fac plangere in instanta si cer filmarea , convinsa fiind ca nu era nici un pieton pe trecere. am primit si pozele acasa. era intr-adevar un pieton pe trecere DAR nu aveam nici o sansa sa il vad din cauza masinilor-doua la numar parcate la 1 metru de trecerea de pietoni. ca si pieton stiu exact ce se intampla acolo, de multe ori am fost pusa in situatia sa stau pe zebra si sa scot capul de dupa masina parcata aproape de ea , sa ma asigur si sa pot traversa. in plus politia cam sta acolo la prins, pentru ca tot timpul este masina parcata acolo, care obtureaza vizibilitatea.
acum intrebarea mea este daca pot castiga procesul invocand aceasta situatie. adica nu ar fi trebuit politia sa amendeze si/sau sa ridice masina respectiva in loc sa stea la prins si sa ia permise?
pot cere un martor care sa declare ca este imposibil ca si pieton sa te asiguri la traversare si esti obligat sa stai pe trecere pana obtii vizibilitatea necesara? ma ajuta cu ceva daca il chem?
multumesc.
ps. luni e procesul, mi-ar prinde bine un sfat pana atunci.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:31, 3 Martie 2013
orice proba poate fi luata in considerare de catre instanta.
daca spuneti ca situatia este permanenta, puteti face o fotografie cu masinile in cauza pe care sa o depuneti la dosar.
eventual pana la data procesului puteti face in fiecare zi si la ore diferite cate o fotografie pe care sa o prezentati instantei.
astfel puteti dovedi ca politia este in cunostinta de cauza ca trecerea respectiva este un loc de ridicat permise.
Am incercat sa gasesc ceva potrivit pentru a inlatura caracterul contraventional al faptei dumneavoastra...cred ca puteti invoca eroarea de fapt. Asteptam pareri si din partea unor avocati cu experienta.

Eroarea de fapt este o cauza ce înlatura caracterul contraventional al faptei si prin care se întelege situatia când faptuitorul, în momentul comiterii contraventiei nu cunostea sau cunostea gresit existenta unei stari de fapt, situatii sau împrejurari de care depindea caracterul contraventional al faptei. Daca el ar fi cunoscut în mod real si corect realitatea nu ar fi comis contraventia.

Asadar, fiind in imposibilitatea de a vedea marcajul ce semnaliza prezenta unei treceri de pietoni sau a pietonului aflat in traversare, nu ati oprit pentru ai da prioritate. Totusi, spuneti ca semnul de trecere era vizibil...asa ca va ramane decat sa comunicati instantei ca ati redus viteza regulamentar, dar datorita masinii parcate chiar in dreptul trecerii nu ati observat prezenta vreunui pieton. Comunicati deasemenea ca politistii pandeau efectiv acea trecere, fara a lua masuri de preventie sau de indepartare a autovehiculului stationat neregulamentar.
Din punctul meu de vedere puteti invoca eroarea de fapt ca si cauza ce inlatura caracterul contraventional al faptei. Totusi astept pareri mult mai autorizate care infirme sau sa confirme apararea propusa de mine.. mult noroc luni!
Puteti invoca prevederea din art. 142 din Regulamentul privind aplicarea OUG 195/2002 . -

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;
multumesc pentru raspunsuri, am facut cateva poze, mi-am pregatit pledoaria... inca o intrebare: am voie sa cer activitatea echipajului de politie din acel loc? adica la cati alti soferi li s-a luat permisul in acelasi loc (eventual in aceeasi zi) , cu probe video care sa demonstreze ca tot timpul era masina parcata acolo , sa demonstrez astfel ca se sta la prins? ca fapt divers, mai tot timpul este acolo aceeasi masina ca si cea din pozele cu "infractiunea", probabil e cineva care locuieste in zona si si-a gasit parcare acolo.
cioan a scris:

Puteti invoca prevederea din art. 142 din Regulamentul privind aplicarea OUG 195/2002 . -

Se interzice oprirea voluntară a vehiculelor:
e) pe trecerile pentru pietoni ori la mai puţin de 25 m înainte şi înainte de acestea;


Da, singura aparare care va poate ajuta este aceasta de mai sus.

Incercati sa propuneti ce probe doriti pentru ca aveti dreptul.
Depinde foarte mult si cum le va aprecia instanta de judecata.
Dupa parerea mea se va respinge solicitarea dvs. in sensul de a dovedi ca politistii stau acolo ,,la prins".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie pentru suspendarea permisului pentru neacordare de prioritate la trecerea de pietoni naepot naepot Mi-a fost suspendat permisul pentru neacordare de prioritate la trecere de pietoni.Am mentionat in PV ca nu am observat persoana care se angajase pe trecere ... (vezi toată discuția)
Parcare ilegala, sarbe sarbe M-am ales cu permisul suspendat in urma unui accident petrecut la o intersectie.Vrand sa intru pe un drum principal de pe o strada laterala am intampinat ... (vezi toată discuția)
Amenda de la politia locala pentru parcare neregulamentara victorianu victorianu Buna Seara. Am primit o amenda de la PL pentru parcare neregulamentara pe trecerea de pietoni cf. prevederilor art. 143 a 142 e din RAOUG 195/2002 / OUG ... (vezi toată discuția)