avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 682 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Fara obiecte de cult in magazine
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Fara obiecte de cult in magazine

Am primit o instiintare de la preotul din sat prin care mi se aduce la cunostinta faptul ca legea 103/1992 rezerza dreptul exclusiv cultelor religioase de a produce obiecte de cult( lumanari,candele, tamaie etc) si distribuirea lor in spatiile rezervate de biserica. Pe langa aceasta se pomeneste si de un protocol incheiat intre Patriarhia Romana si Ministerul Finantelor Publice nr 89344/2012 privind asigurarea respectarii legii mai sus precizate. Vreau sa stiu daca exista acest protocol pentru ca eu nu l-am gasit nicaieri si daca ma poate amenda pe mine care le comercializez si de ce nu ii interzice producatorului.
Cel mai recent răspuns: alexaivan68 , utilizator 16:30, 19 Mai 2013
Aceasta lege a fost modificata prin O.U.G. nr.92/2000:

Legea nr. 103/1992 privind dreptul exclusiv al cultelor religioase pentru producerea obiectelor de cult, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 244 din 1 octombrie 1992, cu modificările ulterioare, se modifică şi se completează după cum urmează:

1. Alineatul 1 al articolului 4 va avea următorul cuprins:
"

Încălcarea prevederilor art. 1 constituie contravenţie dacă fapta, potrivit legii, nu este considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la un 1.000.000 lei la 5.000.000 lei."

2. După alineatul 1 al articolului 4 se introduce un nou alineat cu următorul cuprins:
"

Bunurile destinate sau folosite la săvârşirea contravenţiei, precum şi cele rezultate din săvârşirea acesteia se confiscă."

3. Articolul 4 se completează cu un alineat final cu următorul cuprins:
"

Contravenţiei prevăzute la alin. 1 îi sunt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor."

Nu puteti comercializa aceste obiecte de cult decat cu aprobarea lor...
Aveti si aici o hotarare de pe portalul:
[ link extern ]

Puteti sa vindeti totusi lumanari decorative si lumanari de nunta si botez.
Verificand in magazin, intr-adevar , eu am la vanzare lumanari decorative (scrie pe ele decorative).Exista un act oficial prin care pot demonstra ca am voie sa vand lumanari decorative si lumanari de nunta si botez? -ca sa pot demonstra preotului lucrul acesta si sa nu ma trezesc cu reclamatie la Garda Financiara.
Chiar in lege:
Prin obiecte de cult, in sensul prezentei legi, se inteleg vasele liturgice, icoanele metalice sau litografiate, crucile, crucifixele, mobilierul bisericesc, cruciulitele si medalioanele cu imagini religioase specifice cultului, obiectele de colportaj religios si altele asemenea. Se asimileaza obiectelor de cult si calendarele religioase, precum si produsele necesare exercitarii activitatii de cult, cum ar fi tamiia si luminarile, cu exceptia celor decorative si a celor pentru nunti si botezuri.
Ultima modificare: Vineri, 1 Martie 2013
Gabriela Mihai, Avocat
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Fundatie - comercializare obiecte cu caracter religios Diana ionela Timoscov Diana ionela Timoscov O fundatie doreste sa isi deschida un srl a carui activitate sa fie comercializarea de iconite, cruciulite si alte obiecte cu caracter religios..As dori sa ... (vezi toată discuția)
Legislatie lumanari romanul1 romanul1 Buna ziua, As dori sa imi deschid un laborator de lumanari(in special lumanari tip cult) si as dori sa stiu daca mai este necesara obtinere autorizatiei de la ... (vezi toată discuția)
Comercializare obiecte de cult - scutire la plata impozitelor otto2007 otto2007 Buna ziua, Produc si comercializez obiecte de cult. Am aprobarea arhiepiscopiei. Sunt scutit de impozit? Pana acum am platit. Daca sunt scutit ce demersuri ... (vezi toată discuția)