avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru insotitor handicap gradul 1
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru insotitor handicap gradul 1

buna ziua .va rog sa-mi raspundeti si mie
cumnatul meu are pensie de handicap gradul 1 cu insotitor ,pensia de insotitor o ia soacra mea, sau o lua ,de la primaria din ....... pana cand a primit de la primarie un preaviz care spune ca :...bugetul local nu mai dispune de fonduri pentru asistenti personali.......contractul de munca ....inceteaza cu data de.....
dupa cate stiu acestia sunt bani alocati de catre stat,poate primaria sa faca asa ceva ,si cum ramane cu pensia de insotitor?
va rog sa-mi raspundeti! multumesc!
Cel mai recent răspuns: alynabratu , utilizator 16:35, 18 Noiembrie 2013
In acest caz se poate solicita primirea unei indemnizaţii lunare iar opţiunea se exprimă prin cerere adresată, în scris, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului(DGASPC) si aceasta devine valabila dupa aprobarea solicitarii de catre institutia respectiva.
Conform Legii 448/2006 actualizata,indemnizaţia lunară prevăzută este în cuantum egal cu salariul net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi.
Plata indemnizaţiei lunare se asigură de primăriile în a căror rază teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa persoana cu handicap grav si se face pe perioada valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap,de Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap.
Laura Vilsan
Mediator
Sibiu
multumesc pentru raspuns dar nu inteleg .
de ce sa mai solicit o indemnizatie lunara la DGASPC cand acestia au evaluat cazul si au hotarat ca este handicap de gradul I permanent cu insotitor.
treaba e ca cei de la primarie nu mai vor sa acorde pensia de insotitor ,,asistent personal" din lipsa de fonduri. nu are perioada de valabilitate E PERMANENT. nu se mai face bine .
hai sa specificam un pic ,DGAS a hotarat in urma cu vreo 5 ani ca ....... are handicap permanent gradul I de invaliditate si necesita insotitor. insotitor este mama lui care deja are o pensie de vreo 500 lei de vechime in munca si el 44 ani are 290lei pensia de handicap.Nu cumva primaria vrea sa cumuleze pensia mamei de vechime cu pensia de insotitor.deci nu inteleg de ce sa mai ma duc la DGAS cand actele sunt deja facute.
va rog sa-mi raspundeti ,multumesc!
Haideti sa va explic mai concret,legea 448/2006 actualizata,precizeaza ca aceasta este calea de urmat, daca SPAS-ul local inceteaza contractul de munca, din lipsa de fonduri,pentru acel asistent personal.
Un exemplar al ctr.de munca ar trebui sa se regaseasca si la DGASPC(ctr.de munca se intocmeste in 3 exemplare), de aceea trebuie sa fie instiintata institutia in cazul in care unui asistent personal ii inceteaza contractul de munca(Directia trebuie sa detina o baza de date cu acesti AP, care necesita actualizare lunara).
Aceasta este ratiunea ptr.care trebuie sa mergeti acolo si sa lasati o cerere prin care aratati situatia de fapt, depuneti o copie de pe decizia/dispozitia de incetare a ctr.de munca si veti opta pentru primirea unei indemnizatii lunare.
Din punct de vedere financiar,persoana cu dizabilitati nu pierde,este afectata insa,persoana care a fost asistentul personal pentru ca isi pierde calitatea de angajat, dar pensia pe care o primeste(ptr.limita de varsta, presupun) nu poate sa fie afectata de incetarea contractului de munca cu SPAS-ul.
SPAS-ul are obligatia de a asigura şi garanta plata indemnizaţiei lunare, în cazul în care persoana cu handicap grav sau reprezentantul ei legal a optat pentru aceasta.
Daca mai aveti nelamuriri,simtiti-va liber sa-mi adresati intrebari legate de acest subiect!
Laura Vilsan
Am fost azi la primarie si au spus k nu au fost fonduri. Si intra. La Sfarsitul lunii

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatia de insotitor allevyn allevyn buna seara.sant persoana cu handicap gr. 1 si am ca insotitor pe mama mea,dar fara carte de munca.am luat din decembrie pana acum 610 ron pe luna,dar astazi ni ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie DutuA DutuA Buna ziua,daca sunt insotitor pt peroana cu handicap gr 1 si sunt angajata la primarie ca insotitor,peroana cu handicap mai are drepul la indemnizatie inafara ... (vezi toată discuția)
Nedumerire grisa56 grisa56 Am certificat de incadrare in grad de handicap GRAV, DEFICIENTA FUNCTIONALA :GRAVA-CU ASISTENT PERSONAL ,valabilitate; permanent,nerevizuibil. Primaria m-a ... (vezi toată discuția)