Nu am spus ca omul isi vrea banii inapoi, oricum, daca i-ar reclama i-ar si primi; a impumutat societatea fara ca administratorul sa stie, s-a aflat doar dupa efectuarea cheltuielilor platite cu acesti bani. Si, e clar ca, in momentul in care se recupreaza creante acestea vor acoperi aceste cheltuieli. Insa multe dintre ele nu sunt justificate - si de aici incepe problema!
Incet, incet ne spuneti tot...aparentele sunt inselatoare, intotdeauna.
Managerul dvs. a fost imputernicit cu infiintarea societatii si avea un mandat de reprezentare generala. Va trebui sa verificati inca o data actele constitutive ale firmei si acel mandat daca ii confereau din partea asociatului dreptul de a angaja credite in numele societatii. Nu conteaza persoana care acorda creditul ci daca avea acest dreptul de a angaja acest credit.
Pentru ca, daca puneti problema diferentei intre un asociat/actionar si un salariat trebuie sa va reamintim ca asociatul/actionarul justifica un interes in a credita firma pe cand un salariat nu justifica acest interes, mai mult o creditare de asemenea maniera poate pune firma intr-o situatie foarte delicata din punct de vedere financiar.
Managerul a fost mandatar cu sarcini specificate, nu scrie nimic de credite ori creditare societate; ulterior a fost incadrat ca director si nici acolo, printre atributii, nu se regaseste obtinerea de credite ori creditarea societatii din bugetul sau propriu. Si asa este, a pus societatea intr-o situatie extrem de delicata prin crediatrea acesteia. Multumesc pentru raspuns! Toate parerile ce apar aici la subiectul lansat de mine , unele linistitoare altele nu prea :D, ajuta la intelegerea situatiei juridice. Una este sa cunosti situatia si alta e rezolvarea ei in asa fel incat toate partile sa fie multumite...
Multumesc inca o data pentru opiniile prezentate!
CE SUNT FAPTELE DE COMERT ?
Legea (CODUL COMERCIAL, art.3) considera ca fapte de comert:
“1. cumparaturile de producte sau marfuri spre a se revinde, fie in natura, fie dupa ce se vor fi lucrat sau pus in lucru, ori numai spre a se inchiria; asemenea si cumpararea spre a se revinde, de obligatiuni ale Statului sau alte titluri de credit circulind in comert;
2. vanzarile de produse, vanzarile si inchirierile de marfuri, in natura sau lucrate, si vanzarile de obligatiuni ale Statului sau de alte titluri de credit circulind in comert, cind vor fi fost cumparate cu scop de revinzare sau inchiriere. “
3. Operatiunile de banca si schimb;
..........
CINE SUNT COMERCIANTII ?
CODUL COMERCIAL la art.7, art.8 si art.9 prevede:
1. Sunt comercianti aceia care fac fapte de comert, avind comertul ca o profesiune
obisnuita, si societatile comerciale;
2. Statul, judetul si comuna nu pot avea calitatea de comercianti.
3. Orice persoana care intr-un chip accidental face o operatiune de comert, nu poate fi considerata ca comerciant, ea este insa supusa legilor si jurisdictiunii comerciale pentru toate contestatiunile ce se pot ridica din aceasta operatiune.
CONCLUZIE:
1. Orice persoana care face in chip accidental o operatiune de comert nu este COMERCIANT.
2. Imprumutul este o operatiune comerciala.
3. Codul fiscal si Normele de aplicare a Codului fiscal reglementeaza situatiile in care o activitate are caracter continuu si incadrarea fiscala a acesteia ( vezi si problema Vanzarii de catre necomercianti a mai mult de un teren sau o cladire referitor la TVA)
Prin urmare :
O societate comerciala poate primi imprumuturi in bani de la o banca sau de la asciatii/actionarii ei.
Atunci cand o persoana fizica alta decat asociatii/actionarii imprumuta o societate comerciala mai mult decat accidental (adica in mod continuu), eu consider ca face o fapta de comert si ca ar trebui sa fie autorizat in conditiile legii sa faca astfel de operatiuni.
CONCLUZIE (\"FINALA\"):
Managerul societatii altul decat asociatul sau actionarul acesteia nu are o baza legala sa imprumute firma. Ar putea sa o faca in chip \"accidental\" poate o singura data.