avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1879 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... 3 intrebari de ordin colectiv
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

3 intrebari de ordin colectiv

1. In urma unui furt din avutul unei asociatii, Adunarea Generala a hotarat montarea unor camere de luat vederi cu firma autorizata. Suntem 54 de apartamente.%3 au semnat acceptul, dar proprietarul apartamentului al 54-lea refuza. Intrebare: in aceste conditii, din punct de vedere legal putem instala camerele, daca unul din proprietari nu este de acord? Daca DA/NU in baza carei Legi;
2. In urma aparitiei Ordinului nr.343/2010 proprietarii de apartamente ale blocurilor bransate RADET sunt obligati sa plateasca taxa pe tevile care trec prin apartamentele lor, chiar daca nu sunt bransati la RADET si au centrala termica de apartament.Radetul isi desfasoara afacerea prin proprietatile private fara sa plateasca taxa de servitute proprietarilor. Daca dam in judecata RADET-ul pentru a plati taxa de servitute si a da banii pagubirilor din urma, credeti ca avem sorti de izbanda?
3.Daca pentru problema ridicata anterior ne putem adresa Avocatului Poporului ce am rezolva?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:31, 5 Martie 2013
1. va trebuie numai 50 % +1
2. citez: "sunt obligati sa plateasca taxa pe tevile care trec prin apartamentele lor", tevile sunt ale condominiului nu ale Radetului, deci ?, sau spus multe pro si contra, ideea este ca de acele conducte prin care trec caldura beneficiaza si cei cu centrale.
3. Ce ai de pierdut ?
Pentru intrebarea 1, poate va ajuta prevederile art.5, al.(1), art.7, al.(2), art.8, al(1), lit.a), art.15, al.(1), art.18, al.(1) si (3), art.25, al.(1), (2) si (8) din Legea 677/2001. SUCCES !!!
1-In cazul imobilelor de locuit in comun,regula este ca minoritatea se supune votului majoritatii
Este foarte adevarat ca situatia sistemelor de supraveghere instalate in imobile de locuit in comun au nascut aprige dispute si suspiciuni mai ales privitor la accesul si persoanele autorizate sa detina drept de detinere, supraveghere si stocare a inregistrarilor
2-
sa plateasca taxa pe tevile care trec prin apartamentele lor

Nu exista taxa pe tevile care tranziteaza proprietatea privata
Instalatiile care traverseaza proprietatile individuale ,au statut de parte comuna,a caror costuri de intretinere si reparatie se repartizeaza tuturor proprietarilor,indiferent daca acestia mai sunt sau nu racordati la sistemul centralizat de alimentare cu agent termic
3-Nu ati precizat temeiul juridic in baza caruia apreciati ca puteti motiva cererea adresata avocatului poporului

1. Camerele video le puteti instala cu acordul a 50% + 1 dintre proprietari.

2. RADET, ca de altfel toti furnizorii, au limita de proprietate pana la contoarele de bransament.
In interiorul cladirii conductele si toata infrastructura este a proprietarilor care, fiecare in parte, are o cota-parte de proprietate inscrisa in contractul de vanzare-cumparare. Acea cota-parte nu se refera numai la suprafete, ci la tot ceea ce leaga apartamentele intre ele. Deci la tevile verticale din apartament aveti si dv. o cota-parte, asa incat ar trebui sa va cereti si sa va dati chirie proprie sau drept de servitute.
Daca unul sau mai multi proprietari renunta ulterior sau de la bun inceput la folosinta unei parti din proprietatea comuna, totusi obligatiile care ii revin pentru intretinere, reparatie, dar si beneficiul de pe urma acestei cote de proprietate si le pastreaza integral, conform HG 1588/2007 cu normele de aplicare a Legii 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari, astfel:
SECŢIUNEA 1
Repartizarea cheltuielilor rezultate din intretinerea,
repararea si exploatarea condominiilor

Art. 32.
.............
(3) Niciun proprietar de apartament sau de spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta nu va fi exceptat de la obligatia de a contribui la plata cheltuielilor comune, ca urmare a renuntarii la folosirea unei parti din proprietatea comuna, a abandonarii apartamentului sau a spatiului cu alta destinatie decat aceea de locuinta ori in alte situatii.

Dv. nu platiti "taxa pe tevi", ci caldura care circula prin acele tevi prin apartamentul dv. Deci platiti o utilitate de care beneficiati, ca vreti sau ca nu vreti, ca o considerati sau nu o considerati benefica.

Proprietatea comuna are caracter fortat si perpetuu, conform Codului Civil, deci nu va puteti dispensa de ea.
Ultima modificare: Marți, 5 Martie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cota consum parti comune/centrala de apartament alex_tz2000 alex_tz2000 Buna ziua! Am montat o centrala de apartament. Care este cota ce imi ramane de platit la comun cu restul apartamentelor? Cat mai platesc la caldura catre ... (vezi toată discuția)
Parti comune intr-o scara de bloc andreiantonescu andreiantonescu Buna ziua! As avea si eu cateva intrebari legate de partile comune dintr-o scara de bloc. Mentionez ca blocul din care fac parte este constituit intr-o ... (vezi toată discuția)
Ce obligatii de plata are un membru al ap, cu ct de apartament debransat de la radetde 10 ani janblanaru janblanaru Suntem 16 proprietari din 40 care legal, acum 10 ani, ne-am montat CT de apartament. De ce trebuie sa participam la plata cheltuielilor pentru repararea, ... (vezi toată discuția)