avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Posibila inmatriculare cu furt de identitate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Posibila inmatriculare cu furt de identitate

Salutare,
De 2 ani sunt plecat din tara si am constatat luna trecuta ca figurez cu o restanta enorma la directia taxe si impozite + o alta suma enorma pe acesta an. Dupa lungi insistente am primit raspuns ca am un bun dobandit ( auto de lux) in Dec 2011, adica la 3 luni de la plecarea mea din tara, in baza unei adrese trimisa de Primaria Oradea in Octombrie 2012. Eu locuiam in Bucuresti si nu inteleg ce treaba are Oradea cu Bucuresti.
Vreau sa merg cat de departe se poate cu acest caz, dar vreau sa stiu pasii care trebuiesc urmati. Ce ma puteti sfatui?
Daca cer datele despre autoturismul in cauza, le pot obtine?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cosmintt26 , utilizator 00:37, 5 Martie 2013
treaba e destul de simpla. probabil cel din oradea sa scape de impozitul masinii (nu e neaparat sa fie de lux e de ajuns sa aiba un motor de capacitate foarte mare) a intocmit un contract de vanzare cumparare fals (a semnat in locul dvs la cumparator) precum ca v-a vandut masina.
El in baza contractului asta a scapat de impozitul masinii insa sunt aproape sigur ca a folosit masina in continuare pe numele lui. (sunt 2 lucruri diferite inmatricularea la finante si inmatricularea la politie). Deci el era 100% in regula si nu platea nimic impozit.

Pana acum ceva timp daca se proceda in felul expus de mine mai sus toata lumea era curata. Pentru ca masina nu se transfera la impozitul dvs niciodata. Aia de la Oradea nu trimiteau instiintare la Bucuresti sa le spuna bai vedeti ca masina X nu mai e a lui Y din Oradea ci a cumparat-o Z de la voi din Bucuresti, bagati-o lu asta la impozit.
Bazandu-se pe lucrul asta se faceau multe manevre in sensul asta. Practic scapai de impozitul masinii printr-un simplu act. Iar pt masina respectiva nu mai platea nimeni impozit.

probabil ca s-a schimbat "mersul lucrurilor" si acum se transmit datele automat si masina intra la impozit pe numele cumparatorului chiar daca el nu se mai duce sa o declare.
Cred ca e destul de noua "procedura" asta ca nici eu nu stiam de lucrul asta desi sunt oarecum la curent cu ce se intampla in domeniu.

In prima faza mergeti la DPRICV (adica la inmatriculari la Pipera) si solicitati sa vi se comunice (de preferat in scris) daca figurati cu o masina pe numele dvs. Adica daca masina a fost inscrisa si la Politie pe numele dvs. Personal nu cred ca s-a intamplat asta era nevoie de dvs personal sau o procura, copii dupa actele dvs etc.
Cu hartia care o sa ateste ca nu aveti nicio masina inmatriculata pe numele dvs mergeti la impozite si taxe si cereti sa se scoata masina de la impozitul dvs. In acelasi timp comunicati-le si faptul ca nu ati cumparat niciodata acea masina. Mai departe va vor trimite ei catre organele de ancheta.
Cel care a facut "magaria" asta va fi acuzat de fals sub inscrisuri private (a facut un contract vanzare/cumparare fals).
O sa merg si pe firul acesta. Am dat e-mail la administratia fiscala de care apartin sa ma ajute cu mai multe detalii despre masina, apoi sa merg cu detaliile la politie, pentru o confirmare.
Masina este una cu motor de 2,2 sau 2,5 litri si nu sunt inregistrate amenzi.
Problema este de unde are distinsa persoana datele mele, in contextul in care eu eram plecat doar de 3 luni, fara sa anunt vreo autoritate ca intentionez sa parasesc tara.
Ca sa faca un contract de vanzare cumparare, cum banuiesc eu, nu avea nevoie decat de numele si adresa dvs. Eu zic ca pe tot internetul asta gasesc sute de mii de nume cu adresa la care locuieste fiecare. Vorbesc de persoane din Romania, nu din afara.
Aveti cumva vreo activitate mai intensa pe internet? v-ati inregistrat pe multe siteuri? Multe siteuri isi vand bazele de date din pacate sau chiar mai rau sunt "sparte" si astfel se obtin date cu caracter personal dezvaluite la inregistrarea pe acel site.
Cautati-va numele pe google si vedeti daca apare pe vreun site.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masina inregistrata ilegal pe numele meu AlinaElena1 AlinaElena1 Va rog sa ma ajutati intr-o chestiune. Am fost zilele aceste la Administratia financiara pentru ca am primit acasa o notificare prin care eram anuntata ca ... (vezi toată discuția)
M-am trezit la impozite cu o mașină pe numele meu din 2023 de care nu știu nimic. Snizda6996 Snizda6996 Buna ziua , am fost la începutul anului sa vad ce am de plata la impozit și m-am trezit cu o mașină pe numele meu din 2023 de care nu știu nimic. Am ... (vezi toată discuția)
Numere furate ovidiu_6751 ovidiu_6751 Buna seara ieri seara mi s-au furat numere de pe masina...cum as putea sa le recuperez? o sa am probleme pt ca masina nu este pe numele meu si am doar un ... (vezi toată discuția)