avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri

Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. Cum pot sa procedez si unde pot sa fac plangere ca sa-mi recuperez banii (pentru chirie si intretinere)? Pot rezilia contractul de inchiriere(doresc sa fac acest lucru cat mai curand posibil)?
Cel mai recent răspuns: oana_ioana , utilizator 10:17, 31 Iulie 2013
Contractul de poate rezilia unilateral (adica doar din partea Dvs.) daca chiriasul nu a mai platit chiria.
Nu stiu exact ce clauze ati trecut in contractul de inchiriere, insa neplata chiriei pana la o anumita data, va da dreptul sa il reziliati.
Pentru chirie trebuie sa il actionati in instanta pentru recuperarea sumelor restante si, cel mai probabil, in acelasi dosar va trebui sa cereti si evacuarea chiriasului.
Nu stiu cand ati incheiat contractul de inchiriere deoarece, pe noul cod civil (dupa 01.11.2011) acesta este titlu executoriu si poate fi pus in executare direct prin executor judecatoresc, atat pentru plata chiriei cat si pentru evacuarea chiriasului, daca a fost inregistrat la Administratia Financiara.
Pentru plata intretinerii, asociatia de proprietari este cea care trebuie sa il actioneze in instanta pentru plata intretinerii restante.
draghici cornelia a scris:

Pentru plata intretinerii, asociatia de proprietari este cea care trebuie sa il actioneze in instanta pentru plata intretinerii restante.


Aveti dreptate pana la ultimul punct.
Asociatia de proprietari va da in judecata proprietarul, nu chiriasul, pentru ca acesta nu are calitate procesuala pasiva.
Proprietarul va plati intretinerea ca sa nu existe restante, iar prin actiune in regres va solicita chiriasului acea datorie pe care a platito in numele lui.

1-Contractul de locatiune il puteti rezilia conditionat de clauzele reciproc asumate
2-Recuperarea sumelor chirie+intretinere puteti sa obtineti numai in temeiul unei hotarari judecatoresti
3-Pentru sumele acumulate la asociatia de proprietari,dvs in calitate de membru proprietar aveti obligatia sa achitati debitul acumulat
Asociatia de proprietari nu este parte in contractul de locatiune incheiat intre dvs si locatar
Stiu ca asociatia de proprietari trebuie sa actioneze in instanta proprietarul apartamentului pentru neplata cotelor de intretinere.
Insa, am intalnit personal o speta in care Asociatia de Proprietari a chemat in calitate de parat chiriasul care nu platise intretinerea si care avea incheiat un contract de inchiriere inregistrat la Administratia Financiara.
Chiriasul a venit in instanta si a recunoscut ca intradevar locuia in apartament, avea contract de inchiriere si nu achitase cotele de intretinere.
Nimeni nu a invocat lipsa calitatii procesuale pasive, tocmai pe considerentul ca avand contract de inchiriere inregistrat la Administratia Financiara, chiriasului ii revenea obligatia legala de a achita cotele de intretinere pe perioada valabilitatii contractului de inchiriere.

Insa, asa cum stim, practica instantelor poate fi neunitara.
draghici cornelia a scris:

Nimeni nu a invocat lipsa calitatii procesuale pasive, tocmai pe considerentul ca avand contract de inchiriere inregistrat la Administratia Financiara, chiriasului ii revenea obligatia legala de a achita cotele de intretinere pe perioada valabilitatii contractului de inchiriere.


Asta numai daca in cadrul Contractului de inchiriere se stipuleaza faptul ca acel chirias are obligatia de a plati intretinerea.
Dar, sa nu uitati ca Asociatia initial nu are cunostinta de nici un contract, asociatia stie numai cine este proprietarul, si pe proprietar il va da in judecata in mod normal.
Ca in intampinare proprietarul invoca acel articol in care chiriasul are obilatia intertinerii, este altceva.


Alte discuții în legătură

Chirias care nu plateste intretinerea si chiria : solutie? draganrandrei draganrandrei Buna ziua, Am intocmit un contract de inchiriere pentru un imobil proprietate personala. Dupa trecerea iernii restantele la intretinere sunt mai mari de ... (vezi toată discuția)
Litigiu cu asociatia de proprietar eioan eioan Stau in chirie intr-un imobil aflat in patrimoniul primarii. Primaria la evacuat conform sentintei judecatoresti ptr debit restant la chirie dar fostul ... (vezi toată discuția)
Chirie restanta safir159 safir159 Daca o societate x are spatiul inchiriat, iar aceasta la randul ei il subinchiriaza lui y si constata ca dupa eliberarea spatiului de catre y (ultima ... (vezi toată discuția)