avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 913 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Obligatiile proprietarului ce inchiriaza apartamentul.

Detin un apartament pe care l-am inchiriat ptr o suma modica unei rude care trecea printr-un moment mai greu in lupta cu viata.Nu exista un contract de inchiriere declarat la fisc.

Din pacate ruda mea nu a platit cheltuielile la intretinere si a fost data in judecata de catre asociatie de proprietari.

La prima infatisare ruda mea a declarat ca nu este proprietara apartamentului

.In consecinta asociatia va declansa actiune impotriva mea, proprietarul.

Inca nu am primit citatia.Poate fi adevarat, adica lasi omul in casa si pe urma esti obligat sa ii platesti utilitatile?

Intrebari

Ce lege obliga proprietarul sa plateasca datoriile la intretinereale unui apartament inchiriat fara contract declarat la fisc?

Un chirias datornic , dat in judecata de catre asociatie , poate solicita in instanta anularea actiunii judiciare pe motivul ca nu este proprietar?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 09:24, 8 Martie 2013
la noi in asociatie avem un apartament cu datorii. dupa cercetari am descoperit ca este chirias la vechiul Icral , actual AFI . am facut notificare la AFI cum ca in calitate de proprietar va fi dat in judecata de catre asociatie. mi s-a raspuns ca din 2008 au reziliat contractul cu respectivul si ca exista sentinta de evacuare, si ca eu ca si asociatie trebuie sa-l actionez in judecata pe chirias si sa-l si evacuez. pana una alta el sta bine merci
ce pot sa fac?
Actionati in judecata proprietarul (AFI). Asociatia de proprietari solicita instantei ca proprietarul sa achite debitele conform legii 230/2007. In cursul procesului proprietarul poate chema in garantie chiriasul dar asta nu e treaba asociatiei.
Iar faptul ca proprietarul a reziliat contractul de inchiriere din 2008, ca au o sentinta de evacuare..., este iar problema proprietarului si nu a asociatiei.
Asociatia trebuie sa actioneze in instanta proprietarul iar acesta poate va intelege sa achite debitele. Daca nu le achita in cursul procesului, asociatia poate obtine o hotarare judecatoreasca care, investita cu formula executorie, poate fi valorificata prin vanzarea apartamentului de catre executor asa cu se intampla in cazul oricarui alt proprietar.
@merepere,
Asociatia noastra a procedat asa cum scrie @adiantot in doua cazuri. Dupa nush' cate audiente la reprezentantul statului in teritoriu, inclusiv la primar, le-am comunicat intentia noastra de chemare in judecata. Ei, pana la urma nu a mai fost cazul pentru ca au facut ce-au facut si au "gasit" (in ambele cazuri) cate un cetatean dispus sa achizitioneze apartamentul - in schimbul achitarii catre asociatie a tuturor debitelor... Si la dvs. se vede cat de gospodari sunt cei de la AFI daca au reziliat contractul de inchiriere inca din anul 2008 - iata au trecut deja 4-5 ani, in acest timp chiriasul nu a mai achitat nici-o chirie, bashca cheltuielile de intretinere. Ca sa nu mai spun ca acest AFI despre care se face vorbire pe-aici sau cum s-or mai numi acestea prin tara, trateaza asociatiile de proprietari pe unde mai este cate un asemenea apartament in condominiu, cu tot dispretul posibil. In cazul dvs. trebuia ca AFI sa notifice as. prop. despre faptul ca au reziliat contractul cu cetateanul, as. prop. cunoscand acest lucru putea lua niste masuri, sa zicem in regim de urgenta pentru a limita paguba, atat ce-a datorata statului roman, cat si as. de proprietari.
Din nefericire asa se intampla. Mai am un exemplu in care fostul chirias intr-un ap. cu 4 camere a fost evacuat din locuinta cu f. mare greutate, iar debitele in valoare de aprox. 250-300 mil. lei vechi au ramas in sarcina asociatiei, apartamentul fiind repartizat si apoi achizitionat de o alta persoana. In acest caz, cu certitudine as. prop. nu a miscat nici-un deget ca de altfel si in cazul unor proprietari de spatii comerciale de la parterul blocului, asfel ca acum as. prop. se "scalda" in debite foarte mari catre furnizorii de utilitati.
Deci atentie, puneti-va in miscare com. executive, luati legatura cu un avocat priceput in astfel de spete si actionati in justitie "proprietarul".
Ceea ce nu stiu multi este ca la FISC se poate inregistra un contract ca inchiriere in care sa se declare o chirie de orice valoare. Eu am "inchiriat" un apartament fiului meu casatorit, adica i l-am dat pe gratis numai sa plateasca cheltuielile, si am inregistrat un contract de inchiriere cu chiria de 1 (un) leu. Functionara a facut niste ochi !..., dar n-a avut ce face si l-a luat in considerare.
Da, am mai auzit despre aceste inatamplari. Faza este ca cel care a inchiriat locuinta, sa-si achite obligatiile catre as. prop, pentru ca in caz contrar (eventual si in lipsa informatiilor - adica proprietarul nu stie de acumularea de catre chirias a unor debite pentru care as. prop. actioneaza in instanta proprietarul ) si-atunci ne gandim ce a spus cineva mai sus - adica facerea de bine...
Avem pe rolul instantei un asemenea caz, numai ca in situatia de fata, parintele a achizitionat locuinta direct pe numele fiului sau, acesta, din neglijenta sau din alte motive nu-si achita costurile ce-i revin, este chemat in instanta, vine tatal sau si achita cate 3000 lei...
Discutam aici totusi despre niste proprietari buni, dar ce te faci atunci cand proprietarul locuintei este STATUL si cand functionarii pusi sa mandateze bunurile statului, nu-si fac datoria? La noi in oras cu cativa ani in urma, chiar acesti functionari li s-au facut un flagrant, descoperindu-se ca pentru inlesnirea unor achizitionari de apartamente, primeau sute de milioane de lei (vechi). Daca au patit ceva? Cine mai stie... probabil ca i-au schimbat din functie, i-au ”rotit” in alt birou al Primariei, asa cum se procedeaza acum cu copiii de scoala care fac cate o nazbatie - ii muta disciplinar la alta scoala!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Poate asociatia de proprietari sa instituie privilegiu imobiliar asupra altui imobil decat cel care are datorii fata de asociatie? znicolae9 znicolae9 In asociatia noastra exista un datornic cu restanta mare la intretinere. Din pacate nu am actionat cu promptitudine si ap . cu datorii a fost vandut la ... (vezi toată discuția)
Garsoniera inchiriata - neplata chirie si cote intretinere, masuri oana_ioana oana_ioana Buna ziua! Garsoniera mea este inchiriata si am facut contract la finante. Chiriasul nu si-a mai platit chiria de 4 luni si intretinerea de foarte multi timp. ... (vezi toată discuția)
Apartament restantier care apartine de afi (icral) zorbas zorbas Buna ziua Va rog sa-mi spuneti cum se gestioneaza datoria unui apartament care apartine de ICRAL ,are datori de peste 15.000 ron .Pe cine dam in judecata pe ... (vezi toată discuția)