avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cerere de divort dupa intrarea in vigoare a NCPC - ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cerere de divort dupa intrarea in vigoare a NCPC - mediere obligatorie?

Buna ziua !!
Am depus o cerere divort fara acordul partilor, pe data de 20.02.2013!! Inca nu s-a fixat primul termenul de judecata. Stiti cumva daca noul cod presupune mediarea obligatorie ? Sotul nu e de aocrd cu nici un divort ,mai ales mediator!, Cam cat ar dura acest proces??
Va multumesc frumos!!
O zi minunata !!
Cel mai recent răspuns: Mariasa , utilizator 08:17, 11 Martie 2013
themis a scris:

....

Dar, treaba nu se termina aici. Vine OUG 4/2013, care modifica modificarea:

Dispozitiile art. 2 alin. (12) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare, referitoare la sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata, se aplica numai proceselor incepute dupa data de 1 august 2013

Va urma o noua modificare a modificarii modificate, in sensul in care se va pune cruce acestei obligatii. Asa va grai Curtea Constututionala. Sau, cel putin, asa sper eu ca va grai.


Dar acum exista vreo sanctiune ?!Am inteles ca ar fi o amenda intre 300-1000 lei,dar nu sunt sigur?
Asteptati sa aflati primul termen de judecata. In functie de data la care se va programa, veti proceda ca atare.

Sunt cazuri in care persoane care au introdus cereri in justitie ulterior datei de 15 februarie 2013 au primit in scris solicitarea instantei privind prezentarea in termen de 10 zile a dovezii parcurgerii informarii obligatorii.

Poate sa vi se puna in vedere acest lucru si la primul termen, desi ar fi mai bine sa nu asteptati sa va ceara judecatorul acest lucru si sa aveti deja parcursa informarea. Astfel nu veti mai pierde timp.

Va rog sa retineti ca ceea ce este obligatoriu potrivit legii este informarea privind medierea, nu medierea.

Informarea privind medierea nu inseamna ca va obliga cineva sa va intelegeti (impacati) cu sotul, pentru ca informarea este faza premergatoare medierii propriu-zise. Informarea reprezinta o discutie de 15-20 minute cu mediatorul privind toate aspectele legate de mediere (nu detaliez aici). Puteti sa participati la informare in aceeasi sedinta cu sotul, sau separat. Abia dupa informare partile isi manifesta acordul sau dezacordul privind medierea, presupunandu-se ca o astfel de decizie trebuie luata in deplina cunostinta de cauza (chiar daca majoritatea vin la mediator cu decizia deja luata). Daca nu doresc mediere, unul dintre ei sau amandoi, nu e nicio suparare, primesc certificatul de informare si se duc in instanta.

Am uitat sa precizez ca daca sotul nu va raspunde invitatiei de a participa la sedinta de informare, nu este nicio problema, din punctul dvs. de vedere. Veti primi un proces-verbal de la mediator care va demonstra ca v-ati indeplinit obligatia, atat cat a depins de dvs., iar acesta va fi prezentat instantei.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Va multumesc foarte mult !! O saptaman buna sa aveti!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie privind participarea la informarea privind medierea gillu gillu Buna ziua! De vreo doua saptamani am introdus o cerere de chemare in judecata in drept comun art1350 Cod civil, 194 Cod procedura civila, pt o creanta de 600 ... (vezi toată discuția)
Depunerea cererii de chemare în judecatã ºi a actului de participare la ºedinþa de informare privind avantajele medierii marusca marusca Intentionez sa chem in civil o persoana juridica. Stiu ca medierea a devenit obligatorie. pot depune cererea de chemare in judecata si medierea s-o depun ... (vezi toată discuția)
Este necesara medierea in cazul unui proces de partaj pe datorii comune? GETT GETT doresc sa incep un proces pt. partaj pe datorii comune. este necesar sa consult un mediator? am divortat in lipsa sotului si am ramas cu datorii mari din ... (vezi toată discuția)