avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Excepþia necompetenþei materiale ºi declinarea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Excepþia necompetenþei materiale ºi declinarea cauzei

Buna ziua. Am inaintat Judecatoriei Constanta deschiderea unui proces de retrocedare, completare la un dosar pentru stabilire de probe..
Pe citatia primita se specifica:
-A FORMULA CONCLUZII CU PRIVIRE LA EXCEPTIA NECOMPETENTEI MATERIALE SI DECLINAREA CAUZEI LA TRIBUNALUL CONSTANTA
Ce presupune aceasta exprimare?
Cu multumiri anticipate
Cel mai recent răspuns: SIE , utilizator 08:47, 19 Martie 2013
sa va exprimati in scris opinia cu privire la faptul ca instanta respectiva nu este competenta material sa solutioneze cauza, adica nu e judecatoria ci Tribunalul
Eu sunt reclamantul intr-un proces de restituire. Doar instanta de la Judecatorie sau parata o pot face? Eu mi-am cerut retrocedarea terenului si a cladirii. O zi buna
SIE a scris:
Doar instanta de la Judecatorie sau parata o pot face?

Eu nu am înţeles ce aţi dorit să întrebaţi mai sus. Ce anume să poată face?

Necompetenţa materială a instanţei se invocă pe cale de excepţie, de către partea pârâtă prin întâmpinare sau de către instanţă din oficiu. O excepţie se pune întotdeauna în discuţia părţilor din dosar înainte ca instanţa să pronunţe o soluţie de admitere sau de respingere a acesteia.

Asta vi s-a cerut prin citaţie, să vă spuneţi părerea. Dacă nu veţi comunica opinia dvs. instanţei iar la dosar există dovada comunicării citaţiei prin care vi se pune în vedere să formulaţi concluzii cu privire la excepţia necompetenţei materiale, instanţa va pronunţa o soluţie şi fără concluziile dvs.
Buna! Filiera de urmat la civil: judecatorie, tribunal si curtea de apel. Nu este normal ca o cerere de chemare in judecata sa respecte aceaste filiera? Cum pot sa actionez trimitand cererea mea de retrocedare tribunalului direct? Nu seamana cu o sfidare a primei instantye?Si atunci nu instanta judecatoriei este singura sa decida exceptia si declinarea, daca primaria nu retrocedeaza proprietatea conform Legii 10? O zi buna!
SIE a scris:
Filiera de urmat la civil: judecatorie, tribunal si curtea de apel. Nu este normal ca o cerere de chemare in judecata sa respecte aceaste filiera?

:) Nu este chiar aşa. În funcţie de mai multe aspecte, reglementate în Codul de procedură civilă sau în alte acte normative, judecarea unei cereri în primă instanţă poate fi de competenţa tribunalului sau a curţii de apel.

Nu poate reprezenta o sfidare la adresa unei instanţe acţiunea de a învesti cu judecarea cererii dvs. o altă instanţă. Sigur că instanţa este cea care decide în privinţa excepţiei de necompetenţă materială şi, pe cale de consecinţă, şi în privinţa declinării cauzei, însă, aşa cum am arătat mai sus, excepţiile sunt invocate de părţi sau de instanţă din oficiu. Tot ce doreşte instanţa de la dvs. este să vă exprimaţi opinia în privinţa excepţiei invocate. Ar fi bine să aveţi în vedere şi dispoziţiile art. 129, alin. (4) din Codul de procedură civilă de la 1865.
Art. 129
..................
(4) Cu privire la situatia de fapt si motivarea in drept pe care partile le invoca in sustinerea pretentiilor si apararilor lor, judecatorul este in drept sa le ceara acestora sa prezinte explicatii, oral sau in scris, precum si sa puna in dezbaterea lor orice imprejurari de fapt ori de drept, chiar daca nu sunt mentionate in cerere sau in intampinare.

Alte discuții în legătură

Exceptia necompetentei materiale ContSters42601 ContSters42601 Am avut o plingere in contencios adsministrativ depusa la Tribunalul bucuresti .La primul termen instanta a dat urmatoarea solutie:,,Admite excepţia ... (vezi toată discuția)
Cui declina judecatoria constanta un dosar daca admite execptia necompetentei materiale? Angajat roman tara gazda Angajat roman tara gazda Buna seara, intr-un dosar actiune in raspundere delictuala pretentii am primit instiintare prin care reclamantul este citat sa-si exprime punctul de vedere cu ... (vezi toată discuția)
Necompetenta teritoriala donigao donigao Buna ziua, Am o actiune deschisa la o judecatorie in calitate de reclamant. Paratul a invocat in intampinare exceptia necompetentei teritoriale a ... (vezi toată discuția)