avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... malpraxis - proceduri prealabile
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

malpraxis - proceduri prealabile

In vederea actionarii in instanta a unui medic pentru malpraxis este obligatorie procedura prealabila prevazuta de art. 672-673 din Legea 95/2006?
Stiu ca este obligatorie procedura prealabila cu privire la sedinta de informare cu privire la avantajele medierii.

Deci, amandoua procedurile sunt obligatorii sau doar medierea?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 07:36, 12 Martie 2013
Pentru constatarea legala a unui malpraxis, trebuie sa parcurgeti procedura prevazuta de legea mentionata, 95/2006, cap. VI, "Procedura de stabilire a cazurilor de raspundere civila profesionala pentru medici, farmacisti si alte persoane din domeniul asistentei medicale".

Daca malpraxisul este declarat procedural de specialisti, urmeaza actiunea civila de cerere de daune.
Pentru actiunea civila ,veti avea nevoie nu de mediere prealabila ( medierea nu este obligatorie pentru nicio cauza), ci de informare asupra medierii ( aceasta este obligatorie in cauzele civile cu valoare sub 50.000 lei )

Doar teoretic, exista si posibilitatea medierii directe pacient-medic, daca accepta amandoi ) mai ales medicul) . Mai putin plauzibila, pentru ca de regula despagubirile sunt platite de asiguratorii politei de malpraxis a medicului, care rar accepta direct asemenea procedura de conciliere fara justificarea procedurala a malpraxisului.
Cu permisiunea dvs., mediator_Constantinescu, fac o mica completare: Titlul XV - Cap. VI - art. 668-674. Fac adaugirea doar pentru simplificarea cautarii pentru domnul care a intrebat, avand in vedere ca legea este mai "stufoasa".

In plus, sanctionarea disciplinara (in urma parcurgerii procedurii de mai sus) nu inlatura raspunderea civila sau penala a celui reclamat, ca atare, pe langa modalitatile descrise de capitolul VI din Titlul XV al Legii 95/2006, pacientii prejudiciati printr-un caz de malpraxis se pot adresa direct instantei, pe cale civila sau penala. Procedura nu este conditionata neaparat de parcurgerea sesizarii Comisiei de monitorizare si competenta profesionala pentru cazurile de malpraxis. In cazul acesta insa, informarea privind medierea este obligatorie.

Ultima modificare: Marți, 12 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Caz de malpraxis LAURA-ELENA LAURA-ELENA Am solicitat la IML un act constatator, prin care sa se dovedeasca faptul ca niciodata n-am suferit hernie de disc si am fost operata inutil de doua ori si mi ... (vezi toată discuția)
Malpraxis medical alexalbu85 alexalbu85 Buna ziua! As dori va rog parerea unui avocat. Am pus in discutie ieri un subiect . Malpraxisul. Problema mea este ca , de curand, am aflat cu stupoare ca ... (vezi toată discuția)
Procedura malpraxis asistente BiancaTudose BiancaTudose Buna seara! Speta este urmatoarea: o asistenta a facut o greseala ca sa ii spun asa si a cauzat vatamari unui pacient. S- facut plangere penala pt neglijenta ... (vezi toată discuția)