avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Legalitatea supravegherii video si audio
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Legalitatea supravegherii video si audio

Buna ziua.
Un prieten care lucreaza la o firma privata ( cu 40 angajati ), mi-a spus ca in incinta halei unde lucreaza s-au montat camere de supraveghere ( OK ), insa acele camere au si microfoane. In acest caz odata cu inregistrarea video se face si inregistrare audio a tuturor conversatiilor dintre angajati. Cat de legal este inregistrarea audio ?, pentru ca inregistrarea viode stiu ca este legala.
Cel mai recent răspuns: marianpr , utilizator 15:36, 10 Martie 2013
Asa este aveţi dreptate, doar înregistrarea video este legala, însă în majoritatea cazurilor patronii au instalat sisteme de supraveghere care presupun şi înregistrare sonora.
Angajatorul are prerogativa controlului, in temeiul careia el poate controla modul in care sunt aduse la indeplinire ordinelor si dispozitiile sale.

Orice persoana fizica sau juridica isi poate instala un sistem de supraveghere video. Anumite categorii de persoane juridice sunt obligate prin lege sa-si protejeze bunurile, valorile, personalul si chiar clientii/colaboratorii cu un astfel de sistem de securitate (Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor si HG 1010 / 2004 - norme metodologice).
De asemenea, orice angajator poate opta pentru instalarea unor camere video pentru supravegherea salariatilor.
In schimb, pentru instalarea unui microfon destinat ascultarii si inregistrarii discutiilor (in cadrul unei societati / institutii) este nevoie de:
1. acordul salariatilor
2. avizul instituțiilor abilitate , din pacate angajatorii nu il obtin.
Va multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra. In acest caz unde pot face o sesizare pentru a se verifica daca exista montate microfoane ?
Puteti depune o sesizare la Parchet , SRI pentru a verifica daca sunt sau nu instalate microfoane ...
Va mutumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supraveghere audio spatiu public ratonu ratat ratonu ratat Buna seara, Speta este urmatoarea: La sediul unde lucreaza mama mea este un sistem de supraveghere video - inclusiv pe holul blocului, adica in afara ... (vezi toată discuția)
Supraveghere audio-video - legala sau nu rodica2001 rodica2001 Buna ziua ! am lucrat la o gradinita de copii unde conducerea a montat in bucataria unde lucram o camera de supaveghere audio/video in urma careia ,atat eu cat ... (vezi toată discuția)
Ascultare telefonica discutie privata stefanel123 stefanel123 Buna ziua, In cursul zilei de ieri am primit un telefon la locul de munca de la un membru al famililiei,in contextul in care specificul locului de munca nu ... (vezi toată discuția)