avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata cass la ii
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata cass la ii

Buna ziua. Pana in luna ianuarie 2013, am avut deschisa o intreprindere individuala. In afara de aceasta am mai desfasurat activitatea de agent de asigurari, unde din luna iulie 2012 mi sa oprit la sursa toate contributiile inclusiv cass.
Acum o saptamana mi-a venit un titlu executoriu de la anaf, pentru neplata cass.
Intrebarea mea este daca eram obligat sa mai platesc cass si pentru intreprinderea individuala daca firma de asigurari deja a oprit la sursa.
Multumesc.
Ultima modificare: Joi, 7 Martie 2013
george-neagu, moderator
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 14:25, 8 Martie 2013
Da. Si pentru veniturile din activitati independende(intreprindere individuala) trebuia platita contributie la sanatate.
Da, aveati obligatia legala de a plati CASS.

Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si profesiile libere datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din activitati independente indiferent de ce alte venituri mai realizeaza (salarii, pensii, cedarea folosintei bunurilor, etc.).

Incepand cu 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activitati independente si alte venituri revine Agenţiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Stiu ca nu este o veste buna:sorry:
Va multumesc,chiar daca nu este o veste buna,cei de la firma de asigurari,au oprit si virat 31.5 contributii,la intreprinderea individuala nu am lucrat pe ea si am facut venituri de (74) lei pe tot anul 2012,cat trebuia sa platesc eu pentru cass?Va multumesc!
■ Reţinem categoriile de contribuabili care NU au obligaţia de a plăti CONTRIBUŢIA DE ASIGURÃRI SOCIALE.

● Într-un prim grup de contribuabili care nu datorează această contribuţie se înscriu cei de mai jos dacă persoanele respective sunt asigurate ale sistemului public de pensii sau dacă beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii:

a) întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale;

b) membrii întreprinderii familiale;

c) persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice;

d) persoanele care realizează venituri din profesii libere;

e) persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă;

f) persoanele care realizează venituri, în regim de reţinere la sursă a impozitului pe venit, respec
Este doar pentru pensionari sau si pentru cei care platesc cas(contributia de pensii)Multumesc.
Putem retine ceea ce ati spus, insa intrebarea viza plata CASS (sanatate), nu CAS (pensii).

Nu exista categorii exceptate de la plata CASS.

Suma de plata reprezinta 5,5% aplicat la venitul net calculat ca diferenta intre veniturile incasate si cheltuilelile efectuate (platite) in scopul realizarii acestor venituri, exclusiv contributiile sociale.

Daca venitul impozabil se determina pe baza normelor anuale de venit, iar valoarea anuala a normei anuale de venit raportata la 12 este mai mica decat salariul minim brut pe tara ( pentru 2012 salariul minim brut pe tara este de 700 lei), cota de contributie la sistemul de asigurari de sanatate se aplica la valoarea data de salariul minim brut pe economie.
Ultima modificare: Vineri, 8 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pe 5 ani in urma acatanas acatanas Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile ... (vezi toată discuția)
Plata cass la dividende eugenaurelpopescu@yahoo.ro eugenaurelpopescu@yahoo.ro O persoana cu contract de munca de 3 ore pe zi care are venituri si din dividente plateste CASS la valoarea dividendelor pentru anul 2016 ? (vezi toată discuția)
Cass la contract de inchiriere Galadriel75 Galadriel75 Pana sa vina decizia de impunere pentru un contract de inchiriere locuinta, care ajunge, de obicei, dupa primul trimestru, merg sa platesc impozitul si cass-ul ... (vezi toată discuția)