avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 741 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata Cass pe 5 ani in urma
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata Cass pe 5 ani in urma

Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea problema: din anul 2002 pana in prezent sunt angajata cu CIM la o firma unde mi s-au platit regulat toate contributiile datorate. In paralel am lucrat cu diverse firme cu contracte de prestari servicii pentru veniturile obtinute platind impozitul de 16%. In luna februarie 2012 mi-am deschis un PFA iar in anul 2013 luna martie am primit o instiintare de plata de la Casa de Asigurari de sanatate prin care ma instiinteaza ca trebuie sa platesc suma de 2500 lei( contributii si majorari ) pentru veniturile obtinute in perioada 2008- martie 2013. Intrebarea mea este , daca am lucrat cu carte de munca toata perioada si mi s-au platit contributiile la asigurarile de sanatate, trebuie sa mai platesc retroactiv si pentru celelalte venituri? Firmele cu care am colaborat sustin ca nu trebuie decat in cazul in care nu eram angajata . Are legatura cu deschiderea PFA-ului? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: mediator_comeaga , utilizator 22:49, 24 Martie 2013
Persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, intreprinderile familiale si profesiile libere datoreaza contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS) pentru veniturile din activitati independente indiferent de ce alte venituri mai realizeaza (salarii, pensii, cedarea folosintei bunurilor, etc.).

Incepand cu 1 iulie 2012, competenta de administrare a contributiilor sociale obligatorii datorate de persoanele fizice care realizează venituri din activitati independente si alte venituri revine Agenţiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF).

Pentru contribuabilii care obtin venituri din activitati desfasurate în baza contractelor/ convenţiilor civile încheiate potrivit Codului Civil, se plateste numai contribuţia individulă de asigurari sociale de sănătate (CASS – 5,5%) daca realizeaza venituri din salarii.

Deci instiintarea se refera atat la veniturile pe care le-ati obtinut din conveniile civile (intre 2008 si 2012), cat si la cele realizate ca PFA (in anul 2012).
Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Pe toate adeverintele de venit primite de la firmele cu care am colaborat, pentru anul 2011 scrie ca s-a retinut si virat - impozit 16%, CAS - 10,5%, somaj 0,5%. Sa inteleg ca nu trebuia platit decat impozitul de 16% si contributia la CASS ? Pe toate contractele civile de prestari servicii scrie ca firma va calcula, retine si vira contributia de asigurari de sanatate aferenta venitului brut realizat . In situatia aceasta nu pot face nimic?
In anul 2011, pentru toate conventiile civile – cu exceptia pensionarilor – societatea platitoare trebuia sa retina la sursa:

1. impozit pe venit de 10% sau 16% conform clauzelor contractuale
2. contributie de asigurari sociale de 10,5%
3. contributie de asigurari pentru somaj de 0,5%

Tot in acea perioada, contributia de asigurari de sanatate nu era obligatia societatii platitoare – aceasta se datora de persoanele beneficiare de venit in cota de 5,5 % din venitul realizat. Deci trebuia declarata si platita de dumneavoastra direct.

De la 1 iulie 2012, platitorii veniturilor din activitati desfasurate in baza contractelor / conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, precum si a contractelor de agent au obligatia sa retina si sa declare contributiile individuale pentru persoanele care realizeaza asemenea venituri. Pentru veniturile din conventii civile se datoreaza (tot dupa 1 iulie 2012) contributiile individuale la asigurarile de pensii si de sanatate (10,5% pensii si 5,5% sanatate). Nu se mai datoreaza contributii la somaj. Contributiile se aplica venitului brut stabilit prin contract, se retin de catre platitorii de venituri si se vireaza pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul.

Obligatiile reprezentând contributiile de asigurari sociale si asigurari sociale de sanatate calculate, retinute si virate în cursul anului fiscal de catre platitorii de venit sunt obligatii finale.

Beneficiarii veniturilor (din conventii civile!) nu au obligatii declarative si de plata la organul fiscal în ceea ce priveste contributia de asigurari sociale de sanatate.

Inteleg insa ca in 2012 dumneavoastra erati deja PFA.

Contractele incheiate cu PFA-uri si cu persoane care exercita profesii liberale (denumiti profesionisti in terminologia Noului Cod Civil) au un regim juridic si fiscal distinct. In aceasta situatie, din momentul in care ati infiintat PFA-ul, obligatiile privind declararea si plata contributiilor (in cazul dvs. doar CASS) va revenea dumneavoastra.



Ultima modificare: Sâmbătă, 23 Martie 2013
mediator_comeaga, utilizator
Am inteles, multumesc. Dar totusi nu exista stipulat in niciun articol din Legea 95/2006 sau in Codul Fiscal care sa specifice ca trebuia sa primesc anual instiintare de plata pentru aceasta contributie, tinand cont ca am declarat la timp toate veniturile la Administratia Financiara cu formularul 200 ? Nu mi se pare corect sa primesc o instiintare de plata dupa 5 ani in care majorarile sa fie mai mari decat contributia. Pentru perioada 2008-2010 toate firmele cu care am avut contracte de prestari servicii sustin ca daca nu am obtinut venituri exclusiv din acea sursa nu trebuia platita contributia la sanatate. Pot gasi undeva vreun act normativ, articol din lege sau ceva care sa stipuleze acest lucru?
S-ar putea sa existe o explicatie legat de ceea ce v-au spus firmele respective si are legatura cu faptul ca vi s-a retinut impozit 16% si nu 10% (lucru pe care l-am realizat abia acum). Stiu ca a intrat in vigoare in septembrie 2010, nu mai stiu insa care era situatia intre 2008 si sept. 2010...

E vorba despre O.U.G. 82/2010 care a aparut in septembrie 2010, deci pentru perioada care a urmat intrarii in vigoare, dat fiind ca vi s-a retinut impozit 16% (final potrivit art. 79 din Codul fiscal!) si aveati si venituri din salarii, nu mai aveati obligatia de a declara si plati CASS. In acest caz veniturile din conventii civile se considerau a fi "venituri din alte surse" si se aplicau prevederile art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea nr. 95/2006 (exceptia conform careia nu se datoreaza contributie de sanatate pentru veniturile din alte surse supuse impozitului pe venit, daca exista venituri din salarii).

Daca vi s-ar fi retinut 10%, venitul ar fi fost considerat "venit din activitati independente" si ati fi fost obligata sa declarati si sa platiti CASS.

Ulterior, din 1 ianuarie 2011, veniturile din conventii civile au fost considerate drept venit din activitati independente, potrivit art. 52 si 52^1 din Codul fiscal. Stiu ca CASMB a comunicat atunci (printr-o declaratie) ca nu ar mai fi aplicabila exceptia prevazuta de art. 257 alin. (2) lit. f) din Legea 95/2006, insa au existat opinii contrare, potrivit carora tratarea veniturilor din conventii civile ca venituri din activitati independente nu ar modifica totusi exceptia, pentru ca acestea din urma sunt prevazute deja la litera b) a Art. 257. Nu stiu insa sigur cum s-a procedat pana la urma si cum au calculat si emis instiintarile de plata casele de asigurari de sanatate.

E foarte incalcit tot sirul de modificari legislative, mai ales ca s-au tot schimbat in perioada care va intereseaza. Sincer nu stiu sa va lamuresc mai mult de atat, imi pare rau...






~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionar inregistrat pfa - care sunt contributiile obligatorii? stelach stelach Buna ziua, un pensionar, care este inregistrat ca persoana fizica autorizata, ce obligatii fiscale are,are obligatia incheierii unui contract de asigurari de ... (vezi toată discuția)
Contract prestari servicii kaaf kaaf daca intr-adevar nu pot incheia un contract de prestari servicii, din cauza celor mentionate, ce alternative exista ? (vezi toată discuția)
Contract/conventii civile loremakkai loremakkai La veniturile realizate prin contracte/conventii civile se datoreaza contributie la sanatate? Daca da ,atunic cine datoreaza aceasta contributie: angajtorul ... (vezi toată discuția)