avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Reziliere contract inchiriere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Reziliere contract inchiriere

Situatie: un contract de inchiriere a unui saptiu comercial, pe o perioada de 5 ani, intre 2 societati comerciale. Clauza: rezilierea contractului inainte de expirarea termenului poate fi facuta numai cu acordul partilor. Intrebare: cum pot rezilia totusi acest contract daca proprietarul nu este de acord? Ma poate tine cu forta in spatiu?
Cel mai recent răspuns: dan_co , utilizator 22:18, 3 Octombrie 2014

Trimiteti o notificare scrisa catre societatea comerciala care detine spatiul in care anuntati dorinta si intentia dvs. de a rezilia contractul. Tineti cont de eventualul termen de preaviz prevazut in contract. Recomandabil este sa o trimiteti cu confirmare de primire, ca sa nu spuna ca nu au primit-o sau, in situatia in care refuza sa o primeasca (uneori cand vad de la cine vine, aranjeaza cu postasul sa spuna ca nu i-a gasit, iar ulterior nu se mai prezinta la posta sa o ridice), apelati la un executor judecatoresc. In acest caz insa, costul va fi mai mare.

Daca in contract sunt trecute ca modalitati de notificare si alte posibilitati (fax, email...), incercati mai intai aceste variante, sunt cele mai ieftine.

In cazul in care nu ati mai putea plati chiria, tot ar trebui intrerupt contractul inainte de termen, asa ca daca ii notificati din timp conform contractului si ii anuntati ca nu mai puteti sustine chiria sau ca intrerupeti activitatea, nu vad de ce s-ar opune.

In general, e bine sa va lasati prin contract (pe viitor) posibilitatea rezilierii unilaterale cu preaviz, neconditionata de acordul proprietarului. Pot aparea tot felul de situatii neprevazute si e mai bine sa nu ajungeti sa va rugati de acesta.
art. 1825 alin. (1) CodCivil :
"In cazul in care inchirierea s-a facut pe perioada determinata,locatarul poate denunta unilateral contractul de inchiriere prin notificare, cu respectarea unui termen de preaviz de cel putin 60 de zile . Orice clauza contrara este considerata nescrisa."
Deci, trimiteti o notificare scrisa, cu confirmare de primire, ca doriti rezilierea contractului in termen de 60 de zile. Acest lucru este posibil chiar daca in contractul incheiat de dumneavoastra este o clauza care va interzice rezilierea inainte de termen.
singura clauza din contract referitoare la rezilierea inainte de implinirea termenului este aceea ca rezilierea se poate face numai cu acordul partilor. In aceasta situatie ar mai fi aplicabil art.1825 alin Cod civil?
Se aplica art. 1825 , deoarece orice clauza, inscrisa in contract,dar care este contrara legii este nula de drept.
am inteles. in cazul in care nu voi reusi sa ma inteleg cu el, voi apela la acest articol. va multumesc.

Alte discuții în legătură

Plata chiriei specificate in contract, mai mica decat cea reala geoeric geoeric Am incheiat un contract de inchiriere cu proprietarul unui spatiu comercial pe o per de 2 ani si suma de 500 lei, dar in realitate ii dau 2000 lei. De luna ... (vezi toată discuția)
Denuntare unilaterala contract inchiriere aleodor27 aleodor27 Poate fi denuntat unilateral un contract de inchiriere pe perioada determinata(conf. art.1276 ALIN.2 NCC), in conditiile in care nu a fost prevazuta aceasta ... (vezi toată discuția)
Locatiune Ioanastt Ioanastt Daca inchei un contract de locatiune a unui apartament pe durata determinata (de ex, din aprilie pana in octombrie) si peste 3 luni nu mai doresc sa raman, ... (vezi toată discuția)